Miten voi tarkistaa onko puhelimessa virus?

Puhelimien virustartunnat ovat yhä yleisempiä tänä päivänä, kun älypuhelimet ovat tärkeä osa arkipäiväämme. On tärkeää tietää, miten voi tarkistaa, onko puhelimessa virus, ja miten suojautua näiltä haitallisilta uhilta. Vaikka mobiilivirukset eroavat tietokoneviruksista, ne voivat silti aiheuttaa vakavia haittoja laitteesi toiminnalle ja tietoturvallisuudelle.

Virustartunnat voivat päästä puhelimiin monista eri lähteistä, kuten haitallisista sovelluksista, sähköpostin liitteistä tai haitallisilta verkkosivuilta. Kun puhelin on tartunnan saanut, se voi aiheuttaa erilaisia merkkejä, kuten hidastunutta toimintaa, akun nopeaa tyhjenemistä tai jopa tietojen menetystä.

Onneksi on olemassa tapoja tarkistaa puhelimen virustartunta ja suojautua niiltä. Käyttämällä luotettavaa virustorjuntaohjelmaa ja välttämällä lataamasta sovelluksia epäluotettavista lähteistä voit minimoida virusten riskin. Lisäksi on tärkeää päivittää puhelimen ohjelmisto säännöllisesti ja olla varovainen avatessaan epäilyttäviä viestejä tai linkkejä.

Jos epäilet, että puhelimessasi on virus, voit suorittaa virustarkistuksen käyttämällä luotettavaa virustorjuntaohjelmaa tai asennettuja turvallisuusominaisuuksia. Näiden ohjelmien avulla voit havaita ja poistaa virukset laitteeltasi tehokkaasti.

Tietäen, miten puhelimessa oleva virus voi vaikuttaa laitteesi toimintaan ja miten suojautua niiltä, voit pitää puhelimesi turvallisena ja taata sen optimaalisen suorituskyvyn.

Näin voit tarkistaa onko puhelimessasi virus

Tässä on luettelo vaiheista, miten voit tarkistaa, onko puhelimessa virus:

 1. Päivitä laitteesi ohjelmisto: Uusimmat ohjelmistopäivitykset sisältävät usein korjauksia mahdollisiin haavoittuvuuksiin ja suojaavat laitettasi viruksilta. Tarkista järjestelmäasetuksista, onko päivitykset saatavilla.
 2. Asenna luotettava virustorjuntaohjelma: Lataa ja asenna virustorjuntaohjelma sovelluskaupasta. Valitse luotettava vaihtoehto, joka tarjoaa tehokkaan suojan ja päivitykset virustietokannoille.
 3. Suorita laitteessa täysi virustarkistus: Avaa virustorjuntaohjelma ja suorita täydellinen tarkistus puhelimessasi. Tämä tarkistus skannaa kaikki tiedostot ja sovellukset virusten varalta.
 4. Vältä epäilyttävien sovellusten ja linkkien klikkaamista: Älä lataa sovelluksia epävirallisilta sivuilta ja vältä klikkaamasta epäilyttäviä linkkejä. Nämä voivat sisältää haittaohjelmia, jotka voivat tarttua puhelimeesi.
 5. Tarkista sovellusluettelo: Käy läpi kaikki puhelimesi sovellukset ja poista ne, jotka ovat epäilyttäviä tai joita et muista asentaneesi. Epäilyttävät sovellukset voivat olla virusten lähde.
 6. Älä avaa tuntemattomia sähköposteja tai viestejä: Vältä avaamasta sähköposteja tai viestejä tuntemattomilta lähettäjiltä. Ne voivat sisältää haittaohjelmia tai phishingyrityksiä.
 7. Pidä käyttöjärjestelmäsi ja sovellukset päivitettyinä: Säännölliset päivitykset varmistavat, että sinulla on uusimmat tietoturvaparannukset ja haavoittuvuudet on korjattu.
 8. Älä käytä julkisia Wi-Fi-verkkoja: Vältä kirjautumista henkilökohtaisiin tiliisi tai käsittele henkilökohtaisia tietojasi julkisilla Wi-Fi-verkoilla. Julkiset verkot voivat olla haavoittuvia ja alttiimpia haittaohjelmien levittämiselle.

Noudattamalla näitä vaiheita voit tarkistaa ja suojata puhelimesi viruksilta. On tärkeää säännöllisesti toistaa nämä toimenpiteet ja pysyä tietoinen uusista uhkista ja suojauskeinoista.

