Voiko itäneitä perunoita syödä?

Voiko ituja kasvaneita perunoita syödä? Tuntuuko sinusta, että ostat aina vähän liian monta perunaa? Ehkä on kulunut jo muutama viikko siitä, kun ne saapuivat kaupasta.

Nyt huomaat, kun otat perunat keittiöstä, että ne ovat itäneet, ja alat miettiä voitko silti syödä niitä. Ei huolta – olet oikeassa paikassa.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, voitko syödä ituja kasvaneita perunoita vai pitäisikö ne heittää roskiin.

Ovatko itäneet perunat turvallisia syötäväksi?

Monet meistä ovat kuulleet huhuja itäneiden perunoiden vaarallisuudesta. Jotkut väittävät, että ituja kasvaneita perunoita ei pitäisi syödä, koska ne voivat sisältää myrkyllisiä aineita, kuten solaniinia. Solaniini on glykoalkaloidi, joka voi olla myrkyllistä suurina määrinä.

Todellisuudessa ituja kasvaneet perunat eivät välttämättä ole myrkyllisiä tai vaarallisia syötäväksi, kunhan niitä käsitellään oikein. Itujen kasvaminen perunan pinnalla voi kuitenkin lisätä solaniinipitoisuutta ja vaikuttaa perunan makuun ja ravintoarvoon. Siksi on tärkeää tietää, miten arvioida, onko itujen kasvaneet perunat turvallisia syötäväksi.

Mitä ovat ituja kasvaneet perunat?

Ituja kasvaneet perunat ovat yksinkertaisesti perunoita, jotka ovat alkaneet itää. Perunoissa olevat silmut alkavat kasvaa ja tuottaa ituja, kun peruna altistuu valolle ja lämmölle. Itujen kasvaminen perunan pinnalla on luonnollinen prosessi, joka tapahtuu perunan ikääntyessä.

Itujen kasvaminen perunan pinnalla ei sinänsä tee perunasta myrkyllistä tai vaarallista syötäväksi. Itse asiassa monet ihmiset syövät ituja kasvaneita perunoita säännöllisesti ilman ongelmia. Kuitenkin on tärkeää ymmärtää, että itujen kasvaminen voi vaikuttaa perunan ravintoarvoon ja aiheuttaa mahdollisia riskejä, joista keskustelemme myöhemmin tässä artikkelissa.

Itujen kasvaneiden perunoiden syömisen riskit

Vaikka ituja kasvaneet perunat eivät välttämättä ole myrkyllisiä, niiden syöminen voi silti aiheuttaa joitain riskejä. Yksi tärkeimmistä riskeistä on solaniinipitoisuuden lisääntyminen itujen kasvaessa. Jos perunat ovat altistuneet valolle ja lämmölle pitkään, solaniinipitoisuus voi nousta huomattavasti.

Liiallinen solaniinipitoisuus voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Joillakin ihmisillä voi myös olla erityisen herkkä solaniinille ja kokea voimakkaampia oireita.

On myös tärkeää huomata, että itujen kasvaneet perunat voivat olla alttiimpia homeelle ja mätänemiselle. Jos perunat ovat pehmeitä tai niissä on havaittavissa hometta, ne tulisi hävittää välittömästi.

Itujen kasvaneiden perunoiden ravintoarvo

Itujen kasvaminen perunan pinnalla voi vaikuttaa perunan ravintoarvoon. Kun peruna itää, sen ravintoaineiden pitoisuudet voivat muuttua. Itujen kasvaminen voi johtaa ravintoaineiden hajoamiseen ja menetykseen. Esimerkiksi C-vitamiinin pitoisuus voi laskea itujen kasvaessa.

Vaikka ituja kasvaneet perunat voivat menettää osan ravintoarvostaan, ne sisältävät edelleen tärkeitä ravintoaineita, kuten kaliumia, B-vitamiineja ja kuitua. Siksi ne voivat silti olla osa terveellistä ruokavaliota, kun niitä käsitellään oikein.

Miten säilyttää perunat oikein estääkseen itujen kasvamisen?

Yksi tapa estää perunoita itämästä on säilyttää ne oikein. Itujen kasvaminen johtuu valosta ja lämmöstä, joten säilytysolosuhteiden hallinta on tärkeää.

Ensinnäkin, perunat tulisi säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa. Optimaalinen lämpötila perunoille on noin 7-10 astetta Celsius. Liian korkea lämpötila voi edistää itujen kasvua.

Toiseksi, perunat tulisi säilyttää kuivassa ympäristössä. Liiallinen kosteus voi edistää homeen ja mätänemisen kehittymistä perunoissa.

