Kuinka paljon proteiinia päivässä?

Proteiinin tarvetta arvioidaan yleensä painon perusteella. Keskimäärin aikuisen proteiinin tarve on 1,1–1,3 grammaa painokiloa kohden. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että 60-kiloinen henkilö tarvitsee proteiinia noin 70-80 grammaa päivässä.

Proteiinin tehtävät

Proteiini on elimistölle välttämätöntä ravintoainetta, joka toimii muun muassa kudosten uusiutumisessa, vastustuskyvyn tukemisessa sekä hormonien ja entsyymien rakennusaineena. Proteiini pitää myös kylläisenä pidempään ja tukee painonhallintaa.

Liikunnan vaikutus proteiinin tarpeeseen

Liikunta ja erityisesti voimaharjoittelu kasvattavat proteiinin tarvetta. Aktiivisesti liikkuvan proteiinin tarve voi olla jopa 1,5–2 grammaa painokiloa kohden.

Proteiinin tarve laihdutuksen aikana

Laihduttaessa on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään proteiininsaantiin. Proteiini tukee laihtumista ja voi helpottaa painonhallintaa, koska se pitää hyvin yllä kylläisyyden tunnetta ja ehkäisee nälän tunteita. Laihduttajan proteiinin tarvearvio on vähintään 80 grammaa vuorokaudessa.

Proteiinin lähteet

Proteiinia saadaan monenlaisista ruoka-aineista. Lihavalmisteiden lisäksi proteiinia löytyy kalasta, kananmunista, maitovalmisteista, palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä sekä soija- ja viljavalmisteista.

Proteiinin saannin seuranta

Valtaosa suomalaisista saa ravinnostaan riittävästi tai jopa suosituksia enemmän proteiinia. Jos on epävarma proteiinin saannistaan, voi sen arvioida esimerkiksi laskurin avulla.

Liiallisen proteiinin saannin haitat

Vaikka proteiini on elimistölle tärkeää, ei sitä kannata nauttia liikaa. Liiallinen proteiinin saanti voi lihottaa ja olla haitallista munuaisille sekä sydämelle.

Yhteenveto

Proteiinilla on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä ja sen riittävä saanti on tärkeää. Proteiinin tarve vaihtelee yksilöllisesti ja liikunnan määrä sekä laihdutus voivat lisätä proteiinin tarvetta. On hyvä muistaa, että proteiinilähteitä on monia ja proteiinin saantia voi seurata esimerkiksi laskureiden avulla. Liiallista proteiinin nauttimista tulee kuitenkin välttää.

Jätä kommentti