Mitä ei saa syödä kun on kihti?

Olet kokeillut monia tapoja hoitaa kihtiä, mutta tiesitkö, että ruokavalinnat voivat vaikuttaa merkittävästi? Tervetuloa artikkeliimme ”Mitkä ruoat voivat pahentaa kihtiä?” Selvitä, mitä ruokia sinun tulisi välttää syömästä kihtiä sairastaessasi.

Kihti on nivelten tulehduksellinen tila, joka voi aiheuttaa voimakasta kipua ja epämukavuutta. Tiesitkö, että tietyt ruoat voivat laukaista kihtikohtauksen tai pahentaa sen oireita? Artikkelimme avulla saat paremman käsityksen siitä, mitä ruokia tulisi välttää auttamaan sinua hallitsemaan kihtiä paremmin.

Ymmärtämällä kihtiä ja sen vaikutuksia ruokavalioon

Kihti on sairaus, joka johtuu virtsahappokiteiden kertymisestä nivelissä. Tämä johtaa nivelten tulehdukseen ja kipuun. Ruokavalio voi vaikuttaa merkittävästi kihtiin, erityisesti ruoat, jotka sisältävät runsaasti puriineja. Puriinit ovat kemiallisia yhdisteitä, joita esiintyy luonnostaan ​​joissakin ruoissa ja jotka hajoavat virtsahapoksi elimistössä.

Ruokia, joita tulisi välttää kihtiä sairastaessa

On olemassa useita ruokia, joita tulisi välttää kihtiä sairastaessa. Nämä ruoat ovat yleensä runsaasti puriineja, mikä voi lisätä virtsahapon määrää elimistössä ja siten aiheuttaa kihtikohtauksia tai pahentaa oireita. Tässä on luettelo ruoista, joita tulisi rajoittaa tai välttää:

 1. Punainen liha: Punainen liha, kuten naudanliha, sianliha ja lammas, sisältää runsaasti puriineja ja tulisi välttää kihtiä sairastaessa. Sen sijaan voit harkita vaihtoehtoja, kuten kanaa tai kalaa, jotka sisältävät vähemmän puriineja.
 2. Merenelävät: Merenelävät, kuten simpukat, katkaravut ja sardiinit, ovat myös runsaasti puriineja ja voivat aiheuttaa kihtikohtauksia. Kannattaa harkita muita proteiininlähteitä, kuten kananmunia tai palkokasveja.
 3. Alkoholi: Alkoholi voi olla erityisen haitallista kihtiä sairastaville. Se voi lisätä virtsahapon tuotantoa ja vaikeuttaa sen poistumista elimistöstä. Siksi olisi parasta välttää alkoholia kokonaan tai rajoittaa sen käyttöä.
 4. Sokeriset juomat: Sokeriset juomat, kuten virvoitusjuomat ja mehut, voivat myös pahentaa kihtiä. Ne sisältävät runsaasti fruktoosia, joka voi lisätä virtsahapon tuotantoa. On suositeltavaa juoda enemmän vettä tai valita sokerittomia vaihtoehtoja.

Alkoholin hallinnan tärkeys

Alkoholi voi olla erityisen haitallista kihtiä sairastaville, koska se voi lisätä virtsahapon tuotantoa ja vaikeuttaa sen poistumista elimistöstä. Jos kärsit kihtiä, vältä alkoholia kokonaan tai rajoita sen käyttöä. Alkoholittomia vaihtoehtoja, kuten kivennäisvettä tai yrttiteetä, voi olla hyvä valinta.

Fruktoosin vaikutus kihtioireisiin

Fruktoosi on sokerityyppi, joka esiintyy luonnostaan ​​hedelmissä ja jotka lisätään usein ruokaan ja juomiin makeuttamaan niitä. Valitettavasti fruktoosi voi myös pahentaa kihtioireita. Se lisää virtsahapon tuotantoa ja voi aiheuttaa kihtikohtauksia. Vältä sokerisia juomia ja harkitse hedelmien kohtuullista kulutusta.

