Mitä sähkötöitä saa tehdä itse?

Onko sinulle koskaan tullut mieleen, mitä sähkötöitä saa tehdä itse? Vaikka sähkötöiden tekeminen saattaa vaikuttaa haastavalta ja vaaralliselta, on olemassa tiettyjä sähkötöitä, jotka voit turvallisesti tehdä itse. Tässä artikkelissa käymme niitä läpi.

Sähköasennusten maailma voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta on olemassa joitain yksinkertaisia tehtäviä, jotka voit tehdä itse ilman ammattilaisen apua.

Esimerkiksi valaisimien vaihtaminen, pistorasioiden tai kytkimien asentaminen sekä johdotuksen vaihtaminen ovat yleensä sellaisia sähkötöitä, jotka voit itse hoitaa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikki sähkötöitä eivät sovellu amatöörille. Jos olet epävarma tai jos projekti on monimutkaisempi, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Turvallisuutesi ja kodin sähköjärjestelmän asianmukainen toiminta ovat ensisijaisen tärkeitä.

Perus sähkötöitä, jotka voit tehdä itse

Vaikka jotkut sähkötöiden osa-alueet vaativat ammattitaitoa ja erikoistunutta tietämystä, on olemassa useita perus sähkötöitä, joita voit turvallisesti tehdä itse. Tässä on muutama esimerkki:

Valaisimien vaihtaminen

Valaisimen vaihtaminen on yksi yleisimmistä sähkötöistä, joita voit tehdä itse. Useimmat valaisimet asennetaan irrottamalla vanha valaisin ja liittämällä uusi valaisin paikalleen. Muista aina varmistaa, että sähkö on kytketty pois päältä ennen kuin aloitat työskentelyn. Noudata myös valaisimen valmistajan ohjeita asennuksen aikana.

Pistorasioiden ja kytkimien asentaminen

Pistorasioiden ja kytkimien asentaminen on toinen sähkötöiden osa-alue, joka voi olla sopiva tee se itse -projekti. Ennen kuin aloitat, varmista, että tiedät, miten sähköjärjestelmäsi toimii ja mitä turvatoimia tulee noudattaa. Noudata myös paikallisia sähköasennusstandardeja ja -määräyksiä.

Johdotuksen vaihtaminen

Jos huomaat, että johdotuksessa on ongelmia tai haluat päivittää vanhan johdotuksen, voit yleensä vaihtaa johdotuksen itse. Tämä voi kuitenkin olla vaativampi tehtävä, joka vaatii tarkkuutta ja tietoa sähköjärjestelmistä. Jos et ole varma omista taidoistasi tai jos projekti vaikuttaa monimutkaiselta, on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Ymmärtämällä sähkötöitä ja turvaohjeita

Sähkötöiden tekeminen vaatii ymmärrystä ja tietoa sähköjärjestelmistä sekä turvallisuusohjeista. On tärkeää tietää, miten sähköjärjestelmä toimii ja mitä turvatoimia tulee noudattaa. Tässä muutamia perusasioita, jotka sinun tulee tietää ennen sähkötöiden aloittamista:

 1. Sähköasennusten perusteet: Opi tuntemaan perusasiat sähköjärjestelmistä, kuten sähköpiiri, johtimet ja komponentit. Ymmärrä, miten sähkö kulkee ja miten eri osat toimivat yhdessä.
 2. Sähköturvallisuus: Opi tunnistamaan sähköön liittyvät riskit ja miten välttää niitä. Tunne erilaiset sähköturvallisuusstandardit ja -merkinnät. Käytä aina asianmukaisia suojavarusteita, kuten eristyskäsineitä ja turvakengiä.
 3. Sähkötyökalut: Hanki tarvittavat työkalut ja varmista, että ne ovat asianmukaisessa kunnossa. Tutustu työkalujen käyttöohjeisiin ja noudata niitä huolellisesti. Tarkista myös, että sinulla on tarvittavat varaosat ja tarvikkeet ennen kuin aloitat sähkötöiden tekemisen.

