Onko musta uloste vaarallista?

Kun huomaat muutoksen ulosteesi värissä, saatat kysyä itseltäsi: ”Onko musta uloste vaarallista?” Vastaus tähän kysymykseen riippuu useista tekijöistä, kuten ruokavaliostasi, lääkityksestäsi ja mahdollisista terveysongelmista. Tässä artikkelissa tarkastelemme yleisimpiä syitä mustalle ulosteelle ja annamme ohjeita siitä, milloin sinun tulisi ottaa yhteyttä lääkäriisi.

Normaali ulosteen väri

Ulosteen väri voi vaihdella henkilöstä toiseen ja jopa päivästä toiseen. Normaali ulosteen väri on yleensä jokin ruskean sävy. Toisinaan se voi saada vihreän sävyn. Ulosteen väri ja koostumus voivat kertoa paljon ruokavaliostamme ja ruoansulatuksemme toiminnasta, joten on tärkeää kiinnittää huomiota mahdollisiin muutoksiin. Joskus ulosteen värin muutos voi viitata vakavaan taustalla olevaan ongelmaan, kuten mahalaukun tai suoliston verenvuotoon tai jopa syöpään.

Ruoka-aineet, jotka voivat aiheuttaa mustan ulosteen

Jos olet hiljattain syönyt suuren määrän tummia tai mustia ruokia, on luonnollista, että ulosteesi näyttää mustalta. Jotkut ruoat tai ainesosat voivat olla todennäköisempiä kuin toiset aiheuttaakseen mustan ulosteen, kuten:

 • Musta lakritsi
 • Mustikat
 • Verimakkara
 • Punajuuret
 • Tumma olut
 • Punainen elintarvikeväri
 • Tumma suklaa

Jos huomaat mustan ulosteen syömisen jälkeen tällaisia ruokia, etkä tunne mitään muita uusia tai epätavallisia oireita, odota ja katso, palaako ulosteen väri normaaliksi muutaman suoliston toiminnan jälkeen. Jos se ei palaa, ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaasi.

Lääkkeet tai ravintolisät, jotka voivat aiheuttaa mustan ulosteen

Musta uloste voi johtua myös ravintolisistä, lääkkeistä tai mineraaleista. Jos epäilet, että ulosteesi on mustaa ottamasi lääkkeen tai lisäravinteen takia, soita terveydenhuollon tarjoajallesi. Lääkäri kertoo sinulle, onko tämä sivuvaikutus normaali vai onko sinun käytävä arvioinnissa.

Rautalisät

Rautalisät, joita terveydenhuollon tarjoajat määräävät joskus hoitamaan raudan puutetta tai anemiaa, tunnetaan aiheuttavan mustaa ulostetta. Tämä vaikutus on normaali eikä tarkoita, että ulosteessasi olisi verta. Tämä ilmiö tapahtuu, kun suolistossa imeytymättä jäänyt rauta sekoittuu suoliston mikrobiomiin, mikä saa ulosteen värjääntymään mustaksi.

Vaikka mustan näköinen uloste on tavallista rautalisien käytössä, musta ja tervamainen uloste ei ole sitä.

Bismuttia sisältävät lääkkeet

Mustaa ulostetta voi aiheuttaa myös joitakin lääkkeitä, kuten bismuttisalisylaattia sisältävät lääkkeet. Bismuttisalisylaatti on yleinen ainesosa monissa maha- ja suolistovaivoja hoitavissa lääkkeissä, kuten Pepto-Bismolissa ja Kaopectatessa. Bismuttisalisylaatti voi värjätä sekä kielen että ulosteen mustaksi.

Verenvuoto ruoansulatuskanavassa

Kaikkein huolestuttavin syy mustalle ulosteelle on verenvuoto ruoansulatuskanavassa. Tällöin musta uloste tunnetaan nimellä melena. Se on yleensä erittäin tahmeaa ja sillä on pahanhajuinen haju, ja sitä voidaan myös kutsua tervamaiseksi.

Verenvuoto, joka saattaa aiheutua ylemmän ruoansulatuskanavan osista, voi johtua seuraavista syistä:

 • Mahahaava: Tämä on haavauma vatsan tai ohutsuolen yläosan limakalvossa. Mahahaavat aiheuttavat usein vatsassa palavan, kivuliaan tuntemuksen.
 • Suonikohjut: Kun ruokatorven suonet suurenevat, ne voivat purskahtaa ja vuotaa verta. Tämä tapahtuu usein, jos sinulla on maksan ongelmia, kuten kirroosi.
 • Ruoansulatuskanavan kasvaimet: Sekä syöpä- että ei-syöpäkasvaimet ruoansulatusjärjestelmässä voivat olla verenvuodon lähde.

Gastrointestinaaliset syövät

Syöpä voi kehittyä eri osissa ruoansulatuskanavaa. Musta uloste voi olla merkki verenvuodosta, joka johtuu syövästä:

 • Paksusuolen syöpä: Tähän syöpään kuuluu kasvaimia paksusuolessa ja peräsuolessa. Saatat myös kärsiä ripulista tai ummetuksesta, väsymyksestä, pahoinvoinnista ja oksentamisesta ja laihtumisesta. Kolonoskopia on testi, jolla seulotaan paksusuolen syöpää. Useimpien ihmisten tulisi aloittaa tämä seulonta 45-vuotiaana.
 • Ruoansulatuskanavan kasvaimet: Sekä syöpä- että ei-syöpäkasvaimet ruoansulatusjärjestelmässä voivat olla verenvuodon lähde.

Milloin hakea lääkärin apua?

Onneksi musta uloste ei aina viittaa lääketieteelliseen ongelmaan, mutta koska se on mahdollisesti vakavaa, sinun pitäisi antaa terveydenhuollon tarjoajan sulkea se pois ennen kuin oletat, että se johtuu ruokavaliosta. Muutama merkki siitä, että musta uloste saattaa olla enemmän kuin vain se, mitä söit, sisältää:

 • Musta uloste, joka ei lopu
 • Huimaus tai pyörrytys
 • Vatsakipu
 • Veren tai kahvinporojen kaltaisen aineen oksentaminen

Yhteenveto

Ulosteen väri vaihtelee usein sen mukaan, mitä syöt tai otat tiettyjä lääkkeitä. Useimmiten tämä ei kestä kovin kauan. Mutta jos sinulla on mustaa ulostetta tai muita oireita, jotka eivät lopu, kuten vatsakipu, nielemisvaikeudet, huimaus tai huomaat kirkkaan punaista verta, on aika nähdä terveydenhuollon tarjoaja ennemmin kuin myöhemmin.

Viitteet

Kaikki tiedot tässä artikkelissa perustuvat luotettaviin lähteisiin, kuten terveysjärjestöihin, hallituksen virastoihin, akateemisiin instituutioihin ja vertaisarvioituihin lääketieteellisiin julkaisuihin. Löydät viittaamamme lähteet artikkelin lopusta.

Jätä kommentti