Mikä on tietokonevirusten ja mobiilivirusten ero?

Tietokonevirusten ja mobiilivirusten välillä on useita eroja, joista on hyvä olla tietoinen. Tässä on luettelo näistä eroista:

 • Tietokonevirukset leviävät pääasiassa tietokoneiden kautta, kun taas mobiilivirukset leviävät puhelinlaitteisiin.
 • Tietokonevirukset voivat vahingoittaa tietokoneen tiedostoja, ohjelmia ja järjestelmää, kun taas mobiilivirukset voivat aiheuttaa vahinkoa puhelimen tiedoille, sovelluksille ja käyttöjärjestelmälle.
 • Tietokonevirukset voivat levitä sähköpostin ja verkkosivustojen kautta, kun taas mobiilivirukset levittävät yleensä haitallisia sovelluksia tai käyttävät tartunnan saaneita verkkosivustoja.
 • Tietokonevirukset voivat hidastaa ja kaataa tietokoneen, kun taas mobiilivirukset voivat lyhentää puhelimen akun kestoa ja hidastaa sen suorituskykyä.
 • Tietokonevirukset ovat yleensä monimutkaisempia ja kehittyneempiä kuin mobiilivirukset, jotka ovat yleisesti ottaen yksinkertaisempia ja vähemmän haitallisia.
 • Tietokoneissa virustorjuntaohjelmat ja suojausohjelmistot ovat yleisempiä ja tehokkaampia kuin mobiililaitteissa, kun taas mobiililaitteiden suojausohjelmistot ovat vasta alkaneet kehittyä viime vuosina.
 • Tietokonevirukset saattavat pyrkiä varastamaan henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjätunnuksia ja salasanoja, kun taas mobiilivirukset voivat keskittyä enemmän puhelimen toiminnan häiritsemiseen tai mainosten jakamiseen.

Näillä eroilla on tärkeä merkitys tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttäjille, kun he yrittävät suojata laitteitaan haitalliselta sisällöltä. On tärkeää tiedostaa nämä erot ja ottaa käyttöön asianmukaiset turvatoimenpiteet molempien laitteiden suojaamiseksi viruksilta ja haittaohjelmilta.

Mistä puhelimen virus voi tulla?

Puhelimen virus voi tulla monista eri lähteistä. On tärkeää olla tietoinen näistä lähteistä ja ottaa tarvittavat varotoimet suojautuaksesi puhelimeesi tarttuvilta viruksilta.

1. Sovelluskaupat: Puhelimesi sovelluskaupat, kuten Google Play Store tai Apple App Store, ovat yleisiä paikkoja, joissa puhelimen virus voi piileskellä. Huonolaatuiset tai haitalliset sovellukset voivat sisältää viruksia tai haittaohjelmia, jotka voivat vahingoittaa puhelintasi tai varastaa henkilökohtaisia tietojasi. Siksi on tärkeää ladata sovelluksia vain luotettavista ja tunnetuista lähteistä. Lisäksi sinun kannattaa lukea sovellusten arvosteluja ja tarkistaa, että ne ovat saaneet hyviä arvioita ja että muut käyttäjät eivät ole raportoineet ongelmia.

2. Epäluotettavat verkkosivustot: Vierailemalla epäluotettavilla verkkosivustoilla ja lataamalla tiedostoja näiltä sivustoilta altistat puhelimesi viruksille. Pahantahtoiset verkkosivustot voivat sisältää haitallisia pop-up-mainoksia tai latauslinkkejä, jotka voivat levittää viruksia puhelimeesi. Varmista, että vierailet vain turvallisilla verkkosivustoilla ja vältät lataamasta mitään epäilyttävää.

3. Haitalliset sähköpostit: Puhelimen virus voi myös tulla haitallisista sähköposteista. Roskapostiviestit tai huijausviestit voivat sisältää haitallisia liitteitä tai linkkejä, jotka voivat tartuttaa puhelimen viruksella. Ole varovainen avatessasi sähköposteja ja älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä tai lataa liitetiedostoja tuntemattomilta lähettäjiltä.

4. Lataukset ja tiedostojen jakaminen: Lataamalla tiedostoja epäluotettavista lähteistä tai jakamalla haitallisia tiedostoja muiden kanssa voit altistaa puhelimesi viruksille. Varmista, että lataat tiedostoja vain luotettavista lähteistä ja varmista, että tiedostot, jotka jaat muille, ovat turvallisia ja vapaita viruksista.

