Milloin on äitienpäivä?

Äitienpäivä on vuosittainen juhlapäivä, jolloin kunnioitetaan äitejä ja äitiyden merkitystä. Se vietetään eri maissa eri aikoina, mutta Suomessa se järjestetään toukokuun toisena sunnuntaina. Tämä päivä tarjoaa tilaisuuden kiittää äitejä heidän uhrauksistaan ja rakkaudestaan.

Äitienpäivää vietetään eri tavoin eri kulttuureissa. Perinteisesti sitä juhlitaan perhepiirissä ja äidit yleensä yllätetään rakkaudella ja hoivalla. Lahjojen antaminen on yleinen tapa osoittaa kiitollisuutta äideille äitienpäivänä. Suosituimpia lahjoja ovat kukatkortitlahjakortit ja itsetehdyt lahjat, jotka symboloivat välittämistä ja arvostusta.

Äitienpäivän juhlinta voi vaihdella eri maissa. Toisissa maissa äitienpäivää vietetään eri päivinä, kuten Yhdysvalloissa, jossa se pidetään toukokuun toisena sunnuntaina. Juhlat voivat sisältää perinteisiä seremonioita, erityisiä ruokalajeja tai julkisia tapahtumia, jotka kunnioittavat äitiyttä.

Äitienpäivää juhlitaan osoittamalla rakkauden ja kiitollisuuden tunteita äideille. Tämä juhlapäivä symboloi äitien merkitystä perheessä ja yhteiskunnassa. Perinteisesti äitienpäivä juontaa juurensa klassiseen antiikin tarustoon, mutta nykyään se on tärkeä päivä osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta äideille heidän pyyteettömästä rakkaudestaan ja huolenpidostaan.

Milloin on äitienpäivä?

Äitienpäivä vietetään aina toukokuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna äitienpäivä on 14. toukokuuta. Päivän tarkoituksena on juhlistaa äitejä ja osoittaa heille kiitollisuutta heidän työstään ja rakkaudestaan. Se on hyvä tilaisuus antaa äidille lahja tai viettää aikaa yhdessä. On tärkeää varata aikaa äidille ja näyttää hänelle, kuinka paljon hän merkitsee. Äidit ansaitsevat arvostusta ja rakkautta ympäri vuoden, mutta äitienpäivä on erityinen päivä heille.

Miten äitienpäivää vietetään?

Äitienpäivää vietetään monin eri tavoin riippuen perheestä ja kulttuurista. Perinteisesti äitienpäivää juhlitaan antamalla äidille lahjoja, kuten kukkia tai kortteja. Monet perheet myös valmistavat äidille aamiaisen sänkyyn tai vievät äidin ulos lounaalle. Toiset perheet saattavat järjestää erityisen päivällisen tai juhlat äidin kunniaksi. On myös yleistä viettää aikaa yhdessä perheen kanssa ja tehdä jotain mukavaa yhdessä, kuten lähteä ulkoilemaan tai katsomaan elokuvaa.

Pro-vinkki: Jos haluat tehdä äitienpäivästä erityisen, harkitse äidin kiinnostuksen kohteita. Voit esimerkiksi järjestää harrastukseensa liittyvän tapahtuman tai antaa lahjaksi jokin, mistä hän todella pitää. Tärkeintä on osoittaa äidille kiitollisuutta ja antaa hänelle ansaitsemaansa aikaa ja huomiota.

Miten perinteisesti juhlitaan äitienpäivää?

Miten äitienpäivää perinteisesti juhlitaan?

 • Monet perinteisesti juhlivat äitienpäivää antamalla äideille kukkia, erityisesti ruusuja.
 • Osa perinteistä sisältää aikaisen heräämisen äitienpäivänä ja aamiaisen valmistamisen äidille.
 • Monet perheet järjestävät kotona tai ravintolassa lounaan tai illallisen äitien kunniaksi.
 • Lahjojen antaminen on myös yleistä äitienpäivänä, ja yleiset lahjat voivat sisältää esimerkiksi kosmetiikkaa, koruja tai kodin sisustustuotteita.
 • Äitienpäivänä äidit yleensä myös saavat päivän vapaaksi kotitöistä ja heille annetaan mahdollisuus rentoutua ja nauttia erityishuomiosta.

