Milloin on isänpäivä?

Isänpäivä on vuotuinen juhlapäivä, jolloin kunnioitetaan ja juhlistetaan isyyttä. Suomessa isänpäivä vietetään marraskuun toisena sunnuntaina.

Päivä tarjoaa tilaisuuden osoittaa kiitollisuutta ja rakkautta isille sekä tunnustaa heidän tärkeää rooliaan perheissä. Suomalaiset perheet juhlivat isänpäivää monin eri tavoin. Tyypillisiä tapoja juhlistaa päivää ovat esimerkiksi yhteiset ateriat, lahjojen antaminen ja kiitokset isän tärkeästä panoksesta perheen hyvinvointiin.

Isänpäivän merkitys ulottuu syvemmälle kuin pelkkään juhlaan, sillä se tarjoaa tilaisuuden arvostaa isyyttä ja luoda lämpimiä muistoja yhdessä perheen kanssa. Lahjojen antaminen isänpäivänä on yleistä, ja tyypillisiä lahjoja voivat olla esimerkiksi isän mieliharrastukseen liittyvät tarvikkeet, kirjallisuus, vaatteet tai koriste-esineet.

Milloin on isänpäivä?

Isänpäivä Suomessa vietetään marraskuun toisena sunnuntaina. Suomalaiset isät ansaitsevat erityisen päivän, jolloin heidät huomioidaan ja kiitetään heidän panoksestaan perheeseen. Isänpäivä on tärkeä tilaisuus osoittaa arvostusta isille ja juhlistaa isyyden merkitystä.

Historiaan liittyen, isänpäivän juhliminen sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 1910Sonora Smart Dodd kampanjoi isänpäivän puolesta halutessaan kunnioittaa isäänsä, joka oli yksinhuoltaja ja kasvatti kuutta lasta. Hän halusi osoittaa kiitollisuutta kaikille isille, jotka uhraavat aikaa, rakkautta ja huolenpitoa perheelleen.

Isänpäivä levisi pian muihin maihin, mukaan lukien Suomi, jossa se vakiintui perinteeksi. Joka vuosi marraskuun toisena sunnuntaina lapset ympäri Suomen valmistavat kortteja, lahjoja ja käyvät tapaamassa isejään. Isänpäivä on tärkeä päivä, jolla voidaan osoittaa kiitollisuutta ja rakkautta omalle isälle.

On tärkeää muistaa isänpäivä ja antaa ansaittua huomiota perheen isälle. Se on päivä, jolloin voimme kiittää heitä kaikista heidän pyyteettömistä teoistaan ja ihanasta isyydestään.

Miten isänpäivää vietetään Suomessa?

Isänpäivää vietetään Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina. Päivä on pyhitetty isän roolille ja juhlistaa isyyttä. Suomalaiset usein osoittavat arvostustaan isille ja isähahmoille eri tavoin.

 1. Perheajan viettäminen: Monet perheet viettävät isänpäivää yhdessä. Tämä voi sisältää yhteisen aterian, ulkoilua, tai erityisen harrastuksen tai aktiviteetin.
 2. Lahjat: Monet lapset antavat isänpäivänä isälleen lahjan. Tämä voi olla jotain itse tehtyä tai ostettua, kuten suosikkikirja tai hauska t-paita.
 3. Lempiaktiviteetti: Isänpäivänä monet isät saavat nauttia omasta harrastuksestaan tai aktiviteetistaan, kuten kalastamisesta tai urheilun seuraamisesta.
 4. Isänpäiväkortit: Lapset usein tekevät isälleen kortin, jossa he kertovat, kuinka paljon arvostavat isän panosta perheeseen.

Tässä on tositarina isänpäivästä Suomessa: eräs perhe päätti viettää isänpäivää yhdessä ulkoillen. He lähtivät retkelle lähimpään kansallispuistoon ja nauttivat patikoinnista kauniissa syksyisessä maisemassa. Isä oli onnellinen saadessaan viettää aikaa perheensä kanssa ja nähdä lastensa innostuksen luonnosta. Illalla he palasivat kotiin ja lapset yllättivät isän itse tekemällään isänpäiväkortilla ja lahjalla, joka sisälsi isän lempikirjan. He nauttivat yhdessä perheaterian ja muistelivat päivän aikana koettuja ihastuttavia hetkiä. Tämä isänpäivä toi perheelle iloa, yhdessäoloa ja muistoja, jotka kestävät läpi vuosien.