5. Bluetooth-yhteys: Puhelimen virus voi myös tarttua muiden laitteiden, kuten tietokoneiden tai muiden puhelimien, kautta Bluetooth-yhteyden kautta. Siksi on tärkeää olla varovainen, kun yhdistät puhelimesi muihin laitteisiin Bluetoothin avulla ja vältät yhteyden muodostamista epäluotettaviin tai tuntemattomiin laitteisiin.

On tärkeää mainita, että puhelimen virus voi tulla mistä tahansa näistä lähteistä, ja siksi on tärkeää olla varovainen ja ottaa tarvittavat varotoimet suojatakseen puhelintaan. Säännöllinen virusten torjuntaohjelmiston käyttö, säännölliset päivitykset ja tietoinen verkkokäyttäytyminen auttavat estämään viruksia puhelimestasi.

Fact: Tutkimusten mukaan yli 90% älypuhelimista käyttää Android-järjestelmää, ja se on alttiimpi haittaohjelmille ja viruksille verrattuna iOS-järjestelmää käyttäviin puhelimiin.

Miten välttää puhelimen virustartunta?

Kun pyrit välttämään puhelimen virustartuntaa, on tärkeää noudattaa muutamia perusohjeita. Näin voit suojata puhelimesi ja henkilökohtaiset tiedot.

 1. Asenna virustorjuntaohjelma: Asenna luotettava virustorjuntaohjelma puhelimeesi. Tällainen ohjelma auttaa tunnistamaan ja poistamaan mahdolliset virukset tai haittaohjelmat.
 2. Lataa sovelluksia luotettavista lähteistä: Varmista, että lataat sovelluksia ainoastaan virallisista sovelluskaupoista, kuten Google Play Store tai Apple App Store. Näiden sovelluskauppojen kautta ladatut sovellukset ovat yleensä tarkistettuja ja turvallisia.
 3. Päivitä puhelimesi ohjelmisto: Pidä puhelimesi ohjelmisto ajan tasalla. Päivitykset sisältävät usein suojausparannuksia ja korjaavat mahdollisia haavoittuvuuksia, jotka voisivat altistaa puhelimen viruksille.
 4. Vältä haitallisia linkkejä ja viestejä: Ole varovainen klikkaamiesi linkkien ja vastaanottamiesi viestien suhteen. Älä avaa epäilyttäviä sähköposteja tai viestejä tuntemattomilta lähettäjiltä. Näissä saattaa piillä haitallisia linkkejä tai liitteitä, jotka voivat asentaa viruksia puhelimeesi.
 5. Varmista Wi-Fi-verkkojen turvallisuus: Vältä yhdistämistä epäluotettaviin tai avoimiin Wi-Fi-verkkoihin. Julkisissa verkoissa virusten leviämisriski on suurempi. Suojaudu käyttämällä salasanasuojattua Wi-Fi-verkkoa tai omaa mobiilidataa.
 6. Ole varovainen ladattaessasi tiedostoja: Varo lataamasta tiedostoja kyseenalaisilta verkkosivuilta. Haittaohjelmat voivat piileä tiedostoissa, jotka saattavat vahingoittaa puhelintasi. Ainoa luotettava latauslähde on virallinen sovelluskauppa.
 7. Salli sovellusasennus vain luotettavilta lähteiltä: Puhelimen asetuksissa rajoita sovellusten asentaminen vain virallisista sovelluskaupoista tai muista luotettavista lähteistä.
 8. Varmuuskopioi puhelimesi tiedot: Säännöllinen varmuuskopiointi auttaa suojaamaan tärkeitä tietoja. Jos puhelin joutuu virustartunnan uhriksi tai tarvitsee palautuksen tehdasasetusten mukaan, voit helposti palauttaa tiedot varmuuskopiosta.
 9. Tarkista sovellusten käyttöoikeudet: Käy läpi sovellustesi käyttöoikeudet ja anna vain ne, joita sovellus todella tarvitsee toimiakseen. Jos jokin sovellus pyytää tarpeettomia tai epäilyttäviä käyttöoikeuksia, harkitse sen asentamista uudelleen.

Noudattamalla näitä ohjeita voit välttää puhelimen virustartunnan. Muista olla huolellinen ja tietoinen puhelimesi turvallisuudesta päivittäin.

Mitä ovat puhelimen virustartunnan merkit?

