Milloin eterorokko ei enää tartu?

Enterorokko, tunnetaan myös nimellä ”käsi-suu-jalkatauti”, on yleinen lasten ja nuorten sairaus, joka aiheuttaa ihottumaa suussa, käsissä ja jalkapohjissa.

Tämä tauti on hyvin tarttuva, ja sen aiheuttaa yksi yli 60 tunnetusta enterovirustyypistä.

Mutta milloin enterokokki ei enää tartu? Ja miten voimme estää sen leviämisen? Tässä artikkelissa tarkastelemme näitä kysymyksiä tarkemmin.

Viitteet siihen kun eterorokko ei enää tartu

Tarkkaa aikaa, milloin enterorokko ei enää tartu, on vaikea määrittää, koska se voi vaihdella yksilöstä toiseen.

Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että kun potilaan oireet ovat kokonaan hävinneet ja hän on palannut normaaliin päivittäiseen toimintaansa, tartuntariski on merkittävästi vähentynyt.

Taudin kantaja voi kuitenkin edelleen tartuttaa virusta jopa viikkoja oireiden päättymisen jälkeen.

Enterorokon Yleisyys ja Tarttuvuus

Enterorokko on erityisen yleinen alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua myös aikuisiin. Tauti leviää pisaratartuntana ja kosketuksen kautta, joten hyvä käsihygienia on tärkeää tartunnan leviämisen estämiseksi. Tartunta tapahtuu usein ennen kuin oireet ilmenevät, ja tartunta voi jatkua vielä viikkoja oireiden päättymisen jälkeen.

Miten Enterorokko Tarttuu?

Enterorokko tarttuu useimmiten pisaratartuntana ja kosketuksen kautta. Tämä tarkoittaa, että yskiminen, aivastaminen ja läheinen kontakti sairastuneen kanssa voivat johtaa tartuntaan. Tartunta voi tapahtua myös rakkulan sisällön tai ulosteen kautta. Käsien tiheä pesu voi auttaa vähentämään tartunnan leviämistä.

Enterorokon Eteneminen ja Oireet

Enterorokon eteneminen alkaa yleensä muutaman päivän kuluttua tartunnasta. Aluksi saattaa esiintyä lievää kuumetta, päänsärkyä ja flunssan kaltaisia oireita. Myöhemmin suuhun, käsien ja jalkojen iholle ilmestyy tyypillisesti pieniä, yleensä soikeita, rakkuloita. Suun rakkulat voivat olla kipeitä, mikä voi tehdä syömisestä ja juomisesta hankalaa.

Enterorokon Hoito

Enterorokolle ei ole olemassa erityistä hoitoa tai rokotetta. Koska taudin aiheuttaa virus, antibiootit eivät tehoa. Taudin oireita voidaan kuitenkin lievittää esimerkiksi kuumetta alentavilla lääkkeillä ja viileillä juomilla, jotka voivat lievittää suun limakalvojen kipua.

Suojaus Enterorokkoa Vastaan

Vaikka enterorokon voi sairastaa useita kertoja elämänsä aikana, sairastettu tauti antaa yleensä elinikäisen immuniteetin kyseiselle virukselle. Kuitenkin, koska enteroviruksia on monia erilaisia, voi saada taudin uudelleen, jos se puhkeaa viruksen muiden varianttien aiheuttamana.

Enterorokon Jälkitaudit ja Komplikaatiot

Vaikka enterorokko on yleensä vaaraton tauti, se voi joissakin tapauksissa johtaa komplikaatioihin. Harvinaisiin jälkitauteihin kuuluu esimerkiksi kynsien irtoaminen. Jotkut potilaat saattavat myös kokea kynsimuutoksia muutama viikko infektion jälkeen. Onneksi nämä muutokset häviävät, kun uusi kynsi kasvaa tilalle.

Estäminen ja Kontrollointi

Paras tapa estää enterorokon leviäminen on hyvä käsihygienia. Käsien pesu saippualla ja vedellä ennen ateriointia, wc-käynnin jälkeen ja aina kun olet ollut kosketuksissa sairastuneen kanssa, voi auttaa vähentämään tartunnan riskiä.

Loppusanat

Vaikka enterorokko on yleinen ja tarttuva tauti, se on useimmissa tapauksissa vaaraton ja paranee itsestään noin viikon kuluessa. On tärkeää muistaa, että hyvä käsihygienia on avainasemassa tartunnan leviämisen estämisessä. Muistetaan pitää huolta toisistamme ja pysyä terveinä!

Jätä kommentti