Voiko rasvapatti olla kipeä?

Vaikka useimmat rasvapatit ovat kivuttomia, jotkut voivat aiheuttaa epämukavuutta tai kipua. Tämä voi johtua siitä, että rasvapatti painaa hermoja tai ympäröivää kudosta. Kipu voi myös johtua rasvapatista, joka on tulehtunut tai joka on kasvanut suureksi. Kipu voi olla jatkuva tai ajoittainen, ja se voi pahentua liikkeen tai paineen myötä.

Mikä rasvapatti on?

Rasvapatti eli lipooma on rasvakudoksen hyvänlaatuinen kasvain. Se voi ilmetä missä tahansa kehon osassa, jossa on rasvakudosta, mukaan lukien kaula, kädet, jalat, vatsa, selkä ja olkapäät. Lipoomat ovat yleensä pehmeitä, liikkuvia ja aristamattomia. Ne voivat kasvaa kookkaiksi ja aiheuttaa epämukavuutta, mutta ne ovat yleensä vaarattomia.

Syyt rasvapatille

Rasvapatti voi kehittyä, kun rasvasolujen kasvu kiihtyy normaalia enemmän tietyssä kehon osassa. Tämä voi johtua esimerkiksi perinnöllisistä tekijöistä, vammoista tai tulehduksista. Rasvapatti voi myös ilmestyä ilman näkyvää syytä. On tärkeää huomata, että rasvapatit eivät yleensä liity ylipainoon, sillä ne voivat ilmetä myös hoikilla ihmisillä.

Rasvapatin diagnoosi ja hoito

Rasvapatit diagnosoidaan yleensä lääkärin suorittaman fyysisen tarkastuksen perusteella. Joissakin tapauksissa voidaan tehdä myös muita testejä, kuten ultraääni tai magneettikuvaus, varmistamaan diagnoosi ja poissulkemaan muut mahdolliset syyt patille. Jos rasvapatti on kivulias, lääkäri saattaa suositella sen poistamista. Tämä voi yleensä tehdä pienellä leikkauksella paikallispuudutuksessa. Rasvapatti voidaan myös poistaa, jos se on esteettisesti häiritsevä tai jos se rajoittaa liikkuvuutta.

Johtopäätös

Vaikka rasvapatti voi olla kipeä, se ei yleensä ole vakava terveysuhka. Kipu voi johtua hermojen tai ympäröivän kudoksen puristumisesta tai rasvapatista, joka on tulehtunut tai kasvanut suureksi. Jos rasvapatti aiheuttaa kipua tai epämukavuutta, lääkäri voi suositella sen poistamista. On myös tärkeää huomata, että rasvapatit voivat ilmetä missä tahansa kehon osassa, jossa on rasvakudosta, ja niiden ilmeneminen ei yleensä liity ylipainoon.

Jätä kommentti