 • Puhelimen hidastuminen: Jos puhelimesi toimii hitaammin kuin normaalisti, se voi olla merkki virustartunnasta. Virukset voivat käyttää puhelimen resursseja ja hidastaa sen suorituskykyä.
 • Odottamattomat kaatumiset: Jos puhelin kaatuu tai sammuu ilman ilmeistä syytä, voi olla mahdollista, että haittaohjelma virustartunnan takia aiheuttaa tämän ongelman.
 • Epätavallinen akun käyttö: Jos huomaat, että puhelimesi akku tyhjenee poikkeuksellisen nopeasti, se voi olla merkki virustartunnasta. Virukset voivat suorittaa taustalla haitallisia toimintoja, jotka kuluttavat akkua.
 • Poikkeukselliset laskut: Jos puhelinlaskusi ovat yllättävän korkeita tai huomaat puhelimesi lähettäneen tekstiviestejä tai soittaneen numeroihin ilman lupaa, on mahdollista, että puhelin on saanut virustartunnan ja haittaohjelma suorittaa toimintoja laskusi kustannuksella.
 • Epätavalliset pop-up-ilmoitukset: Jos puhelimesi näyttää jatkuvasti mainoksia tai muuta ei-toivottua sisältöä pop-up-ilmoituksina, se voi olla merkki haittaohjelmasta.
 • Epäselvät muutokset asetuksissa: Jos huomaat, että puhelimen asetukset ovat muuttuneet ilman lupaa tai että uusia sovelluksia on ilmaantunut ilman lataamistasi, puhelimessasi voi olla haittaohjelma, joka tekee muutoksia.

Kuitenkin on tärkeää huomata, että nämä merkit eivät välttämättä aina viittaa virustartuntaan. Joissain tapauksissa ongelmat voivat johtua muista tekijöistä, kuten ohjelmistovioista tai puhelimen vanhentuneista komponenteista. Jos epäilet, että puhelimesi saattaa olla saanut virustartunnan, on hyvä idea suorittaa virustarkistusohjelma tai hakea apua ammattilaisilta, jotka voivat auttaa selvittämään mahdollisen tartunnan.

Miten puhelimen toiminta voi muuttua virustartunnan seurauksena?

Puhelimen toiminta voi muuttua virustartunnan seurauksena monin eri tavoin. Ensinnäkin, virus voi hidastaa puhelimen toimintaa merkittävästi. Sovellusten avaaminen voi viedä enemmän aikaa, ja puhelin voi takkuilla erityisesti silloin kun yrität tehdä useita asioita samanaikaisesti. Jatkuva hidastelu voi aiheuttaa käyttökokemuksen huononemisen.

Virustartunta voi myös aiheuttaa puhelimen akun keston heikentymisen. Virus voi kuluttaa akkua nopeammin kuin normaalisti, jolloin sinun täytyy ladata puhelinta useammin. Tällainen akun keston heikentyminen voi olla erityisen ärsyttävää ja haitallista erityisesti silloin, kun et pääse lataamaan puhelinta helposti.

Lisäksi virustartunnan seurauksena puhelin voi käynnistyä hitaammin. Kun tartunta on päässyt leviämään puhelimeen, käynnistysprosessi voi kestää normaalia pidempään. Tämä voi aiheuttaa turhautumista ja hidastaa päivittäistä käyttöä.

On myös tärkeää mainita, että virustartunta voi vaikuttaa puhelimen tietoturvaan. Virus voi kerätä henkilökohtaisia tietoja, kuten kirjautumistietoja ja luottokorttitietoja, ja lähettää niitä hakkerille. Tämä voi johtaa identiteettivarkauksiin ja taloudellisiin menetyksiin.

Kun puhelimessa on havaittu virustartunta, se on tärkeää puhdistaa mahdollisimman pian. Viruksen poistaminen voi vaatia tietoturvaohjelman käyttöä tai jopa tehdasasetusten palauttamista. On suositeltavaa tehdä säännöllisiä varmuuskopioita puhelimen tiedoista, jotta voit palauttaa ne takaisin virustartunnan jälkeen.

Yleisesti ottaen, on tärkeää suojautua puhelimen viruksilta ottamalla käyttöön tietoturvaohjelma ja päivittämällä puhelimen ohjelmisto säännöllisesti. Vältä lataamasta sovelluksia epäluotettavista lähteistä ja älä avaa linkkejä tai liitteitä tuntemattomilta lähettäjiltä. Ole myös tarkkaavainen internetissä surffaillessasi ja vältä epäilyttäviä verkkosivustoja.

