Miksi iho on kosketusarka?

Ihon herkkyyteen vaikuttavat monet tekijät, kuten:

 1. Perinnöllisyys: Jotkut ihmiset ovat synnynnäisesti herkempiä kosketukselle kuin toiset. Tämä johtuu geneettisistä tekijöistä, jotka vaikuttavat hermojen ja reseptorien toimintaan ihossa.
 2. Ihon tila: Kuiva iho, ihottumat ja ihon ärsytys voivat lisätä herkkyyttä kosketukselle. Nämä tilat voivat vähentää ihon luonnollista suojakerrosta ja tehdä siitä alttiimman ulkoisille ärsykkeille.
 3. Allergiat: Allergiset reaktiot voivat aiheuttaa ihon ärsytystä ja punoitusta. Näissä tapauksissa iho voi olla erityisen herkkä kosketukselle, ja se saattaa reagoida voimakkaasti jopa lievään kosketukseen.
 4. Ympäristötekijät: Tietyt ympäristötekijät, kuten kylmyys, lämpö, kosteus ja ilmansaasteet, voivat vaikuttaa ihon herkkyyteen. Esimerkiksi kylmä ja kuiva ilma voi kuivattaa ihoa ja tehdä siitä herkemmän kosketukselle.

Ihon herkkyyttä kosketukselle voi siis vaikuttaa moni asia. Se voi olla perinnöllistä tai johtua ulkoisista tekijöistä. Seuraavaksi syvennymme tarkemmin ihon herkkyyttä kosketukselle sääteleviin mekanismeihin.

Aistireseptorit ihossa

Ihossa on useita erilaisia aistireseptoreita, jotka vastaavat erilaisista aistimuksista. Näitä ovat muun muassa:

 1. Pintaherkät reseptorit: Nämä reseptorit sijaitsevat ihon pinnallisissa kerroksissa ja reagoivat kevyempiin kosketuksiin, kuten höyhenen hipaisuun tai pehmeään kosketukseen. Ne välittävät hermoimpulsseja aivoihin, jotta voimme tuntea nämä kevyet kosketukset.
 2. Syvällä sijaitsevat reseptorit: Nämä reseptorit sijaitsevat ihon syvemmällä kerroksessa ja reagoivat voimakkaampiin kosketuksiin, kuten puristukseen tai painallukseen. Ne välittävät voimakkaampia hermoimpulsseja aivoihin, jotta voimme tuntea nämä voimakkaammat kosketukset.
 3. Lämpö- ja kylmäreseptorit: Nämä reseptorit havaitsevat lämpötilan muutoksia iholla. Ne välittävät hermoimpulsseja aivoihin, jotta voimme tunnistaa lämpimät ja kylmät kosketukset.
 4. Kipureseptorit: Nämä reseptorit havaitsevat kipua aiheuttavia ärsykkeitä, kuten pistelyä, polttelua tai puristusta. Ne välittävät voimakkaita hermoimpulsseja aivoihin, jotta voimme tuntea kivun.

Nämä erilaiset aistireseptorit mahdollistavat erilaisten kosketusten tunnistamisen ja välittävät hermoimpulsseja aivoihin, jotta voimme tuntea kosketuksen voimakkuuden ja ominaispiirteet. Mutta miten hermopäätteet vaikuttavat ihon herkkyyteen?

Ihoherkkyyttä lisäävät sairaudet ja tilat

Joillakin sairauksilla ja tiloilla voi olla vaikutusta ihon herkkyyteen kosketukselle. Tässä on joitakin yleisimpiä:

 1. Allergiset reaktiot: Joillakin ihmisillä on herkkä iho, joka reagoi voimakkaasti allergisille reaktioille. Tällaisissa tapauksissa iho voi olla erityisen herkkä kosketukselle ja reagoida voimakkaasti jopa lievään kosketukseen.
 2. Ihottumat: Erilaiset ihotulehdukset, kuten atooppinen ihottuma, voivat tehdä ihosta herkän kosketukselle. Ihottuma voi aiheuttaa ihon punoitusta, kutinaa ja ärsytystä, mikä tekee siitä alttiimman kosketukselle.
 3. Neuropatia: Neuropatia on hermoston toimintahäiriö, joka voi vaikuttaa hermoihin, jotka säätelevät ihon tuntoa. Tämä voi johtaa ihon herkkyyden vähenemiseen tai lisääntymiseen kosketukselle.
 4. Psykologiset tekijät: Stressi, ahdistus ja masennus voivat vaikuttaa ihon herkkyyteen kosketukselle. Jotkut ihmiset voivat tuntea ihonsa erityisen herkäksi ja reagoivaksi erilaisiin kosketuksiin, kun he ovat stressaantuneita tai ahdistuneita.

On tärkeää huomata, että ihon herkkyys kosketukselle voi vaihdella yksilöittäin ja eri tilanteissa. Jotkut sairaudet tai tilat voivat aiheuttaa väliaikaista herkkyyttä, kun taas toisilla ihmisillä voi olla pysyvästi herkkä iho.

Hermopäätteiden rooli ihon herkkyydessä

Ihon herkkyydestä kosketukselle vastaavat hermopäätteet lähettävät signaaleja aivoihin kosketettaessa. Nämä hermopäätteet koostuvat hermosoluista, jotka ovat herkkiä ulkoisille ärsykkeille, kuten kosketukselle tai paineelle.

Kun ihoan kosketetaan, hermopäätteet välittävät hermoimpulsseja aivoihin, jossa ne tulkitaan kosketukseksi. Aivojen vastaanottaessa nämä signaalit, ne lähettävät vastausviestin takaisin ihoon, mikä aiheuttaa esimerkiksi lihasten supistumista tai muita reaktioita.

Ihon herkkyyteen vaikuttavat sekä hermopäätteiden määrä että niiden herkkyys. Jotkut ihmiset voivat esimerkiksi olla herkempiä kosketukselle, koska heillä on enemmän hermopäätteitä tai koska heidän hermopäätteensä reagoivat voimakkaammin ulkoisiin ärsykkeisiin.

Vinkkejä ihon herkkyyden hallintaan ja vähentämiseen

Vaikka ihon herkkyys kosketukselle voi olla luonnollista tai se voi johtua sairauksista, on olemassa joitakin keinoja, joilla voit hallita ja vähentää herkkyyttä. Tässä on muutamia vinkkejä:

 1. Kosteuta ihoasi: Pidä iho kosteutettuna käyttämällä säännöllisesti kosteusvoidetta tai öljyä. Tämä auttaa ylläpitämään ihon luonnollista suojakerrosta ja vähentää herkkyyttä.
 2. Vältä voimakkaita kemikaaleja: Vältä kosmetiikkaa ja puhdistusaineita, jotka sisältävät voimakkaita kemikaaleja tai hajusteita. Nämä voivat ärsyttää ihoa ja lisätä herkkyyttä.
 3. Käytä pehmeitä kankaita: Valitse vaatteita, jotka ovat valmistettu pehmeistä ja hengittävistä materiaaleista, kuten puuvillasta. Tällaiset kankaat eivät ärsytä ihoa ja voivat auttaa vähentämään herkkyyttä.
 4. Vältä ärsyttäviä tekijöitä: Jos tiedät, että tietyt tekijät, kuten kylmyys tai kuuma vesi, ärsyttävät ihoasi, pyri välttämään niitä mahdollisuuksien mukaan.
 5. Suojaa ihoasi: Käytä suojaavaa aurinkovoidetta, kun oleskelet auringossa ja käytä käsineitä kylmällä säällä. Tällaiset toimenpiteet auttavat suojaamaan ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä.

Jätä kommentti