Kuinka monta kansallispuistoa Suomessa on?

Suomessa on yhteensä 40 kansallispuistoa, jotka kattavat yli 10 000 neliökilometriä maapinta-alaa. Nämä kansallispuistot on perustettu suojelemaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja tarjoamaan paikallisille ja matkailijoille mahdollisuuden nauttia upeista luontokohteista.

Suomen kansallispuistot ovat suosittuja matkailukohteita niin paikallisille kuin ulkomaalaisillekin. Ne tarjoavat upeita maisemia, luontopolkuja, retkeilymahdollisuuksia ja mahdollisuuden tutustua Suomen villiin luontoon. Jotkut kansallispuistot sijaitsevat saaristossa, kun taas toiset ovat järvi- tai metsäalueilla.

Suomen nykyiset kansallispuistot

Suomen nykyiset kansallispuistot kattavat laajan kirjon erilaisia maisemia ja luontotyyppejä. Jokaisella kansallispuistolla on omat erityispiirteensä ja tarinansa. Tässä lyhyt esittely muutamista Suomen kansallispuistoista:

  1. Kolin kansallispuisto: Sijaitsee Pohjois-Karjalassa ja tarjoaa upeat näkymät Kolin vaaroille ja Pielisen järvimaisemalle. Täällä voit patikoida, kiipeillä vuorilla ja ihailla upeita maisemia.
  2. Nuuksion kansallispuisto: Sijaitsee Espoossa ja tarjoaa lähellä pääkaupunkiseutua sijaitsevan luontokokemuksen. Täällä voit tutustua metsien, järvien ja kallioiden tarjoamiin aktiviteetteihin.
  3. Oulangan kansallispuisto: Sijaitsee Koillismaalla ja tarjoaa upeat maisemat Oulangan rotkojärvien ja Karhunkierroksen varrella. Täällä voit patikoida, kiipeillä ja ihailla vesiputouksia.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Suomen kansallispuistoista. Jokainen kansallispuisto on ainutlaatuinen ja tarjoaa omanlaisensa elämyksen luonnossa liikkujille.

Kansallispuistojen merkitys

Kansallispuistot ovat tärkeitä paitsi luonnon monimuotoisuuden suojelemisen kannalta, myös matkailun ja virkistyksen näkökulmasta. Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua Suomen ainutlaatuiseen luontoon ja tarjoavat monenlaisia aktiviteetteja, kuten patikointia, retkeilyä, kalastusta ja lintubongailua.

Lisäksi kansallispuistot tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää Suomen historiasta ja perinteistä, sillä ne sisältävät usein kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita ja perinteitä. Ne ovat myös tärkeitä tutkimus- ja opetustoiminnan kannalta, ja ne tarjoavat mahdollisuuksia tutkimukselle ja ympäristökasvatukselle.

Kansallispuistojen määrittelykriteerit

Suomen kansallispuistojen määrittelykriteerit perustuvat luonnonsuojelulakiin. Kansallispuistot valitaan niiden ainutlaatuisen luonnon, maisemien, eliölajien ja kulttuurihistoriallisten arvojen perusteella. Niiden tulee myös edustaa Suomen eri luontotyyppejä ja tarjota mahdollisuus luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Suomen kansallispuistojen historia

Suomen ensimmäinen kansallispuisto, Seitsemisen kansallispuisto, perustettiin vuonna 1982. Sittemmin kansallispuistojen perustaminen on jatkunut ja niiden määrä on kasvanut tasaisesti. Jokainen kansallispuisto on ainutlaatuinen ja tarjoaa omanlaisensa elämyksen luonnon ystäville.

Aktiviteetit ja nähtävyydet kansallispuistoissa

Suomen kansallispuistoissa on monenlaisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä tarjolla. Voit patikoida luontopoluilla, retkeillä metsissä, kalastaa järvillä ja nauttia upeista maisemista. Lisäksi kansallispuistoissa järjestetään usein opastettuja retkiä, joilla voit oppia lisää alueen historiasta, eläimistöstä ja kasvillisuudesta.

Jokaisella kansallispuistolla on myös omat nähtävyytensä, kuten vesiputoukset, rotkojärvet, kalliomaalaukset ja historialliset rakennukset. Näitä nähtävyyksiä kannattaa ehdottomasti tutustua kansallispuistovierailun aikana.

Luonnonsuojelutoimet ja haasteet

Suomen kansallispuistot ovat osa laajempaa luonnonsuojelutyötä, jolla pyritään säilyttämään Suomen ainutlaatuinen luonto ja monimuotoisuus tuleville sukupolville. Suomen kansallispuistot toimivat myös tutkimus- ja seurantapaikkoina, joissa tarkkaillaan luonnon tilaa ja pyritään löytämään keinoja sen säilyttämiseksi.

Luonnonsuojelutyössä on kuitenkin myös haasteita, kuten ilmastonmuutos, vieraslajit ja ihmisen aiheuttama ympäristön saastuminen. Suomen kansallispuistojen ylläpidon ja suojelun tulevaisuus vaatii jatkuvaa työtä ja panostuksia, jotta ne säilyvät upeina luontokohteina tuleville sukupolville.

Johtopäätökset

Suomen kansallispuistot tarjoavat upeita kokemuksia luonnon ystäville ja matkailijoille. Ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua Suomen ainutlaatuiseen luontoon ja tarjoavat monenlaisia aktiviteetteja ja nähtävyyksiä. Kansallispuistot ovat myös tärkeitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja tutkimuksen kannalta.

On tärkeää suojella ja vaalia Suomen kansallispuistoja, jotta ne säilyvät upeina luontokohteina tuleville sukupolville. Jokainen kansallispuisto on omanlaisensa ja tarjoaa omanlaisensa elämyksen luonnossa liikkujille. Joten seuraavan kerran kun suunnittelet luontoretkiä Suomessa, muista tutustua myös kansallispuistojen tarjontaan!

Jätä kommentti