Kokonaisuudessaan virustartunta voi aiheuttaa monia haitallisia vaikutuksia puhelimen toimintaan. Siksi on tärkeää pitää puhelin suojattuna ja ryhtyä tarvittaviin toimiin virustartunnan poistamiseksi mahdollisimman pian. Näin voit varmistaa puhelimen normaalin toiminnan ja suojata henkilökohtaiset tiedot.

Voiko puhelimen akun kesto heikentyä virustartunnan vuoksi?

Puhelimen akun kesto voi heikentyä virustartunnan vuoksi. Virukset voivat ajaa taustalla suoritettavia prosesseja, jotka kuluttavat akkua nopeammin. Tämä voi johtaa lyhyempään akun kestoaikaa ja enemmän lataustarvetta päivän aikana.

Kun virus tarttuu puhelimeen, se voi asentaa haitallisia sovelluksia tai prosesseja, jotka jatkuvasti toimivat taustalla ilman käyttäjän tietämystä. Nämä prosessit voivat käyttää paljon muistia ja suoritinta, mikä vaikuttaa akun keston heikentymiseen.

Haitalliset sovellukset voivat myös käyttää paljon verkkotietoja. Ne voivat lähettää tietoja takaisin haitallisen toimijan palvelimelle, ladata mainoksia tai suorittaa muita verkkotoimintoja. Tämä lisää datankäyttöä ja voi myös vaikuttaa akun kestoon.

Jos huomaat, että puhelimesi akun kesto on lyhentynyt merkittävästi ilman ilmeistä syytä, saattaa olla hyvä tarkistaa, onko puhelimessasi virus. Voit tehdä tämän suorittamalla päivitetyn virustarkistuksen käyttämällä luotettavaa virustorjuntaohjelmaa puhelimessasi.

Voit myös suojautua puhelimen viruksilta ottamalla huomioon seuraavat toimenpiteet:

 1. Lataa sovelluksia vain virallisista sovelluskaupoista, kuten Google Play ja App Store. Näissä sovelluskaupoissa sovellukset käyvät läpi tarkastusprosessin, joka vähentää haitallisten sovellusten riskiä.
 2. Päivitä puhelimesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset säännöllisesti. Päivitykset sisältävät usein tietoturvakorjauksia, jotka suojaavat puhelimesi haitallisilta ohjelmilta.
 3. Ole varovainen epäilyttävien linkkien ja sähköpostien kanssa. Älä avaa linkkejä tai lataa tiedostoja tuntemattomista lähteistä.

Jos huomaat, että puhelimessasi on virus, toimi seuraavasti:

 1. Irrota puhelin internetistä ja lataa luotettava virustorjuntaohjelma, joka voi havaita ja poistaa viruksen.
 2. Poista haitalliset sovellukset manuaalisesti tai käytä virustorjuntaohjelman tarjoamia työkaluja.
 3. Puhdista puhelimen välimuisti ja poista tarpeettomat tiedostot.
 4. Varmuuskopioi tärkeät tiedot ennen viruksen poistamista.
 5. Päivitä puhelimen käyttöjärjestelmä ja sovellukset uusimpaan versioon.

Pro-vihje: Puhelimen akun keston pidentämiseksi voit myös tarkistaa käyttöjärjestelmän asetuksista, mitkä sovellukset käyttävät paljon virtaa taustalla. Voit sulkea tai rajoittaa näiden sovellusten taustatoimintoja, mikä voi auttaa säästämään akkua.

Voiko puhelin käynnistyä hitaasti virustartunnan takia?

Puhelimen käynnistyminen hitaasti voi olla merkki virustartunnastaVirus voi vaikuttaa puhelimen toimintaan ja hidastaa sen käynnistymistä. On tärkeää ymmärtää, että virus voi tarttua puhelimeen eri tavoin, kuten lataamalla haitallisia sovelluksia tai avattuaan haitallisia viestejä tai linkkejä.

Virustartunta voi aiheuttaa useita haitallisia vaikutuksia puhelimen toimintaan. Puhelin saattaa reagoida hitaasti käynnistämiseen ja sovellusten avaamiseen, mikä voi aiheuttaa turhautumista ja tehokkuuden laskua. Lisäksi virustartunnan seurauksena voi ilmetä jatkuvaa laitteen kaatumista tai jumiutumista. Tällaiset ongelmat voivat vaikeuttaa puhelimen käyttöä normaalisti.

