Mistä angiina tulee?

Angiina voi johtua erilaisista syistä. Yleisin aiheuttaja on streptokokki-bakteeri, mutta myös muut bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa angiinan. Bakteerien ja virusten leviämistä helpottaa yskiminen, aivastelu ja suoranainen kosketus tartunnan saaneen henkilön kanssa.

Mikä on angiina?

Angiina, jota tunnetaan myös nimellä nielurisatulehdus, on tarttuva sairaus, joka aiheuttaa kurkunpään ja nielun tulehdusta. Sen yleisimpiä oireita ovat kurkkukipu, nielemisvaikeudet, kuume ja turvonneet nielurisat. Angiina voi johtua useista eri syistä, kuten bakteeri- tai virusinfektiosta.

Angiinan oireet

Angiinan oireisiin kuuluu tyypillisesti kurkkukipu, joka voi olla voimakas ja vaikeuttaa nielemistä. Kurkku saattaa myös tuntua aralta ja turvonneelta. Kuume ja yleinen huonovointisuus ovat myös tyypillisiä angiinan oireita. Lisäksi nielurisat voivat olla punoittavat ja turvonneet.

Angiinan riskitekijät

On olemassa useita riskitekijöitä, jotka voivat altistaa angiinan kehittymiselle. Nämä sisältävät heikentyneen immuunijärjestelmän, kuten esimerkiksi HIV-tartunnan tai syövän, altistumisen tartunnalle esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa, tupakoinnin, stressin ja huonon ravitsemuksen.

Angiinan diagnosointi ja testausmenetelmät

Angiinan diagnosointi perustuu yleensä lääkärin tekemään kliiniseen arvioon oireiden perusteella. Jos angiinan aiheuttaja halutaan selvittää tarkemmin, voidaan tehdä nielunäyte, jonka avulla voidaan tunnistaa bakteeri- tai virusinfektio.

Angiinan hoito

Angiinan hoito riippuu sen aiheuttajasta. Jos angiina johtuu bakteeri-infektiosta, yleensä määrätään antibioottilääkitys. Virusperäisen angiinan kohdalla hoidoksi suositellaan yleensä oireenmukaista hoitoa, kuten lepoa, nesteytystä ja kipulääkkeitä.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet angiinan välttämiseksi

On olemassa useita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joita voi noudattaa angiinan välttämiseksi. Näihin kuuluu hyvä käsihygienia, kuten käsien säännöllinen peseminen saippualla, yskiminen ja aivastaminen nenäliinaan tai hihaan sekä tartunnan saaneen henkilön välttäminen.

Angiinan komplikaatiot

Angiinan komplikaatioita voivat olla esimerkiksi nielurisatulehduksen leviäminen muihin kurkunpään alueen kudoksiin, imusolmukkeiden tulehdus tai paiseen muodostuminen nielurisoihin. Harvinaisissa tapauksissa angiina voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten reumakuumeeseen tai munuaistulehdukseen.

Angiinan vaikutus elämänlaatuun

Angiina voi vaikuttaa merkittävästi henkilön elämänlaatuun, erityisesti sen aikana. Kurkkukipu ja nielemisvaikeudet voivat aiheuttaa hankaluuksia syömisessä ja juomisessa, ja yleinen huonovointisuus voi vaikuttaa jaksamiseen. Angiina voi myös aiheuttaa poissaoloja koulusta tai työstä.

Johtopäätös

Angiina on yleinen terveysongelma, joka voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmisten elämään. On tärkeää tunnistaa angiinan oireet ja hakeutua tarvittaessa lääkärin hoitoon. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten hyvä käsihygienia ja tartunnan saaneen henkilön välttäminen, voivat auttaa vähentämään angiinan leviämistä.

Jätä kommentti