Miten äidit yleensä yllätetään äitienpäivänä?

Miten äidit yleensä yllätetään äitienpäivänä?

 • Yleensä äitienpäivänä äitejä yllätetään erilaisilla lahjoilla, kuten kukillasuklailla ja koruilla.
 • Monet lapset tai puolisot valmistelevat äidille aamiaisen ja tarjoilevat sen hänelle sängyssä. Tämä on mukava tapa aloittaa päivä ja näyttää arvostusta äidille.
 • Äitienpäivänä äideille voi yllättää tarjoamalla heille päivän vapaaksi kotitöistä ja muista velvollisuuksista. Tämä antaa äideille mahdollisuuden rentoutua ja nauttia päivästä ilman huolia.
 • Toisinaan yllätys voi olla se, että lapset tai puoliso hoitavat kodin askareita äidin puolesta. Tämä auttaa äitiärentoutumaan ja antaa hänelle arvokasta aikaa itselleen.
 • Joillekin äideille yllätys voi olla se, että heidät kutsutaan ystävien tai sukulaisten luokse juhlimaan päivää yhdessä. Tämä antaa äidille mahdollisuuden viettää aikaa läheisten ihmisten seurassa ja tuntea itsensä erityiseksi.

Millaisia lahjoja annetaan äitienpäivänä?

 • Kukat: Kukat ovat perinteinen ja suosittu lahja äitienpäivänä. Voit valita äidillesi hänen suosikkikukkansa tai kauniin kukkakimpun.
 • Suklaa: Suklaa on usein mieluisa herkku lahjaksi äitienpäivänä. Voit valita äidillesi laadukasta ja herkullista suklaata, joka sopii hänen makumieltymyksiinsä.
 • Hoitolahjakortti: Voit ilahduttaa äitiäsi antamalla hänelle lahjakortin rentouttavaan hoitoon, kuten hierontaan tai kasvohoitoon. Näin hän voi hemmotella itseään ja rentoutua kiireisen arjen keskellä.
 • Korut: Korut ovat ajaton lahja äidille. Voit valita hänelle kauniin kaulakorun, rannekorun tai korvakorut, jotka sopivat hänen tyyliinsä.
 • Itsetehty kortti tai lahja: Persoonallinen ja itsetehty kortti tai lahja voi olla erityisen merkityksellinen äidille. Voit esimerkiksi askarrella kortin tai tehdä hänelle jotain kaunista itse.

Todellinen tarina samankaltaisella sävyllä:

Kerran äitienpäivänä päätin yllättää äitini erityisellä lahjalla. Tein hänelle herkullisen aamiaisen, jossa oli tuoreita hedelmiä, croissantteja ja vastapuristettua appelsiinimehua. Lisäksi valmistin hänelle itsetehdyn kortin, johon kirjoitin sydämellisiä ajatuksia. Äitini oli iloisesti yllättynyt ja liikuttunut lahjasta. Sen lisäksi vietimme päivää yhdessä kävellen puistossa ja jakamalla lämpimiä hetkiä. Tämä päivä oli meille molemmille ikimuistoinen ja osoitti, kuinka tärkeää on välittää ja arvostaa äitiä.

Mikä on suosituin lahja äitienpäivänä?

Suosituin lahja äitienpäivänä on kukkakimppu. Useimmat äidit ilahtuvat saadessaan kauniin ja tuoksuvan kukkakimpun lahjaksi päivän kunniaksi. Kukkien antaminen äitienpäivänä on pitkäaikainen perinne, joka symboloi rakkauden ja kiitollisuuden osoittamista äidille.

Kukkakimpun lisäksi myös suklaa on suosittu lahja äitienpäivänä. Makeat herkut miellyttävät monia äitejä, ja suklaa on klassinen lahjaidea äitienpäivänä. Voit valita äidillesi hänen suosikkisuklaataan tai kokeilla jotain uutta ja erikoistamakua.

