Mitä kissa ei saa syödä?

Yleisimmät kissoille myrkylliset ruoat

Ensimmäinen asia, jonka sinun on tiedettävä, on mitkä ruoat ja elintarvikkeet ovat myrkyllisiä kissoille. Tässä on muutamia yleisimmistä:

 1. Sipulit ja valkosipuli: Sipulit ja valkosipuli sisältävät allisiinia, joka voi vahingoittaa kissan punasoluja ja aiheuttaa anemiaa.
 2. Suklaa: Suklaa sisältää teobromiinia, joka voi olla myrkyllistä kissoille. Se voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä ja vakavia myrkytysoireita.
 3. Avokado: Avokado sisältää persinäksi kutsuttua aineosaa, joka voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia kissoille.
 4. Rypäleet ja rusinat: Rypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa munuaisvaurioita kissoille, mikä voi olla hengenvaarallista.
 5. Kofeiini: Kofeiini voi aiheuttaa sydämentykytystä, vapinaa ja kohtauksia kissoille. Siksi kahvi, tee ja energiajuomat tulisi pitää poissa kissan ulottuvilta.

On tärkeää pitää nämä ruoat ja elintarvikkeet poissa kissan ruokavaliosta ja ulottuvilta. Pienikin määrä voi olla haitallinen kissallesi.

Kissalle haitalliset lisäaineet ja säilöntäaineet

Ruokien lisäksi on myös tärkeää kiinnittää huomiota elintarvikkeiden lisäaineisiin ja säilöntäaineisiin, jotka voivat olla haitallisia kissoille. Näitä ovat esimerkiksi:

 1. Bisfenoli A (BPA): BPA on kemikaali, jota käytetään usein elintarvikepakkauksissa. Se voi häiritä kissan hormonitoimintaa ja aiheuttaa terveysongelmia.
 2. Tert-Butyylifenoli (TBHQ): TBHQ on säilöntäaine, jota käytetään monissa elintarvikkeissa. Se voi aiheuttaa vatsavaivoja ja muita ruoansulatusongelmia kissoille.
 3. Propyleeniglykoli: Propyleeniglykolia käytetään usein elintarvikkeissa kosteudensäilyttäjänä. Se voi aiheuttaa myrkytysoireita kissoille, kuten oksentelua ja ripulia.

On tärkeää lukea elintarvikkeiden etiketit ja välttää tuotteita, jotka sisältävät näitä haitallisia lisäaineita ja säilöntäaineita. Kissasi terveys on sen arvoista.

Ruoat, jotka aiheuttavat ruoansulatusongelmia kissoille

Kissat voivat olla herkkiä tietyille ruoille, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Näitä voivat olla esimerkiksi:

 1. Maitotuotteet: Vaikka kissat rakastavatkin maitoa, monet niistä eivät siedä laktoosia, maitosokeria, kunnolla. Se voi aiheuttaa ripulia ja vatsavaivoja.
 2. Viljat: Kissat ovat lihansyöjiä, ja viljat voivat olla vaikeasti sulavia. Ne voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten ripulia ja turvotusta.
 3. Liha- ja kala-ruoat, joissa on paljon rasvaa: Liika rasva voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia kissoille. Liian rasvainen ruoka voi johtaa ripuliin ja oksenteluun.

On tärkeää tarkkailla kissasi reaktioita eri ruokiin ja välttää niitä, jotka aiheuttavat ruoansulatusongelmia. Jatkuvat vatsavaivat voivat vaikuttaa kissan yleiseen hyvinvointiin.

Ruoat, jotka voivat saada kissan lihoa

Liikalihavuus on yleinen ongelma kissoilla, ja ruokavalio voi vaikuttaa siihen suuresti. Jotkut ruoat voivat edistää kissan painonnousua, kuten:

 1. Liika hiilihydraatit: Kissat eivät tarvitse paljon hiilihydraatteja ruokavaliossaan, ja liiallinen määrä voi johtaa painonnousuun.
 2. Vähärasvainen ruoka: Vaikka alhaisen rasvapitoisuuden omaavat ruoat voivat vaikuttaa terveellisiltä, ne voivat aiheuttaa kissalle näläntunnetta ja siten liiallista syömistä.
 3. Liikaa herkkuja: Liiallinen herkkujen antaminen voi lisätä kissan kalorien saantia ja johtaa painonnousuun.

