Mistä tietää onko kana pilalla?

Yksi selvä merkki pilaantuneesta kanasta on epämiellyttävä haju. Jos huomaat pistävän tai mädäntyneen hajun kanassa, se on yleensä merkki siitä, että se ei ole enää turvallista syödä.

Toisaalta, jos kananliha tuntuu tahmealta tai limaiselta, se voi myös olla merkki pilaantumisesta.

Haju testi: Kuinka tunnistaa pilaantunut kana hajun perusteella

Pilaantuneella kanalla on yleensä voimakas ja epämiellyttävä haju. Jos haistat kanasta pahanhajuista, pistävää tai mädäntynyttä hajua, se on merkki siitä, että se ei ole enää turvallista syödä.

Hajun tunnistaminen voi olla hyvä tapa varmistaa, ettei kanasi ole pilaantunut. Jos epäilet kanan pilaantuneen hajun perusteella, on parempi olla varovainen ja heittää se pois.

Näköaistin vihjeet: Kuinka tunnistaa pilaantunut kana sen ulkonäön perusteella

Ulkonäkö voi myös antaa vihjeitä kanan pilaantumisesta. Pilaantunut kana voi näyttää samealta tai väriltään muuttuneelta. Jos kananliha on muuttunut harmaaksi tai vihertäväksi, se voi olla merkki pilaantumisesta.

Myös homeen tai epätavallisen kasvun havaitseminen kanan pinnalla voi olla merkki pilaantumisesta. Jos huomaat näitä merkkejä kanassasi, on parempi olla syömättä sitä.

Koostumus testi: Kuinka selvittää onko kana pilaantunut

Toinen tapa selvittää, onko kana pilaantunut, on tarkastella sen koostumusta. Pilaantunut kana voi tuntua tahmealta tai limaiselta koskettaessa. Jos kananliha tuntuu epämiellyttävältä tai limaiselta, on parempi olla syömättä sitä. Pilaantunut kana voi myös olla liian löysää tai rikkinäistä. Tämä voi olla merkki siitä, että kananliha ei ole enää tuoretta.

Nämä ovat joitain merkkejä, joiden avulla voit tunnistaa pilaantuneen kanan. On tärkeää huomata, että nämä merkit voivat vaihdella riippuen kanan säilytysolosuhteista ja pilaantumisasteesta. Jos epäilet, että kanasi on pilaantunut, on aina parempi olla turvallinen ja heittää se pois.

Opas video pilaantuneen kanan tunnistamiseksi

Alla oleva video kertoo sinulle ohjeet siihen, kuinka voit tunnistaa pilaantuneeksi mennen kanan.


Oikean säilytyksen ja käsittelyn tärkeys

Oikea säilytys ja käsittely ovat avainasemassa kananlihan laadun säilyttämisessä ja pilaantumisen ehkäisemisessä. Alla on joitain vinkkejä siitä, kuinka voit säilyttää ja käsitellä kanaa oikein:

Osta tuoretta kanaa

Yksi tapa varmistaa kanan tuoreus on ostaa sitä luotettavasta ja hygienisestä paikasta. Valitse luotettava kauppa tai lihakauppa, jossa kanat käsitellään asianmukaisesti ja niiden säilytysolosuhteet ovat hyvät. Tarkista myös kanan parasta ennen -päivämäärä ja valitse aina tuorein saatavilla oleva kana.

Säilytä kananliha oikein

Kana tulisi säilyttää jääkaapissa, mieluiten lämpötilassa alle 4 astetta Celsius. Kananlihaa ei tulisi säilyttää huoneenlämmössä pitkään, koska se voi altistaa sen bakteerien kasvulle ja pilaantumiselle. Jos et aio käyttää kananlihaa heti, voit myös pakastaa sen. Pakastaminen pitää kanan tuoreena pidempään, mutta muista sulattaa se huolellisesti ennen käyttöä.

Käsittele kananlihaa hygieenisesti

Kananlihan käsittelyssä on tärkeää noudattaa hygieniasääntöjä. Pese kätesi huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä ennen kananlihan käsittelyä. Vältä kananlihan ja muiden ruoka-aineiden ristiin kontaminaatiota. Käytä erillisiä leikkuulautoja ja veitsiä kananlihan käsittelyssä ja pese ne huolellisesti käytön jälkeen. Tämä auttaa estämään bakteerien leviämistä ja pilaantumisen riskiä.

Näiden vinkkien noudattaminen auttaa varmistamaan, että kananliha säilyy tuoreena ja pilaantuu mahdollisimman vähän. Huolellinen säilytys ja käsittely ovat tärkeitä elintarviketurvallisuuden kannalta, joten älä unohda niitä!