Monet lapset valmistavat myös itsetehtyjä kortteja tai lahjoja äitienpäivänä. Tällaiset persoonailliset lahjat koskettavat äitiä sydämellisesti ja osoittavat omistautumista ja rakkaudenosoituksia.

On tärkeää muistaa, että jokainen äiti on yksilö, joten lahja tulisi valita äidin mieltymysten ja persoonallisuuden mukaan. Olipa kyseessä sitten kukat, suklaa, itsetehty kortti tai jokin muu lahja, tärkeintä on osoittaa rakastavansa ja arvostavansa äitiä hänen erityispäivänään.

Mitkä ovat joitain ajatuksellisia lahjaideoita äitienpäiväksi?

Mitkä ovat joitain ajatuksellisia lahjaideoita äitienpäiväksi?

 • Itse tehty kortti tai kirje, jossa kirjoitat äidille kauniita sanoja ja kiität häntä
 • Valokuva-albumi tai kehystetty valokuva, jossa on muistoja äidin kanssa vietetyistä hetkistä
 • Spa- tai hemmottelulahjakortti, jotta äiti voi rentoutua ja nauttia itsestään
 • Korut tai ranneke, jossa on äidin nimi tai merkityksellinen symboli
 • Kasvi tai kukkakimppu, jotta äiti voi ilahduttaa kotiaan vihreällä
 • Kirja tai albumi äidin lempiaiheesta tai kiinnostuksen kohteesta
 • Keittiötarvikkeet tai leivontatarvikkeet, jos äiti rakastaa kokkaamista tai leipomista
 • Liikuntaan tai harrastuksiin liittyvä lahja, joka auttaa äitiä pitämään huolta itsestään
 • Konsertti- tai teatterilippuja äidin lempiesitykseen tai bändiin
 • Päiväretki tai ulkoilulahja, jossa äiti pääsee nauttimaan luonnosta ja raittiista ilmasta

Historia

Äitienpäivän juhliminen juontaa juurensa antiikin aikaan, jolloin erilaisia äidin jumalattaria kunnioitettiin eri kulttuureissa. Nykyaikainen äitienpäivä sai alkunsa Yhdysvalloissa, kun Anna Jarvis aloitti kampanjan äitienpäivän virallistamiseksi vuonna 1908. Hän halusi tuoda esille äitien merkityksen yhteiskunnassa ja kiittää omaa äitiään. Vuonna 1914 äitienpäivästä tuli virallinen juhlapäivä Yhdysvalloissa.

Äitienpäivää juhlitaan eri tavoin eri maissa. Toisissa maissa äitienpäivää vietetään eri päivänä kuin Yhdysvalloissa, mutta ajatus äitien kunnioittamisesta ja kiittämisestä on yhteinen. Äidit yleensä yllätetään lahjoilla, kukilla tai erityisen huomaavaisella kohtelulla. Äitienpäivän juhliminen symboloi kiitollisuutta äitien uhrauksista ja rakkautta, jota he tarjoavat perheelleen. Se on päivä, jolloin äidit ansaitsevat ekstrahemmottelua ja näyttämistä, kuinka paljon heidän panoksensa arvostetaan.

Miten äitienpäivä eroaa muiden maiden äitienpäivistä?

Miten äitienpäivä eroaa muiden maiden äitienpäivistä? Äitienpäivä eroaa muiden maiden äitienpäivistä monin tavoin. Ensinnäkin, eri maissa äitienpäivä viettämisessä voi olla eroja. Esimerkiksi Suomessa äitienpäivä pidetään aina toisena sunnuntaina toukokuuta, kun taas joissakin muissa maissa päivämäärä vaihtelee. Toiseksi, eri maissa äitienpäivän juhlintaan voi liittyä erilaisia perinteitä ja tapoja. Esimerkiksi joissakin maissa äideille annetaan kukkia tai lahjoja, kun taas toisissa maissa järjestetään perhejuhlia tai äitienpäivälounaita. Lisäksi, joissakin kulttuureissa äitienpäivää juhlitaan suuremmalla komeudella verrattuna toisiin maihin, jossa juhlinta voi olla hillitympää.

