Kenelle ilmainen pneumokokkirokote?

Sivuston sisältö Näytä

Pneumokokkirokote on yksi tärkeimmistä rokotteista, joka suojaa useilta vakavilta sairauksilta, kuten keuhkokuumeelta, aivokalvontulehdukselta ja verenmyrkytykseltä.

Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeää kysymystä: Kuka saa ilmaisen pneumokokkirokotteen?

1. Pneumokokkirokotteen merkitys

Pneumokokki on bakteeri, joka voi aiheuttaa erilaisia infektioita. Se on yleisin aivokalvontulehduksen, keuhkokuumeen ja välikorvatulehduksen aiheuttaja. Pneumokokkirokote suojaa näiltä sairauksilta.

1.1 Pneumokokkirokotteen tarve

Pneumokokkibakteeri on yleinen infektioiden aiheuttaja, ja sen aiheuttamat sairaudet voivat olla vakavia tai jopa hengenvaarallisia. Pneumokokkirokotus on tehokkain keino suojautua pneumokokkibakteerin aiheuttamilta sairauksilta.

1.2 Pneumokokkirokotteen vaikutus

Pneumokokkirokote suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamilta infektioilta stimuloimalla immuunijärjestelmää tuottamaan vasta-aineita pneumokokkia vastaan. Kun keho on altistunut pneumokokkibakteerille rokotuksen jälkeen, se pystyy tunnistamaan ja torjumaan bakteerin tehokkaasti.

2. Kuka saa ilmaisen pneumokokkirokotteen?

Suomessa ilmaisen pneumokokkirokotteen saa jokainen lapsi osana kansallista rokotusohjelmaa. Lisäksi ilmaisen rokotuksen saavat tietyt riskiryhmät.

2.1 Pneumokokkirokote lapsille

Jokainen Suomessa syntynyt lapsi saa pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokotus annetaan useassa osassa ensimmäisen elinvuoden aikana. Lapsille ilmaisen rokotteen tarjoaminen on tärkeää, sillä he ovat erityisen alttiita pneumokokkibakteerin aiheuttamille infektioille.

2.2 Pneumokokkirokote riskiryhmille

Tietyt riskiryhmät ovat oikeutettuja saamaan ilmaisen pneumokokkirokotteen Suomessa. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa:

 • Ihmiset, joilla on krooninen keuhko- tai sydänsairaus
 • Ihmiset, joilla on diabetes
 • Ihmiset, joilla on immuunijärjestelmän toimintaa heikentävä sairaus tai hoito
 • Ihmiset, joilla on elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa heikentävä sairaus tai hoito
 • Ihmiset, joilla on poistettu perna
 • Ihmiset, joilla on nesteen kertymistä keuhkopussiin tai vatsaonteloon aiheuttava sairaus

3. Pneumokokkirokotuksen hinta ja saatavuus

Vaikka pneumokokkirokotus on maksuton osalle väestöstä, se ei ole ilmaista kaikille. Rokotuksen hinta ja saatavuus vaihtelevat.

3.1 Pneumokokkirokotuksen hinta

Ilmaisen pneumokokkirokotuksen saavat vain tiettyihin riskiryhmiin kuuluvat ihmiset. Muille rokotus on maksullinen. Rokotteen hinta vaihtelee, ja se riippuu muun muassa rokotteen tyypistä ja siitä, mistä rokote hankitaan.

3.2 Pneumokokkirokotuksen saatavuus

Pneumokokkirokote on saatavilla terveysasemilla, yksityisillä lääkäriasemilla ja joissakin apteekeissa. Rokotteen voi saada myös työterveyshuollosta. Rokotus kannattaa ottaa syksyllä tai alkutalvesta ennen influenssakauden alkua.

4. Miten pneumokokkirokotus toimii?

Pneumokokkirokote sisältää pneumokokkibakteerin osia, jotka stimuloivat immuunijärjestelmää tuottamaan vasta-aineita pneumokokkia vastaan. Kun keho on altistunut pneumokokkibakteerille rokotuksen jälkeen, se pystyy tunnistamaan ja torjumaan bakteerin tehokkaasti.

4.1 Pneumokokkirokotuksen aikataulu

Lapset saavat pneumokokkirokotuksen useassa osassa ensimmäisen elinvuoden aikana. Aikuiset ja riskiryhmään kuuluvat saavat yleensä yhden annoksen rokotetta, mutta joissakin tapauksissa voidaan antaa useampi annos.

4.2 Pneumokokkirokotuksen teho

Pneumokokkirokote on tehokas suoja pneumokokkibakteerin aiheuttamia infektioita vastaan. Rokotuksen jälkeen kehon immuunijärjestelmä pystyy tunnistamaan ja torjumaan pneumokokkibakteerin. Rokotuksen teho voi kuitenkin heikentyä ajan myötä, joten joissakin tapauksissa tarvitaan tehosterokotus.

5. Pneumokokkirokotuksen mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki rokotteet, myös pneumokokkirokote voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Useimmat haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä.

5.1 Yleisimmät haittavaikutukset

Yleisimpiä pneumokokkirokotuksen haittavaikutuksia ovat:

 • Paikalliset reaktiot pistoskohdassa, kuten punoitus, turvotus tai kipu
 • Kuume
 • Lihaskipu
 • Päänsärky
 • Uupumus
 • Pahoinvointi

Nämä oireet menevät yleensä ohi muutamassa päivässä.