Mikä on isänpäivän merkitys?

Isänpäivän merkitys on päivä, jolloin juhlistamme isyyttä ja isien merkitystä elämässämme. Tämä päivä on tarkoitettu kiittämään ja kunnioittamaan isejä kaikista heidän pyyteettömistä teoistaan ja rakkaudestaan, jotka he antavat meille päivittäin.

1. Kiitollisuus: Isänpäivä antaa meille tilaisuuden ilmaista kiitollisuuttamme isillemme ja osoittaa heille, kuinka arvostamme heitä.

2. Yhteys: Isänpäivänä voimme vahvistaa siteitämme isiemme kanssa ja viettää aikaa yhdessä perheen parissa.

3. Arvostus: Tämä päivä auttaa meitä tunnustamaan isien merkityksen perheessä ja yhteiskunnassa.

4. Inspiraatio: Isänpäivä voi toimia inspiraationa nuoremmille sukupolville, kannustaen heitä olemaan hyviä isiä tulevaisuudessa.

5. Huomionosoitus: Isänpäivänä voimme antaa isillemme pieniä lahjoja tai tehdä jotain erityistä osoittaaksemme, kuinka paljon he merkitsevät meille.

On tärkeää juhlia isänpäivää tunnustaen isien tärkeä rooli elämässämme ja osoittaen heille kiitollisuutta ja rakkautta.

Mitä lahjoja voi antaa isänpäivänä?

Isänpäivä on hyvä tilaisuus muistaa isää lahjalla. Lahjan valitseminen riippuu isän mieltymyksistä ja kiinnostuksen kohteista. Aktiivisen äänen käyttö auttaa löytämään sopivan lahjan.

1. Lahjakortit: Voit antaa lahjakortin isän suosikkiravintolaan, urheiluliikkeeseen tai vaikkapa elokuviin. Näin hän voi valita itse haluamansa tuotteen tai palvelun.

2. Urheilutarvikkeet: Jos isä harrastaa jotain tiettyä urheilulajia, kuten golfia tai kalastusta, voit antaa hänelle siihen liittyviä tarvikkeita tai uusia varusteita.

3. Elektroniikka: Jos isä on kiinnostunut tekniikasta, voit antaa hänelle vaikkapa uuden älykellon, langattomat kuulokkeet tai tabletin.

4. Kirjallisuus: Jos isä nauttii lukemisesta, hyvä kirja voi olla mainio lahja. Valitse teos, joka sopii hänen mielenkiinnonkohteisiinsa, olipa se sitten jännitysromaani, tietokirja tai vaikkapa kokkauskirja.

5. Henkilökohtainen lahja: Tee lahjasta vieläkin merkityksellisempi antamalla jotain henkilökohtaista, kuten itse tehty korttivalokuva-albumi tai kaiverrettu avainnippu.

Näiden ideoiden avulla voit löytää täydellisen lahjan isänpäiväksi.

Muita tapoja osoittaa kiitollisuutta isälle

Muita tapoja osoittaa kiitollisuutta isälle ovat:

 • Lahjojen antaminen: Voit antaa isällesi lahjoja, jotka osoittavat kiitollisuuttasi häntä kohtaan. Esimerkiksi voit antaa hänelle lahjakortin hänen suosikki ravintolaansa tai ostaa hänelle jotain, mistä hän on puhunut kiinnostuneena.
 • Ajan viettäminen yhdessä: Vietä aikaa isäsi kanssa tekemällä jotain, mitä hän nauttii. Voitte esimerkiksi käydä ulkona syömässä, pelata kierroksen golfia tai katsoa yhdessä hänen lempielokuviaan.
 • Sanojen käyttö: Kerro isällesi suoraan, kuinka paljon hän merkitsee sinulle ja kuinka kiitollinen olet hänen tuestaan ja rakkaudestaan. Sanat voivat olla voimakas tapa osoittaa tunteitasi.
 • Toimiminen isänä: Näytä kiitollisuutesi isällesi toimimalla hyvänä lapsena. Auta kotitöissä, kysy kuulumisia ja ole läsnä hänen elämässään. Tällä tavoin voit osoittaa, kuinka paljon arvostat häntä.