On tärkeää valita kissalle tasapainoinen ruokavalio, joka on räätälöity sen tarpeisiin. Vältä ruokia, jotka voivat edistää liikalihavuutta ja pidä kissasi aktiivisena liikunnan avulla.

Ruoat, jotka aiheuttavat allergioita kissoille

Kissat voivat myös olla allergisia tietyille ruoille, kuten:

 1. Kala: Jotkut kissat voivat olla allergisia kaloille ja niiden sisältämille proteiineille. Tämä voi aiheuttaa ihon kutinaa ja muita allergiaoireita.
 2. Kananmuna: Kananmunan proteiinit voivat aiheuttaa allergiaoireita kissoille, kuten kutinaa ja ruoansulatusongelmia.
 3. Lehmänmaito: Lehmänmaidossa olevat proteiinit voivat aiheuttaa allergiaoireita kissoille, kuten ihotulehdusta ja suolisto-ongelmia.

Jos epäilet kissasi olevan allerginen jollekin ruoalle, ota yhteyttä eläinlääkäriin. He voivat tehdä tarvittavat testit ja auttaa sinua löytämään sopivan ruokavalion allergian hallitsemiseksi.

Ihmisille tarkoitetut ruokatarvikkeet, jotka voivat olla hyödyllisiä kissoille kohtuullisina määrinä

Vaikka on tärkeää noudattaa kissan erityistarpeita ruokavaliossa, on joitain ruokatarvikkeita, jotka voivat olla hyödyllisiä kissoille kohtuullisina määrinä. Nämä ovat esimerkiksi:

 1. Keitetyt kananpalat: Keitetyt kananpalat ovat hyvä proteiinin lähde kissoille. Varmista, että kanassa ei ole mausteita tai luuta.
 2. Kypsennetty lohi: Kypsennetty lohi on hyvä omega-3-rasvahappojen lähde, joka voi edistää kissan ihon ja turkin terveyttä.
 3. Kurpitsa: Kurpitsa on hyvä kuitulähde, joka voi auttaa kissan ruoansulatusta.

On kuitenkin tärkeää tarjota näitä ruokatarvikkeita vain kohtuullisina määrinä ja varmistaa, että ne eivät korvaa kissan tasapainoista ruokavaliota. Jos olet epävarma, ota yhteyttä eläinlääkäriin ennen kuin tarjoat kissallesi mitään uutta ruokaa.

Tasapainoisen ja erikoistuneen kissanruokavalion tärkeys

Vaikka jotkut ihmisten ruokatarvikkeet voivat olla hyödyllisiä kissoille kohtuullisina määrinä, on tärkeää muistaa, että kissan ruokavalion tulisi olla tasapainoinen ja erikoistunut. Kissat tarvitsevat erityisiä ravintoaineita, kuten tauriinia ja arakidonihappoa, jotka ovat tärkeitä niiden terveydelle.

On suositeltavaa valita laadukas kissanruoka, joka on suunniteltu vastaamaan kissan tarpeita. Näitä ruokia on saatavilla sekä kuivana että märkänä, ja ne tarjoavat kaikki tarvittavat ravintoaineet kissan terveyden ylläpitämiseksi.

Kuinka estää kissaa pääsemästä haitallisiin ruokiin

Koska jotkut ruoat voivat olla haitallisia kissoille, on tärkeää estää kissa pääsemästä niihin. Tässä muutamia vinkkejä:

 1. Pidä kissanruoka suljettuna: Säilytä kissanruoka suljetussa astiassa tai kaapissa, johon kissa ei pääse pääsemään.
 2. Varmista roskiksen turvallisuus: Pidä roskis kannen alla tai käytä roskapussia, joka on kissan ulottumattomissa. Näin kissa ei pääse syömään haitallisia ruuantähteitä.
 3. Valvo ruokapöytää: Varmista, että kissa ei pääse pöydälle tai keittiön työtasolle, jossa saatat valmistaa haitallisia ruokia.
 4. Tutki kasvien turvallisuus: Jotkut kasvit voivat olla myrkyllisiä kissoille. Varmista, että pidät myrkylliset kasvit poissa kissan ulottuvilta.

Jätä kommentti