Puhelimen akun kesto voi myös heikentyä virustartunnan takia. Virus voi aiheuttaa jatkuvaa prosessorin käyttöä ja taustatoimintoja, mikä voi johtaa nopeaan akun tyhjenemiseen. Sinun kannattaa pitää silmällä akun keston muutoksia ja kiinnittää erityistä huomiota, jos akku tyhjenee nopeammin kuin ennen.

Jos epäilet puhelimen virustartuntaa, on tärkeää tarkistaa se asianmukaisesti. Voit käyttää luotettavaa virustorjuntaohjelmaa tai haittaohjelman poistotyökalua puhelimesi skannaamiseen. Nämä työkalut tunnistavat haittaohjelmat ja auttavat sinua poistamaan ne puhelimestasi.

Voit suojautua puhelimen viruksilta useilla tavoilla. Ensinnäkin, varmista, että lataat sovelluksia vain virallisista sovelluskaupoista, kuten Google Play Storesta tai Apple App Storesta, jotka ovat luotettavia lähteitä. Vältä lataamasta sovelluksia tuntemattomista lähteistä. Lisäksi pidä puhelimesi päivitettynä uusimmilla ohjelmistoversioilla, sillä ne sisältävät usein tärkeitä turvapäivityksiä.

Puhelimessa oleva virus voidaan poistaa käyttämällä virustorjuntaohjelmaa. Lataa luotettava virustorjuntaohjelma ja skannaa puhelimesi haittaohjelmien varalta. Jos virustorjuntaohjelma havaitsee haittaohjelman, se auttaa sinua poistamaan sen puhelimestasi.

Vuonna 2019 ilmoitettiin maailmanlaajuisesta puhelimen haittaohjelmaepidemiasta, joka aiheutti miljoonien ihmisten puhelimien hidastumisen ja toimintahäiriöitä. Monet käyttäjät huomasivat, että heidän puhelimensa käynnistyivät hitaasti ja sovellukset toimivat epävakaisesti. Tämä johtui laajalle levinneestä haittaohjelmasta, joka pystyi tartuttamaan puhelimiin eri tavoin, kuten viesteillä ja haitallisilla sovelluksilla.

Maailmanlaajuinen yhteisö, mukaan lukien tietoturva-asiantuntijat ja virustorjuntaohjelmistojen kehittäjät, ryhtyivät toimiin torjuakseen tämän haittaohjelmien aallon. Monet virustorjuntaohjelmistoyritykset päivittivät ohjelmistojaan tunnistamaan ja poistamaan tämän uuden haittaohjelman. He myös antoivat ohjeita käyttäjille siitä, miten suojautua ja poistaa haittaohjelmat puhelimistaan. Yhteisön pyrkimykset onnistuivat hillitsemään haittaohjelmien leviämisen ja suojelemaan miljoonia käyttäjiä virustartunnoilta.

Tänä päivänä puhelimien ja muiden älylaitteiden turvallisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, mikä auttaa ehkäisemään ja torjumaan haittaohjelmia. Kuitenkin on tärkeää ylläpitää tietoisuutta ja suojata puhelimemme parhaamme mukaan, jotta voimme nauttia turvallisesta ja sujuvasta käyttökokemuksesta.

Miten tarkistaa puhelimen virustartunta?

 1. Asenna aktiivinen älypuhelinvirusten torjuntaohjelma puhelimeesi. Tällainen ohjelma auttaa tarkistamaan ja poistamaan viruksia sekä estämään uusien tartuntojen syntymisen.
 2. Käytä virustorjuntaohjelmaa säännöllisesti tarkistaaksesi mahdolliset virustartunnat. Ohjelma skannaa puhelimen tiedostot, sovellukset ja muistin varmistaakseen, ettei haitallista toimintaa ole havaittavissa.
 3. Älä lataa sovelluksia tai tiedostoja tuntemattomilta tai epäilyttäviltä verkkosivustoilta. Ennen latausta tarkista kommentit ja arvostelut lähdekoodista varmistaaksesi sen turvallisuuden.
 4. Asenna sovelluksia vain luotettavista lähteistä, kuten Google Play Storesta tai Apple App Storesta. Vältä epävirallisia sovelluskauppoja, jotka voivat sisältää haitallisia sovelluksia.
 5. Pidä puhelimesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset ajan tasalla. Päivitykset sisältävät usein turvaparannuksia, jotka auttavat estämään viruksia ja haittaohjelmia.
 6. Säännöllinen tiedostojen varmuuskopiointi varmistaa, että tärkeät tiedostot säilyvät turvassa. Jos puhelimessasi havaitaan virustartunta, voit palauttaa tiedostot varmuuskopioista sen jälkeen, kun virus on poistettu.

