Kuinka kauan vatsatauti tarttuu?

Vatsataudin tarttuvuus on yksi yleisimmistä kysymyksistä, jotka nousevat esiin, kun kyseessä on tämä epämiellyttävä sairaus.

Tarttuvuuden keston määrittäminen voi olla haastavaa, sillä se riippuu monista tekijöistä, kuten taudin aiheuttajasta, yksilön terveydentilasta ja immuunijärjestelmän vahvuudesta.

Yleisesti ottaen, vatsatauti voi tarttua useita päiviä vaikka oireet olisivat loppuneet.

Vatsataudin tarttuvuus

Vatsatauti on erittäin tarttuva ja se leviää helposti pisaratartuntana, kosketustartuntana ja saastuneen ruoan tai juoman välityksellä.

Vatsatauti voi tarttua jopa useita päiviä oireiden loppumisen jälkeen, joten on tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa myös sairastamisen jälkeen.

Mikä on vatsatauti?

Vatsatauti on yleinen nimitys useille eri tautitiloille, jotka aiheuttavat pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja vatsakipuja. Useimmiten vatsataudin aiheuttaa virus, kuten norovirus tai rotavirus, mutta se voi johtua myös bakteereista tai loisista.

Viruksen aiheuttama vatsatauti

Norovirus on yleisin vatsataudin aiheuttaja aikuisilla ja kouluikäisillä lapsilla. Se leviää helposti ja aiheuttaa äkillisen, voimakkaan oireilun, johon kuuluu pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja vatsakipuja. Norovirustartunnan kesto vaihtelee, mutta yleensä oireet alkavat 12–48 tunnin kuluttua tartunnasta ja kestävät 1–3 päivää.

Rotavirus puolestaan on yleisin vatsataudin aiheuttaja pienillä lapsilla. Se leviää nopeasti ja aiheuttaa voimakasta oksentelua ja vesistä ripulia. Rotavirusinfektion oireet alkavat tyypillisesti 1–3 päivän kuluttua tartunnasta ja voivat kestää jopa viikon.

Bakteerin aiheuttama vatsatauti

Bakteerien aiheuttama vatsatauti on harvinaisempi, mutta se voi olla vakavampi kuin viruksen aiheuttama vatsatauti. Bakteeriperäisen vatsataudin yleisiä aiheuttajia ovat esimerkiksi salmonella- ja campylobacter-bakteerit. Bakteeritartunta voi aiheuttaa voimakasta ripulia, kuumetta ja vatsakipuja. Bakteeriperäisen vatsataudin oireet alkavat yleensä 1–3 päivän kuluttua tartunnasta ja voivat kestää jopa kaksi viikkoa.

Vatsataudin oireet

Vatsataudin oireet vaihtelevat sen mukaan, mikä taudinaiheuttaja on kyseessä, mutta tyypillisiä oireita ovat:

  1. Pahoinvointi ja oksentelu
  2. Vesimäinen ripuli
  3. Vatsakivut ja krampit
  4. Yleinen huonovointisuus
  5. Mahdollisesti kuume, päänsärky ja lihaskivut

Vatsataudin itämisaika

Vatsataudin itämisaika eli aika tartunnasta oireiden alkamiseen vaihtelee taudinaiheuttajan mukaan. Noroviruksen itämisaika on tyypillisesti 12–48 tuntia, kun taas rotaviruksen itämisaika on 1–3 päivää. Bakteerien aiheuttamassa vatsataudissa itämisaika on yleensä 1–3 päivää.

Vatsataudin hoito

Vatsataudin hoidossa keskeistä on nestehukkaan puuttuminen. Koska vatsatauti aiheuttaa oksentelua ja ripulia, elimistö menettää nestettä ja suoloja nopeasti. Nestehukan ehkäisemiseksi on tärkeää juoda riittävästi. Paras juoma nestehukan ehkäisemiseen on suolainen ja sokerinen neste, kuten esimerkiksi suolakurkkujen liemi tai kotitekoinen suola-sokeriliuos.

Vatsataudin ehkäisy

Vatsataudin ehkäisyssä keskeistä on hyvä käsihygienia. Kädet tulisi pestä huolellisesti vedellä ja saippualla aina wc-käynnin jälkeen, ennen ruokailua ja aina kun ne ovat likaiset. Käsiä ei tulisi pestä pelkästään käsidesillä, sillä se ei tapa kaikkia vatsatautia aiheuttavia viruksia.

Yhteenveto

Vatsataudin kesto vaihtelee sen mukaan, mikä taudinaiheuttaja on kyseessä, mutta tyypillisesti se kestää muutamasta päivästä jopa viikkoon. Jos vatsataudin oireet ovat voimakkaat tai ne jatkuvat pitkään, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen.

Jätä kommentti