Lisäksi, säilytä perunat erillään muista hedelmistä ja vihanneksista. Joidenkin hedelmien ja vihannesten, kuten omenoiden ja sipulien, tiedetään vapauttavan kaasuja, jotka voivat nopeuttaa perunoiden itämistä.

Miten tiedät, onko peruna turvallinen syötäväksi?

Kun olet huomannut itujen kasvaneet perunat keittiössäsi, on tärkeää arvioida, ovatko ne turvallisia syötäväksi. Tässä on muutamia asioita, jotka voit tarkistaa:

 1. Itujen pituus: Jos itujen pituus on yli 5 cm, peruna voi sisältää korkeamman solaniinipitoisuuden. Tällöin on suositeltavaa olla syömättä perunaa.
 2. Perunan kunto: Tarkista perunan kunto visuaalisesti. Jos peruna on pehmeä tai siinä on havaittavissa hometta tai mätää, se tulisi hävittää välittömästi.
 3. Haju: Tutki perunan hajua. Jos peruna tuoksuu epämiellyttävältä tai pistävältä, se voi olla merkki huonosta laadusta tai mätänevästä perunasta.

Kun tarkistat nämä tekijät, voit tehdä paremman päätöksen siitä, onko peruna turvallista syötäväksi vai ei.

Miten valmistaa ituja kasvaneet perunat syötäväksi?

Jos päätät syödä ituja kasvaneita perunoita, on tärkeää valmistaa ne oikein. Tässä on muutamia vinkkejä:

 1. Kuori perunat huolellisesti poistaen kaikki itujen jäänteet ja vihreät kohdat. Itujen keskittymässä on korkein solaniinipitoisuus, joten poista ne huolellisesti.
 2. Keitä perunat hyvin kypsiksi. Kypsennysprosessi voi auttaa hajottamaan solaniinia ja vähentämään sen pitoisuutta perunassa.
 3. Mausta perunat haluamallasi tavalla. Voit lisätä mausteita ja muita aineksia, jotta perunasta tulee maukas ja herkullinen.
 4. Älä käytä ituja kasvaneita perunoita raakana. Raakana syöminen voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja pahentaa mahdollisia riskejä.

Noudattamalla näitä ohjeita voit nauttia itujen kasvaneista perunoista turvallisesti ja herkullisesti.

Muita käyttötapoja ituja kasvaneille perunoille

Jos et halua syödä ituja kasvaneita perunoita, voit silti käyttää niitä hyödyksi muilla tavoilla. Tässä on muutamia ideoita:

 1. Käytä niitä kompostissa: Ituja kasvaneet perunat voivat olla hyödyllisiä kompostissa. Ne voivat toimia ravinnepitoisena aineksena ja auttaa luomaan ravinteikasta multaa.
 2. Istuta ne puutarhaan: Jos sinulla on puutarha, voit istuttaa ituja kasvaneet perunat ja antaa niiden kasvaa. Näin voit hyödyntää niiden potentiaalista kasvukykyä.
 3. Käytä niitä eläinten rehuina: Jos sinulla on lemmikkejä tai kotieläimiä, voit käyttää ituja kasvaneita perunoita osana niiden ruokintaa. Kuitenkin varmista, että perunat eivät ole mätäneviä tai homeisia ennen tarjoamista.

Vinkkejä perunoiden itämisen estämiseksi

Jos haluat välttää perunoiden itämisen, tässä on muutamia vinkkejä:

 1. Säilytä perunat viileässä ja pimeässä paikassa, kuten viileässä kellari- tai kuivakaapissa.
 2. Älä säilytä perunoita jääkaapissa, koska liian alhainen lämpötila voi muuttaa perunan rakennetta ja makua.
 3. Vältä altistamasta perunoita suoralle valolle. Pidä ne pimeässä paikassa tai säilytä niitä paperipussissa.
 4. Tarkista perunoiden kunto säännöllisesti ja poista mätänevät tai itujen kasvamisen merkit havaitessasi.

Johtopäätökset

Voit syödä ituja kasvaneita perunoita, kunhan kiinnität huomiota niiden kuntoon ja varmistat, että ne ovat turvallisia syötäväksi. Itujen kasvaminen perunan pinnalla ei sinänsä tee perunasta myrkyllistä, mutta se voi vaikuttaa perunan ravintoarvoon ja aiheuttaa mahdollisia riskejä. Muista aina kuoria perunat huolellisesti ja keittää ne hyvin kypsiksi ennen syömistä.

Jätä kommentti