Todellinen historia: Erään isänpäivänä poika päätti yllättää isänsä erityisellä eleellä. Hän keräsi kaikki isäänsä koskevat valokuvat ja laatikoihin kaikki tärkeät muistot, kuten vanhoja käsintehtyjä kortteja ja piirroksia. Hän kirjoitti isälleen koskettavan kirjeen, jossa kiitti häntä kaikesta, mitä hän oli tehnyt ja näytti, kuinka paljon hänen läsnäolonsa merkitsi hänelle. Poika antoi laatikot isänpäivälahjaksi, ja isä oli kyynelissä liikutuksesta. Tämä ele osoitti pojan kiitollisuuden ja rakkauden isäänsä kohtaan.

Faktoja isänpäivästä:

 • ✅ Isänpäivä Suomessa vietetään marraskuun toisena sunnuntaina.
 • ✅ Isänpäivän juuret ovat Yhdysvalloissa, mutta se ei aluksi synnyttänyt samanlaista innostusta kuin äitienpäivä.
 • ✅ Isänpäivää alettiin juhlistaa Pohjoismaissa 1940-1970 -luvulla ja se vakiintui virallisesti yliopistojen almanakkoihin 1980-luvulla.
 • ✅ Isänpäivä oli aiemmin kaupallinen juhlapäivä, joka ajoittui ennen joulusesonkia ja sen tarkoituksena oli lisätä myyntiä.
 • ✅ Perinteisesti Suomessa isänpäivänä hemmotellaan isä tuomalla hänelle aamukahvi ja aamiaisen sänkyyn, mahdollisesti annetaan hänelle isänpäivälahja ja usein lapset tekevät isänpäiväkortteja käsin.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin on isänpäivä?

Isänpäivää vietetään Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina. Vuonna 2023 isänpäivää vietetään sunnuntaina 12. marraskuuta.

Onko isänpäivä yhteinen vapaapäivä?

Isänpäivä ei ole virallinen vapaapäivä Suomessa. Työntekijän oikeudesta vapaapäivään tai palkalliseen vapaaseen isänpäivänä voi sopia työpaikan työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa.

Miten juhlia isänpäivää Suomessa?

Suomessa isänpäivää juhlitaan perinteisesti hemmottelemalla isää tuomalla hänelle aamukahvi ja aamiainen sänkyyn, antamalla mahdollisesti isänpäivälahja ja usein vastaanottamalla lasten tekemiä isänpäiväkortteja. Isälle voi myös järjestää esimerkiksi retken tai muun yhteisen ajan viettoa.

Millaisia lahjoja voi antaa isänpäivänä?

Isänpäivälahjaksi voi antaa esimerkiksi miesten suosimia tuotteita tai harrastuksiin liittyviä lahjoja. Lahjaideoita voivat olla esimerkiksi oluenannostelija, kannettava riippumatto, hierontalaite, napostelupakkaus tai itsesekoittuva kahvikuppi. Jotkut isät saattavat pitää enemmän aktiivisista ulkoilma-aktiviteeteista, joten lahjan voi valita sen mukaan.

Missä voi löytää sopivia isänpäivälahjoja?

Sopivia ja uniikkeja isänpäivälahjoja voi löytää esimerkiksi Coolstuff-verkkokaupasta. Heidän valikoimastaan voi löytää erilaisia innovatiivisia ja hauskoja lahjaideoita isälle.

Onko isänpäivä yliopiston almanakassa?

Kyllä, isänpäivä on listattu Helsingin yliopiston almanakassa ja sen merkitys juhlapäivänä on virallisesti tunnustettu.

Mitä muita alennuspäiviä on lähellä isänpäivää?

Isänpäivän läheisyydessä tapahtuvat alennusmyyntitapahtumat ovat esimerkiksi Black Friday, Single’s Day ja Cyber Monday. Näitä päiviä hyödynnetään kaupallisesti joulusesongin lähestyessä.

Jätä kommentti