Yleisiä väärinkäsityksiä pilaantuneesta kanasta

On olemassa muutamia yleisiä harhaluuloja pilaantuneesta kanasta, jotka on hyvä selventää. Tässä on joitain yleisiä harhaluuloja, jotka liittyvät pilaantuneeseen kanaan:

”Kypsennys tappaa kaikki bakteerit”

Monet ajattelevat, että kypsennys riittää tappamaan kaikki kanasta löytyvät bakteerit, mutta tämä ei ole aina totta. Vaikka kypsennetty kana voi tappaa suurimman osan bakteereista, jotkut bakteerit voivat olla kestävämpiä. Esimerkiksi salmonella-bakteerit voivat selviytyä kuumennuksessa ja aiheuttaa infektioita, vaikka kana olisi kypsennetty asianmukaisesti. Siksi on tärkeää aloittaa tuoreella ja hyvälaatuisella kananlihalla, jotta pilaantumisriski olisi mahdollisimman pieni.

”Pilaantumaton kana ei voi aiheuttaa sairauksia”

Vaikka pilaantumaton kana on vähemmän todennäköistä aiheuttaa sairauksia, se ei ole täysin turvallista. Kana voi silti sisältää bakteereja, kuten salmonellaa tai Campylobacteria, vaikka se ei olisikaan pilaantunut. Siksi on aina tärkeää huolehtia hygieniasta ja noudattaa elintarviketurvallisuusohjeita kananlihaa käsitellessä ja valmistettaessa.

”Huuhtelu poistaa bakteerit kanasta”

Huuhtelu voi itse asiassa levittää bakteereja kananlihan pinnalta ympäristöön. Vesi voi roiskua ja levittää bakteereja keittiöön ja muihin ruoka-aineisiin. Tämä voi lisätä kontaminaation riskiä. Siksi on parempi välttää kananlihan huuhtelua ja keskittyä hyvään käsittelyhygieniaan.

Nämä harhaluulot voivat aiheuttaa väärää tietoa ja lisätä pilaantuneen kanan syömisen riskiä. On tärkeää olla tietoinen oikeista tiedoista ja noudattaa hygieniasääntöjä kananlihan käsittelyssä.

Kuinka estää kanan pilaantumista

Kananlihan pilaantumisen välttäminen on avainasemassa ruoan turvallisuuden kannalta. Tässä on muutamia vinkkejä ja käytäntöjä, joiden avulla voit estää kananlihan pilaantumisen:

Osta tuoretta kananlihaa

Valitse aina tuorein kananliha saatavilla olevista vaihtoehdoista. Tarkista kanan parasta ennen -päivämäärä ja varmista, että se on vielä voimassa. Vältä kananlihan ostamista, jos se näyttää samealta tai haisee epämiellyttävältä. Tuore kananliha on vähemmän todennäköistä pilaantua ja sisältää vähemmän bakteereja.

Säilytä kananliha oikein

Kananliha tulisi säilyttää jääkaapissa lämpötilassa alle 4 astetta Celsius. Säilytä kananliha alkuperäisessä pakkauksessaan tai aseta se ilmatiiviiseen astiaan. Varmista, että jääkaapin lämpötila on oikea ja tarkista säännöllisesti kananlihan kunto.


Kanat ovat alttiita kontaminaatiolle, eli epäpuhtauksille tai mikrobien leviämiselle. Kontaminaatio voi tapahtua jo ennen teurastusta tai teurastuksen jälkeen, joten on tärkeää olla tietoinen siitä, miten kananliha voi pilaantua.

Kanan saastuminen voi tapahtua jo kasvatusvaiheessa, jos kanat altistuvat sairauksille tai bakteereille. Teurastuksen jälkeen kananlihan pilaantuminen voi johtua esimerkiksi riittämättömästä jäähdytyksestä tai säilytyksen epäasianmukaisuudesta. Kaikki nämä tekijät voivat johtaa kananlihan pilaantumiseen ja aiheuttaa terveysriskejä.

On tärkeää ymmärtää, että pilaantunut kana voi sisältää haitallisia bakteereja, kuten salmonellaa tai Campylobacteria. Näiden bakteerien aiheuttamat infektiot voivat johtaa vakaviin sairauksiin, kuten ruokamyrkytyksiin. Siksi on tärkeää oppia tunnistamaan pilaantunut kana ja välttää sen käyttöä ruoanlaitossa.

Jätä kommentti