5.2 Vakavammat haittavaikutukset

Vakavammat haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos rokotuksen jälkeen ilmenee vakavia oireita, kuten hengitysvaikeuksia, tajunnan menetystä tai voimakasta ihottumaa, on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.

6. Miten pneumokokkirokote vaikuttaa koronavirukseen?

Pneumokokkirokote ei suojaa koronavirukselta, mutta se voi auttaa vähentämään koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavuutta. Tämä johtuu siitä, että koronavirus voi aiheuttaa keuhkokuumeen, jota pneumokokkirokote suojaa.

6.1 Pneumokokkirokote ja koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume

Koronavirus voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen, erityisesti iäkkäillä ja perussairauksista kärsivillä. Pneumokokkirokote suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta, joka on yksi yleisimmistä bakteeriperäisen keuhkokuumeen aiheuttajista.

6.2 Pneumokokkirokotus koronapandemian aikana

Koronapandemian aikana pneumokokkirokotuksen ottaminen on erityisen tärkeää riskiryhmiin kuuluville. Rokotus suojaa vakavilta pneumokokkibakteerin aiheuttamilta infektioilta, jotka voivat pahentaa koronaviruksen aiheuttaman taudin kulkua.

7. Miten pneumokokkirokote annetaan?

Pneumokokkirokote annetaan lihaksensisäisesti, yleensä käsivarteen tai reiteen. Rokotuksen voi antaa terveydenhuollon ammattilainen, kuten lääkäri tai sairaanhoitaja.

7.1 Rokotuksen aikataulu

Lapset saavat pneumokokkirokotteen useassa osassa ensimmäisen elinvuoden aikana. Aikuiset ja riskiryhmään kuuluvat saavat yleensä yhden annoksen rokotetta.

7.2 Rokotuksen jälkeen

Rokotuksen jälkeen on tärkeää seurata mahdollisia haittavaikutuksia. Lievät oireet, kuten pistoskohdan punoitus tai kuume, menevät yleensä ohi muutamassa päivässä. Vakavammat oireet ovat harvinaisia, mutta jos niitä ilmenee, on otettava välittömästi yhteyttä lääkäriin.

8. Pneumokokkirokotteen saatavuus Suomessa

Suomessa pneumokokkirokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se annetaan ilmaiseksi lapsille ja tietyille riskiryhmille.

8.1 Pneumokokkirokotteen saatavuus terveysasemilla

Pneumokokkirokote on saatavilla terveysasemilla. Lapset saavat rokotteen neuvolakäyntien yhteydessä. Riskiryhmään kuuluvat aikuiset voivat saada rokotuksen terveysasemalla.

8.2 Pneumokokkirokotteen saatavuus apteekeissa ja yksityisillä lääkäriasemilla

Joissakin apteekeissa ja yksityisillä lääkäriasemilla on mahdollista saada pneumokokkirokote. Rokotteen hinta ja saatavuus voivat vaihdella.

9. Usein kysytyt kysymykset pneumokokkirokotteesta

Pneumokokkirokote herättää monia kysymyksiä. Tässä on vastauksia joitakin yleisimpiin kysymyksiin.

9.1 Onko pneumokokkirokote turvallinen?

Kyllä, pneumokokkirokote on turvallinen. Se on läpikäynyt laajat turvallisuustestit ennen kuin se on hyväksytty käyttöön. Rokotteen mahdolliset haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä.

9.2 Kuka saa ilmaisen pneumokokkirokotteen?

Suomessa ilmaisen pneumokokkirokotteen saa jokainen lapsi osana kansallista rokotusohjelmaa. Lisäksi ilmaisen rokotuksen saavat tietyt riskiryhmät, kuten ihmiset, joilla on krooninen keuhko- tai sydänsairaus tai diabetes.

9.3 Voiko pneumokokkirokotteen ottaa samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa?

Yleensä pneumokokkirokote voidaan ottaa samanaikaisesti muiden rokotteiden kanssa. Kuitenkin, jos olet saanut äskettäin koronavirusrokotteen, on suositeltavaa odottaa vähintään viikko ennen pneumokokkirokotteen ottamista.

10. Pneumokokkirokotuksen merkitys terveydenhuollossa

Pneumokokkirokote on tärkeä osa kansallista rokotusohjelmaa. Se suojaa vakavilta infektioilta, jotka voivat johtaa sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan. Rokotteen laaja käyttö on auttanut vähentämään pneumokokkibakteerin aiheuttamia sairauksia merkittävästi.

10.1 Pneumokokkirokotteen rooli pandemian aikana

Koronapandemian aikana pneumokokkirokotuksen merkitys on korostunut. Rokotus suojaa vakavilta pneumokokkibakteerin aiheuttamilta infektioilta, jotka voivat pahentaa koronaviruksen aiheuttaman taudin kulkua.

10.2 Pneumokokkirokotteen tulevaisuus

Pneumokokkirokotteen kehittäminen ja käyttöönotto on yksi merkittävimmistä edistysaskelista tartuntatautien torjunnassa. Jatkossa rokotteen kehittämistä jatketaan edelleen, jotta voidaan tarjota entistä parempaa suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamilta infektioilta.

Pneumokokkirokote on tehokas keino suojautua vakavilta infektioilta. Kaikki lapset ja tietyt riskiryhmät saavat rokotteen ilmaiseksi Suomessa. Rokotteen ottaminen on tärkeää, erityisesti pandemian aikana.

Jätä kommentti