Kuinka monta kansallispuistoa Suomessa on?

Suomi on tunnettu sen upeasta luonnosta ja monipuolisista ulkoilumahdollisuuksista. Kansallispuistot ovat tärkeä osa Suomen luontokohdetarjontaa. Ne tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua Suomen ainutlaatuiseen luontoon ja nauttia rauhallisesta ympäristöstä. Mutta kuinka monta kansallispuistoa Suomessa on?

Kansallispuistojen lukumäärä

Suomessa on tällä hetkellä yhteensä 40 kansallispuistoa. Nämä puistot sijaitsevat eri puolilla maata, tarjoten monipuolisen kattauksen erilaisia luontokohteita vierailijoille. Kansallispuistot ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, ja ne auttavat myös edistämään kestävää matkailua Suomessa.

Kansallispuistot ympäri Suomea

Suomen kansallispuistot sijaitsevat eri puolilla maata, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva kohde. Jokaisella puistolla on omat ainutlaatuiset piirteensä, joten yhdenkin puiston vierailu tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa. Seuraavassa esitellään viisi suosituinta kansallispuistoa Suomessa.

Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Uudellamaalla, lähellä Helsingin metropolialuetta. Puisto on tunnettu sen monipuolisesta luonnosta, johon kuuluu muun muassa metsiä, järviä ja suotyyppejä. Nuuksio on suosittu retkeilykohde, ja siellä on tarjolla runsaasti erilaisia ulkoilureittejä ja palveluita.

Repoveden kansallispuisto

Toinen suosittu kansallispuisto on Repoveden kansallispuisto, joka sijaitsee Kymenlaaksossa. Repoveden maisemaan kuuluu jylhiä kalliojyrkänteitä, metsiä ja vesistöjä. Alueella on useita vaellusreittejä, jotka sopivat niin päiväretkeilijöille kuin pidempään retkeilyyn.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pohjois-Suomessa sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on tunnettu sen upeista tunturimaisemista. Puisto on suosittu hiihto- ja vaelluskohde, ja siellä on tarjolla useita merkittyjä reittejä. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on myös yksi Suomen suurimmista kansallispuistoista.

Koli

Itä-Suomessa sijaitseva Koli on tunnettu sen upeista järvimaisemista. Kolin kansallispuistossa voi ihailla Pielisen järven kauniita maisemia sekä tutustua alueen rikkaaseen kulttuurihistoriaan. Koli on ollut suosittu matkailukohde jo yli sadan vuoden ajan.

Oulangan kansallispuisto

Oulanka on tunnettu jokilaaksoistaan, erityisesti Oulankajoen ja Kitkajoen varrella. Puistossa sijaitsee myös kuuluisa Karhunkierros, Suomen suosituin vaellusreitti. Oulangan kansallispuisto on osa kansainvälistä PAN Parks -verkostoa, joka pyrkii yhdistämään luonnonsuojelun ja kestävän matkailun.

Kansallispuistojen merkitys

Kansallispuistot ovat tärkeitä paitsi luonnon monimuotoisuuden suojelun, myös virkistyskäytön ja matkailun kannalta. Ne tarjoavat mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen, retkeilyyn ja luonnon tarkkailuun. Lisäksi kansallispuistot tukevat paikallista elinkeinoelämää ja edistävät kestävää matkailua.

Kansallispuistoihin tutustuminen

Kansallispuistoihin tutustuminen on helppoa, sillä niissä on usein hyvät opasteet ja merkityt reitit. Monissa puistoissa on myös luontokeskuksia, joista saa tietoa alueen luonnosta ja reiteistä. Kansallispuistoihin pääsee usein julkisilla kulkuvälineillä, mutta osa puistoista sijaitsee syrjäisillä alueilla, jolloin oma auto on kätevä.

Kansallispuistojen suojelu ja hallinta

Suomen kansallispuistot ovat Metsähallituksen hallinnassa. Puistojen suojelun tavoitteena on säilyttää luonnon monimuotoisuus ja erityispiirteet. Kansallispuistoissa noudatetaan luonnonsuojelulakia ja muita luonnonsuojelua koskevia säädöksiä.

Yhteenveto

Suomessa on siis yhteensä 40 kansallispuistoa, jotka tarjoavat upeita luontoelämyksiä ja virkistysmahdollisuuksia. Kansallispuistot ovat tärkeitä sekä luonnon monimuotoisuuden suojelun että matkailun kannalta. Jokainen kansallispuisto on ainutlaatuinen, ja ne tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua Suomen luontoon sen eri muodoissa.

Jätä kommentti