Milloin äitiysloma alkaa?

Tässä artikkelissa käydään läpi yksityiskohtaisesti, kun ja miten äitiysloma alkaa, ja mitä työntekijän tulisi ottaa huomioon tässä vaiheessa.

Käytämme termiä ”äitiysloma” tarkoittamaan koko äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaakauden kestoa.

Äitiysloman Aloitus

Äitiysloma, virallisesti äitiysvapaa, alkaa 30–50 arkipäivää eli noin 5−8 viikkoa ennen laskettua aikaa. Saat itse valita, milloin aloitat äitiysvapaasi.

Äitiysrahan Hakeminen

Kun äitiysloma alkaa, Kela maksaa äitiysrahaa. Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä eli noin 4 kuukautta. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien. Äitiysrahaa on haettava Kelasta viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa.

Äitiysloman Ennakointi

Raskauden Ilmoittaminen Työnantajalle

Raskaus on yksityisasia, mutta on suositeltavaa ilmoittaa työnantajalle raskaudesta niin pian kuin mahdollista. Työnantajalle tulee ilmoittaa äitiysloman tarpeesta viimeistään kaksi kuukautta ennen äitiysloman alkamista. Tämä antaa työnantajalle riittävästi aikaa järjestää sijainen äitiysloman ajaksi.

Sijaisen Etsiminen

Kun olet ilmoittanut työpaikalla tulevasta äitiyslomastasi, vapaan ajalle ryhdytään todennäköisesti etsimään sijaista. Sijaisen hankkiminen on työnantajan vastuulla. Jos sinulla on mielessäsi sopiva ammattilainen talon sisä- tai ulkopuolelta, vinkkaa potentiaalisesta tekijästä työnantajallesi.

Työskentely ja Opiskelu Äitiysloman Aikana

Voit työskennellä äitiysvapaasi aikana ja saada Kelasta äitiysrahaa, mutta työskentelypäiviltäsi äitiysraha maksetaan vähimmäismääräisenä.

Jos opiskelet päätoimisesti ja saat opintotukea, sinulle maksetaan opintotuen lisäksi äitiysrahaa vähimmäismääräisenä. Jos et nosta opintotukea etkä työskentele, äitiysraha maksetaan tavalliseen tapaan täysimääräisenä.

Äitiysloman Jälkeinen Aika

Äitiyslomalta Paluu

Paluu töihin äitiysloman jälkeen voi olla jännittävä aika. On tärkeää ottaa riittävästi aikaa sopeutua takaisin työelämään ja löytää tasapaino työn ja perheen välillä.

Äitiysloman Vaikutus Ansioluetteloon

Äitiysloma ei ole aukko CV:ssä, joten kirjoita ansioluetteloon reilusti olleesi äitiyslomalla. Lapsen hoitaminen on paras mahdollinen syy olla pois töistä.

Vanhempainvapaa

Äitiysvapaan jälkeen voit jäädä vanhempainvapaalle ja saada vanhempainrahaa. Vanhempainvapaalle voi jäädä myös isä tai voitte jakaa vanhempainvapaan.

Yhteenveto

Äitiysloman aloittaminen on tärkeä osa työ- ja perhe-elämän yhdistämistä. On tärkeää suunnitella ja valmistautua hyvin tähän aikaan. Muista keskustella työnantajasi kanssa äitiysloman ajoituksesta ja paluustasi töihin. Älä myöskään unohda hakea äitiysrahaa ajoissa Kelasta.

Jätä kommentti