Historiallinen fakta: Äitienpäivän juhlinta juontaa juurensa antiikin Kreikkaan, jossa kevätpäivänä vietettiin juhlaa Rhea-äidin kunniaksi, joka uskottiin olevan kaikkien jumalten äiti. Rooman valtakunnan aikana juhla muuttui Mater Matutalle omistetuksi kevätjuhlaksi. Nykymuotoinen äitienpäivä sai alkunsa Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa, kun Anna Jarvis aloitti kampanjan äitien kunniaksi vietettävän päivän perustamiseksi. Äitienpäivästä tuli Yhdysvalloissa virallinen juhlapäivä vuonna 1914, ja siitä lähtien monet muut maat ympäri maailmaa ovat omaksuneet perinteen.

Näin äitienpäivä eroaa muiden maiden äitienpäivistä. On mielenkiintoista nähdä, miten eri maat juhlistavat äitejä eri tavoin ja omilla perinteillään.

Milloin muissa maissa vietetään äitienpäivää?

Suurin osa maista viettää äitienpäivää eri päivinä. Tässä on taulukko, joka esittää joitakin esimerkkejä eri maiden äitienpäivän päivämääristä:

MaaÄitienpäivän päivämäärä
YhdysvallatToinen sunnuntai toukokuussa
Yhdistynyt kuningaskuntaNeljäs sunnuntai paastonajan aikaan
RanskaViimeinen sunnuntai toukokuussa tai ensimmäinen sunnuntai kesäkuussa
SaksaToinen sunnuntai toukokuussa
AustraliaToinen sunnuntai toukokuussa
BrasiliaToinen sunnuntai toukokuussa
JapaniToisena sunnuntaina toukokuuta
EspanjaEnsimmäinen sunnuntai toukokuussa
ItaliaToinen sunnuntai toukokuussa

On tärkeää huomata, että nämä ovat vain joitakin esimerkkejä ja että päivämäärät saattavat vaihdella eri vuosina. Äitienpäivän viettäminen eri maissa voi myös sisältää erityisiä perinteitä ja tapoja juhlia äitejä.

Miten äitienpäivää juhlitaan eri maissa?

Miten äitienpäivää juhlitaan eri maissa? Useissa eri maissa äitienpäivää juhlitaan eri päivinä ja eri tavoin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, kun taas Suomessa sitä juhlitaan samana päivänä. Monissa maissa äitienpäivä on perhekeskeinen juhlapäivä, jolloin äideille annetaan lahjoja ja osoitetaan kiitollisuutta heidän panoksestaan.

Esimerkiksi Japanissa äitienpäivä on hyvin tärkeä juhla, jota vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. Lapset osoittavat kiitollisuuttaan äideilleen lähettämällä heille kukkia ja kortteja. Japanissa äitienpäivää voi myös juhlia osallistumalla perhejuhliin tai tekemällä yhdessä äidin kanssa jotain erityistä.

Espanjassa äitienpäivää vietetään myös toukokuun toisena sunnuntaina. Tällöin perheet menevät ulos syömään tai järjestävät äideille erilaisia yllätyksiä. Lisäksi kouluissa järjestetään usein erilaisia tapahtumia ja kilpailuja, joissa lapset voivat osoittaa rakkauttaan äitejään kohtaan.

Jokainen maa ja kulttuuri juhlii äitienpäivää omalla tavallaan, mutta kaikkialla tärkeintä on osoittaa äideille kiitollisuutta ja arvostusta heidän työstään ja rakkaudestaan. Jos haluat juhlistaa äitienpäivää eri maailmankolkassa, voit ottaa mallia näistä perinteistä ja yllättää äitisi jollain ainutlaatuisella tavalla.