Työkalut ja varusteet sähkötöitä varten

Sähkötöiden tekeminen vaatii asianmukaisia työkaluja ja varusteita. Tässä muutamia yleisiä työkaluja, joita tarvitset sähkötöiden tekemiseen:

 1. Ruuvimeisselit: Eri kokoisia ruuvimeisseleitä tarvitaan pistorasioiden, kytkimien ja muiden sähkökomponenttien asentamiseen tai irrottamiseen.
 2. Pihtejä: Pihtien avulla voit tarttua ja pitää kiinni johdoista tai kaapeleista tarvittaessa.
 3. Johdonkuorintapihdit: Johdonkuorintapihdit ovat erityisesti johdon kuorimiseen tarkoitettuja pihtejä. Niitä tarvitaan usein johdotuksen vaihtamisessa tai korjaamisessa.
 4. Jännitteenkoetin: Jännitteenkoetin auttaa sinua varmistamaan, että sähkö on kytketty pois päältä ennen kuin kosketat sähkökomponentteja.
 5. Työskentelyalusta: Työskentelyalusta tai työtaso, jossa on eristävä pinta, on tärkeä turvallisuutta edistävä varuste sähkötöiden aikana.

Muista aina lukea työkalujen käyttöohjeet ja noudattaa turvallisuusohjeita.

Toimenpiteet ennen sähköprojektin aloittamista

Ennen kuin aloitat sähköprojektin, on tärkeää suorittaa joitain valmistelutoimenpiteitä varmistaaksesi turvallisen ja sujuvan työskentelyn. Tässä muutamia asioita, jotka sinun tulee tehdä ennen työn aloittamista:

 1. Suunnittele projekti: Arvioi projektin laajuus ja tarvittavat työkalut ja materiaalit. Tee myös aikataulu, jotta tiedät, kuinka kauan projekti voi kestää.
 2. Katkaise sähkö: Ennen kuin aloitat työskentelyn, varmista, että sähkö on kytketty pois päältä. Sammuta sähköjakokeskuksen kytkin, joka vastaa kyseisen alueen sähköstä.
 3. Tarkasta johdotus: Jos aiot tehdä töitä johdotuksen kanssa, tarkasta kaapelit ja johdot huolellisesti vaurioiden varalta. Vaurioitunut johto voi aiheuttaa vakavia sähköiskun tai tulipalon vaaran.

Pistorasioiden ja kytkimien vaihtaminen

Pistorasioiden ja kytkimien vaihtaminen on yksi yleisimmistä sähkötöistä, joita voit tehdä itse. Tässä muutama vaihe, jota voit seurata pistorasian tai kytkimen vaihtamisessa:

 1. Sammuta sähkö: Varmista, että sähkö on kytketty pois päältä ennen kuin aloitat työskentelyn. Sammuta sähköjakokeskuksen kytkin, joka vastaa kyseisen alueen sähköstä.
 2. Irrota vanha pistorasia tai kytkin: Irrota vanha pistorasia tai kytkin varovasti ruuvimeisselillä. Varmista, että johdot eivät ole enää kiinni pistorasiassa tai kytkimessä.
 3. Kiinnitä uusi pistorasia tai kytkin: Liitä uusi pistorasia tai kytkin johdoilla ja kiinnitä ne paikalleen ruuvimeisselillä. Varmista, että johdot on liitetty oikein ja että pistorasia tai kytkin on tukevasti kiinni seinässä.
 4. Testaa toiminta: Kytke sähkö takaisin päälle ja testaa, että uusi pistorasia tai kytkin toimii oikein. Kokeile pistorasiassa tai kytkimessä olevia laitteita tai valoja varmistaaksesi niiden toiminnan.

Valaisimien ja kattotuulettimien asentaminen

Valaisimien ja kattotuulettimien asentaminen voi olla hieman haastavampaa kuin pistorasioiden tai kytkimien vaihtaminen. Tässä muutama vaihe, jotka voit seurata valaisimen tai kattotuulettimen asentamisessa:

 1. Sammuta sähkö: Varmista, että sähkö on kytketty pois päältä ennen kuin aloitat työskentelyn. Sammuta sähköjakokeskuksen kytkin, joka vastaa kyseisen alueen sähköstä.
 2. Irrota vanha valaisin tai kattotuuletin: Irrota vanha valaisin tai kattotuuletin varovasti ruuvimeisselillä. Varmista, että johdot eivät ole enää kiinni valaisimessa tai kattotuulettimessa.
 3. Kiinnitä uusi valaisin tai kattotuuletin: Kiinnitä uusi valaisin tai kattotuuletin paikalleen seuraamalla valmistajan ohjeita. Varmista, että kaikki johdot on liitetty oikein ja että valaisin tai kattotuuletin on tukevasti kiinni katossa.
 4. Testaa toiminta: Kytke sähkö takaisin päälle ja testaa, että uusi valaisin tai kattotuuletin toimii oikein. Varmista, että valo syttyy tai että tuuletin käynnistyy ja pyörii moitteettomasti.

Jätä kommentti