Miten voi suojautua puhelimen viruksilta?

 • Asenna luotettava virustorjuntaohjelma puhelimeesi. Virustorjuntaohjelma tunnistaa ja poistaa haittaohjelmat puhelimestasi. Varmista, että päivität virustorjuntaohjelman säännöllisesti, jotta se pysyy ajan tasalla uusimpien uhkien torjumiseksi.
 • Vältä epäluotettavien sovellusten lataamista. Lataa sovelluksia vain virallisten sovelluskauppojen kautta, kuten Google Play Kauppa tai Apple App Store. Nämä sovelluskaupat tarkistavat sovellukset ennen julkaisua ja tarjoavat suojaa haittaohjelmia vastaan.
 • Päivitä puhelimesi käyttöjärjestelmä säännöllisesti. Käyttöjärjestelmäpäivitykset sisältävät usein tietoturvaparannuksia ja korjaavat tunnettuja haavoittuvuuksia. Varmista, että puhelimesi käyttöjärjestelmä on aina päivitetty uusimpaan versioon.
 • Ole varovainen verkkoyhteyksissä. Älä avaa epäilyttäviä linkkejä tai lataa tuntemattomilta sivustoilta. Vältä myös julkisten Wi-Fi-verkkojen käyttöä, sillä ne voivat altistaa puhelimesi haittaohjelmille.
 • Varmuuskopioi tärkeät tiedot säännöllisesti. Varmuuskopioimalla puhelimesi tiedot voit palauttaa ne, jos puhelimesi tulee tartunnan kohteeksi tai joutuu vahingoittumaan.
 • Ole tietoinen haitallisista sovelluksista. Lue sovellusten arvosteluja ja tarkista sovelluksen käyttöoikeudet ennen sen asentamista. Jos sovelluksen pyytämät käyttöoikeudet tuntuvat epäilyttäviltä, kannattaa harkita sen asentamista.

Noudata näitä ohjeita, niin parannat huomattavasti puhelimesi suojaa haittaohjelmilta. Muista myös olla tietoinen mahdollisista uusista uhkista ja pysyä ajan tasalla puhelintesi tietoturvasta.

Miten puhelimessa oleva virus voidaan poistaa?

Miten puhelimessa oleva virus voidaan poistaa?

Puhelimessa olevan viruksen poistaminen voi olla hankalaa, mutta se on mahdollista useilla tavoilla. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joilla puhelimen virus voidaan poistaa:

1. Asenna luotettava virustentorjuntaohjelma: Ensimmäinen askel on asentaa päivitetty ja luotettava virustorjuntaohjelma puhelimeesi. Tällainen ohjelma skannaa puhelimesi ja tunnistaa mahdolliset virukset ja haittaohjelmat. Seuraamalla ohjelman antamia ohjeita voit poistaa virukset tehokkaasti.

2. Poista tartunnan saaneet sovellukset: Avaa puhelimen asetukset ja siirry sovellusten hallintaan. Etsi ja löydä kaikki epäilyttävät tai tuntemattomat sovellukset. Poista nämä sovellukset välittömästi puhelimestasi. Muista kuitenkin varmistaa, että poistat vain ne sovellukset, jotka ovat todella virustartunnan saaneita.

3. Päivitä puhelimesi ohjelmisto: Puhelimesi käyttöjärjestelmän päivittäminen on tärkeää, koska se korjaa mahdollisia haavoittuvuuksia ja virheitä, jotka voivat aiheuttaa virusten pääsyn puhelimeesi. Tarkista säännöllisesti päivitykset ja asenna ne heti, kun ne ovat saatavilla.

4. Tyhjennä välimuisti ja evästeet: Puhelimessa oleva virus voi joskus piilotella välimuistissa tai evästeissä. Tyhjentämällä välimuistin ja evästeet voit poistaa nämä mahdolliset tartunnan lähteet. Tämä voidaan tehdä puhelimen asetuksista tai selaimen asetuksista riippuen.

5. Tee tehdasasetusten palautus: Jos mikään edellä mainituista toimenpiteistä ei auta poistamaan virusta, voit harkita tehdasasetusten palauttamista. Tämä poistaa kaiken puhelimesi sisällön ja palauttaa sen alkuperäiseen tilaan. Varmista kuitenkin ennen palauttamista, että varmuuskopioit tärkeät tiedot, jotta voit palauttaa ne myöhemmin.