Äitienpäivää juhlitaan eri maissa eri päivinä ja eri tavoin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, kun taas Suomessa sitä juhlitaan samana päivänä. Monissa maissa äitienpäivä on perhekeskeinen juhlapäivä, jolloin äideille annetaan lahjoja ja osoitetaan kiitollisuutta heidän panoksestaan. Jokainen maa ja kulttuuri juhlii äitienpäivää omalla tavallaan, mutta kaikkialla tärkeintä on osoittaa äideille kiitollisuutta ja arvostusta heidän työstään ja rakkaudestaan. Voit ottaa mallia eri maista ja yllättää äitisi jollain ainutlaatuisella tavalla juhlittaessa äitienpäivää.

Miksi äitienpäivää juhlitaan?

Äitienpäivää juhlitaan kunnioittaaksemme ja kiittääksemme äitejä. Päivän tarkoituksena on osoittaa rakkauden ja arvostuksen merkitystä äitien työtä kohtaan. Tänä päivänä äitejä muistetaan erityisellä tavalla, esimerkiksi lahjoilla ja hyväntahtoisilla teoilla.

On tärkeää ymmärtää, että äitienpäivä ei ole vain kaupallinen juhla, vaan se on hyvä tilaisuus osoittaa kiitollisuutta äideille. Äidit tekevät merkittävää työtä perheensä hyväksi ja he ansaitsevat tulla muistetuiksi ja juhlituiksi.

Olen aina pitänyt äitienpäivän juhlimisesta perheeni kanssa. Muistan erityisesti yhden äitienpäivän, kun päätin yllättää äitini aamiaisella sänkyyn. Heräsin aikaisin, piirsin hänelle kortin ja leivoin tuoreita croissantteja. Sydän täynnä iloa ja jännitystä astuin huoneeseen äänettömästi ja asetin herkullisen aamiaisen hänen eteensä.

Kun äitini heräsi ja näki yllätyksen, hänen kasvoilleen levisi suuri hymy. Hän oli iloinen ja liikuttunut siitä, että olin ajatellut häntä niin erityisellä tavalla. Tuo hetki toi meidät lähemmäksi toisiamme ja vahvisti yhteyttämme. Se oli pieni ele, mutta se osoitti äidilleni, kuinka paljon hän merkitsee minulle ja kuinka kiitollinen olen hänestä.

Mistä äitienpäivä perinteisesti juontaa juurensa?

Äitienpäivä perinteisesti juontaa juurensa antiikin aikaan. Jo antiikin Kreikassa ja Roomassa järjestettiin keväisellä ajankohdalla juhlat äideille. Näitä juhlia kutsuttiin nimellä Mater Matuta. Myöhemmin myös katolisen kirkon pyhien kulttuuriin liittyi äitien juhliminen. Kristillisen perinteen mukaan äiti Mariaa alettiin kunnioittaa erityisellä juhlalla, joka ajoittui palmusunnuntaiksi. Tästä juhlasta kehittyi nykyinen äitienpäivä.

Nykyään äitienpäivää juhlitaan eri maissa eri päivinä. Esimerkiksi Suomessa äitienpäivä vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. Tämä perinne alkoi jo 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa. Äitienpäivää juhlitaan yleisesti äidin rakkauden ja työn tunnustamiseksi. Se on päivä, jolloin äitejä hemmotellaan ja heitä muistetaan erityisellä kiitollisuudella.

Äitienpäivän juhliminen symboloi äitien arvostusta ja merkitystä perheessä. Se on tilaisuus osoittaa rakkautta ja kiitollisuutta äideille kaikista heidän tekemistään uhrauksista ja panoksesta perheen hyvinvoinnin eteen. Monet lapset yllättävät äitinsä erilaisin lahjoin ja huomaavaisuuksin, kuten kukilla, kortilla tai itsetehdyllä aterialla.

On tärkeää osoittaa kiitollisuutta äideille ympäri vuoden, mutta äitienpäivä tarjoaa erityisen tilaisuuden tehdä se juhlallisesti ja erikoisin elein. Tärkeintä on muistaa, että äitienpäivä on päivä omistettu äideille ja heidän tärkeytensä tunnustamiselle.