Ruokia, jotka voivat pahentaa tulehdusta ja tulisi välttää

Tietyt ruoat voivat myös pahentaa tulehdusta kehossa, mikä voi lisätä kihtioireita. Näitä ruokia tulisi välttää kihtiä sairastaessa:

 1. Prosessoidut ruoat: Prosessoidut ruoat, kuten pikaruoka, valmisateriat ja naposteltavat, sisältävät yleensä paljon tulehdusta aiheuttavia aineita, kuten tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja. Yritä välttää näitä ruokia ja valitse tuoreita, kokonaisia ​​ruokia.
 2. Valkoinen leipä ja pastat: Valkoinen leipä, pastat ja muut jalostetut viljat sisältävät vähemmän ravinteita ja enemmän tulehdusta aiheuttavia aineita kuin täysjyvätuotteet. Vaihda ne täysjyvätuotteisiin, kuten täysjyväleipään ja täysjyväpastoihin.
 3. Sokeri ja makeiset: Liiallinen sokerin kulutus voi myös aiheuttaa tulehdusta kehossa. Vältä sokerisia herkkuja ja juomia ja valitse terveellisempiä makeutusvaihtoehtoja, kuten hunajaa tai steviaa.

Tee terveellisempiä ruokavalintoja kihtiä hoitaessasi

Kun hoidat kihtiä, voit tehdä terveellisempiä ruokavalintoja, jotka voivat auttaa lievittämään oireita ja ehkäisemään kihtikohtauksia. Tässä joitain ruokia, jotka voivat auttaa:

 1. Hedelmät ja vihannekset: Hedelmät ja vihannekset ovat täynnä antioksidantteja ja ravinteita, jotka voivat auttaa torjumaan tulehdusta. Valitse värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia, kuten marjoja, pinaattia ja paprikaa.
 2. Täysjyvätuotteet: Täysjyvätuotteet, kuten täysjyväleipä, täysjyväpasta ja täysjyväriisi, sisältävät enemmän ravinteita ja vähemmän tulehdusta aiheuttavia aineita kuin jalostetut viljat.
 3. Hyvälaatuiset proteiinit: Valitse hyvälaatuisia proteiininlähteitä, kuten kanaa, kalaa, pavut ja pähkinät. Ne sisältävät vähemmän puriineja ja voivat auttaa hoitamaan kihtiä.

Muita elämäntapamuutoksia, joita kannattaa harkita kihtiä ehkäistäessä

Kihtiä voidaan hallita tehokkaasti myös muiden elämäntapamuutosten avulla. Tässä muutamia vinkkejä kihtiä ehkäisevään elämäntapaan:

 1. Liikunta: Säännöllinen liikunta voi auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja vähentämään kihtikohtausten riskiä. Kokeile aerobisia harjoituksia, kuten kävelyä tai pyöräilyä, sekä lihaskuntoharjoituksia.
 2. Painonhallinta: Ylipaino voi lisätä kihtikohtausten riskiä. Pyri ylläpitämään terveellistä painoa tasapainoisen ruokavalion ja liikunnan avulla.
 3. Nesteytys: Juo riittävästi vettä päivittäin. Hyvä nesteytys auttaa virtsahapon poistumista kehosta.

Johtopäätökset: Oikean ruokavalion löytäminen kihtiä hallitessa

Kun sinulla on kihti, ruokavalio voi olla tehokas tapa hallita oireita ja ehkäistä kihtikohtauksia. Vältä ruokia, jotka sisältävät runsaasti puriineja tai aiheuttavat tulehdusta, ja tee terveellisempiä ruokavalintoja, kuten hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvätuotteita. Muista myös tarkkailla alkoholin ja sokeristen juomien kulutusta. Yhdessä näiden muutosten kanssa voit saavuttaa paremman hallinnan kihtiin liittyvistä oireista ja elää terveellisempää elämää.

Jätä kommentti