On tärkeää muistaa, että puhelimessa olevan viruksen poistaminen voi vaatia kärsivällisyyttä ja aikaa. Jos et ole varma, miten toimia, voit aina kääntyä asiantuntijan puoleen saadaksesi lisäapua.


Usein kysytyt kysymykset

Miten voin tarkistaa, onko puhelimessani virus?

Voit havaita puhelimessasi olevan viruksen useiden merkkien avulla. Tarkkaile seuraavia:

 • Puhelimen huomattava ylikuumeneminen normaalissa käytössä.
 • Uusien, tuntemattomien sovellusten ilmestyminen puhelimeen ilman lataustasi.
 • Akun nopea tyhjeneminen ja suuri tietomäärän käyttö ilman selitystä.
 • Epätavallisen paljon mainoksia, erityisesti ajoitettuna oudolla tavalla.
 • Sovellusten ja verkkosivustojen toistuvat kaatumiset.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos havaitaan virus puhelimessani?

Jos havaitset viruksen puhelimestasi, on joitain toimenpiteitä, jotka voit suorittaa poistaaksesi sen ja korjataksesi mahdolliset vahingot:

 • Applen laitteissa poista kaikki epäviralliset sovellukset, käynnistä puhelin uudelleen ja tyhjennä selaimen ja puhelimen historia.
 • Android-laitteissa käynnistä puhelin turvalliseen tilaan ja poista sieltä tuntemattomat sovellukset. Voit myös säätää turvallisuusasetuksia sovellusten poistamista varten.
 • Puhelimen tehdasasetusten palauttaminen on myös vaihtoehto, mutta se poistaa kaikki puhelimen tiedot.

Mitä riskejä liittyy lataamiseen kolmannen osapuolen sovelluskaupoista?

Joitain riskejä liittyy sovellusten lataamiseen kolmannen osapuolen sovelluskaupoista:

 • Kolmannen osapuolen sovelluskaupat eivät aina tarkista sovelluksia haitallisten ohjelmien varalta.
 • Tartunnan riski on suurempi, koska epäviralliset sovelluskaupat voivat sisältää haitallisia sovelluksia.
 • Epäluotettavat sovelluskaupat voivat myös sisältää haitallisia sivustoja, jotka voivat tartuttaa puhelimesi viruksilla tai haittaohjelmilla.

Kuinka voin suojata puhelimeni viruksilta ennaltaehkäisevästi?

Voit suojata puhelimesi viruksilta joitain ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä toteuttamalla:

 • Käytä tietoturvapakettia, kuten Telia Turvapakettia, joka tarjoaa suojaa viruksia, troijalaisia ja haittaohjelmia vastaan sekä mahdollistaa useiden laitteiden suojaamisen.
 • Asenna vain virallisten sovelluskauppojen sovelluksia ja vältä epävirallisia sovelluskauppoja ja sivustoja.
 • Vältä suojaamattomia WiFi-verkkoja ja ole varovainen latausten kanssa erityisesti epäluotettavista lähteistä.
 • Tee säännöllisiä virustarkistuksia käyttäen tietoturvaohjelmistoa.

Kuinka F-Secure Internet Security voi auttaa minua poistamaan viruksen puhelimestani?

F-Secure Internet Security -ohjelmisto on suunniteltu auttamaan sinua löytämään ja poistamaan virukset sekä estämään uudet infektiot:

 • F-Secure Internet Security -ohjelmisto tarjoaa Androidille suunnitellun virustorjuntaohjelman.
 • Ohjelmisto suojaa myös muita laitteita saman tilauksen yhteydessä.

Mitä tarkoittaa, kun sovellukset pyytävät tiettyjä lupia puhelimessa?

On tärkeää harkita tarkasti, miksi sovellukset pyytävät tiettyjä lupia puhelimessasi. Esimerkiksi:

 • Sovellukset voivat pyytää lupaa päästä käsiksi valokuviisi, sijaintiisi, yhteystietoihisi ja mikrofoniisi.
 • Harkitse huolellisesti, haluatko myöntää luvan kyseiselle sovellukselle näihin henkilökohtaisiin tietoihin.
 • Sovelluslupia voi hallita Asetuksissa -> Yksityisyys -> Käyttölupien hallinta -kohdassa.

Jätä kommentti