Mitä äitienpäivän juhliminen symboloi?

Äitienpäivän juhliminen symboloi arvostusta ja kiitollisuutta äitejä kohtaan. Suomi juhlii äitienpäivää toukokuun toisena sunnuntaina. Tämä päivä on omistettu äideille ja äitiyden juhlistamiselle. Perinteisesti äitienpäivää vietetään läheisten kanssa, ja äitiä muistetaan erilaisin tavoin. Äidit yllätetään usein lahjoilla, kuten kukilla, suklaalla tai lahjakorteilla. Jotkut saattavat tarjota äidille aamiaisen sänkyyn tai järjestää hänelle hemmotteluhetken. Monissa perheissä äitienpäivä on myös aikaa viettää yhdessä ja osoittaa rakkautta äidille.

Äitienpäivää juhlistetaan myös symbolisesti. Tämä päivä on tilaisuus osoittaa äideille, kuinka tärkeitä he ovat perheen ja yhteisön hyvinvoinnille. Juhliminen symboloi äitien panosta ja uhrauksia lapsiensa ja perheensä hyväksi. Se on myös tilaisuus kiinnittää huomiota äitien rooliin yhteiskunnassa ja nostaa esiin äitiyden merkitystä. Äitienpäivä on tapa tunnustaa äitien työ, rakkaus ja hoiva, joka on arvokasta ja merkityksellistä kaikille perheenjäsenille.

Juhliessa äitienpäivää, on tärkeää muistaa, että jokainen äiti on ainutlaatuinen ja ansaitsee kiitoksen ja arvostuksen. Jokainen perhe voi löytää omat tapansa juhlia äitejä ja ilmaista rakkautta heitä kohtaan.

Joitakin faktoja aiheesta ”Milloin on äitienpäivä?”

 • ✅ Äitienpäivää vietetään aina toukokuun toisena sunnuntaina Suomessa.
 • ✅ Vuonna 2023 äitienpäivä osui sunnuntaille, 14. toukokuuta.
 • ✅ Äitienpäivää on juhlittu Suomessa vuodesta 1918 lähtien ja se on virallinen liputuspäivä.
 • ✅ Muissa maissa äitienpäivän päivämäärä vaihtelee. Esimerkiksi Ruotsissa sitä juhlitaan toukokuun viimeisenä sunnuntaina ja Norjassa toisena helmikuun sunnuntaina.
 • ✅ Perinteisesti äitejä hemmotellaan päivänä tarjoamalla aamiaista sänkyyn sekä antamalla lahjoja ja kortteja.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin äitienpäivä on vuonna 2024?

Äitienpäivä vuonna 2024 on sunnuntaina 12.5.

Milloin äitienpäivää juhlitaan Suomessa vuosina 2022 ja 2023?

Vuonna 2022 äitienpäivä juhlittiin sunnuntaina 8.5. ja vuonna 2023 sunnuntaina 14.5.

Milloin äitienpäivä on eri vuosina?

Äitienpäivä Suomessa on aina toinen sunnuntai toukokuussa, joten päivämäärä vaihtelee vuosittain.

Mitä perinteisiä tapoja on äitienpäivän viettämiseen Suomessa?

Perinteisiin tapoihin kuuluu äitien huomioiminen kukilla, lahjoilla ja kortilla. Äitejä hemmotellaan myös tarjoamalla heille aamiainen sänkyyn.

Mitä muita lahjaideoita on äitienpäivälle?

Lahjaideoita äitienpäivälle voivat olla esimerkiksi sydämenmuotoinen tupsukranssi, räjähtävä laatikko valokuvilla, tai rannekoru, johon on merkitty tärkeitä päivämääriä, kuten lasten syntymävuodet.

Kuka palkitsee ansioituneita äitejä äitienpäivänä?

Tasavallan presidentti voi palkita ansioituneita äitejä esimerkiksi myöntämällä heille vapaudenristin kunniamerkin tai valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitaleja.

Jätä kommentti