Mitä perhoset syö?

Perhosten pääasiallinen ravinnonlähde on kukkien mesi. Niiden pitkät, putkimaiset imukärsät keräävät mettä eri kukista. Mettä sisältävä sokeri tarjoaa perhosille tarvittavan energian selviytyäkseen. Lisäksi monet perhoset syövät pölyä ja hedelmiä. Jotkut lajit voivat jopa syödä kypsiä hedelmiä, kuten banaaneja ja appelsiineja. Toiset puolestaan suosivat mädäntyneitä hedelmiä, kun taas toiset syövät lehtiä ja kasvien versoja. Näitä perhosia kutsutaan nokiperhosiksi.

Perhosen ruokavalion merkitys

Perhosten ruokavalio on äärimmäisen tärkeä niiden selviytymisen kannalta. Kuten mainitsimme aiemmin, perhoset saavat pääasiallisen energiansa kukkien mehusta. Mesi tarjoaa perhosille ravinteita ja energiaa, jota ne tarvitsevat lentämiseen ja lisääntymiseen.

Lisäksi perhoset hyödyntävät pölyä ja hedelmiä ravinnonlähteenä. Pöly sisältää myös tärkeitä ravintoaineita, joita perhoset tarvitsevat. Hedelmät puolestaan voivat tarjota perhosille erilaisia vitamiineja ja muita ravintoaineita, jotka ovat tärkeitä niiden terveydelle ja hyvinvoinnille.

Ymmärtämällä perhosen ruokavalion merkityksen voimme paremmin suojella niiden elinympäristöjä ja edistää niiden selviytymistä. Seuraavaksi käymme läpi, mitkä kasvit houkuttelevat perhosia ja miten voit luoda perhosille ystävällisen puutarhan.

Mikä syö perhosia?

Vaikka perhoset ovat kauniita ja herkkiä olentoja, ne ovat myös monen petoeläimen ruokalistalla. Monet linnut, liskot ja hämähäkit metsästävät perhosia ravinnokseen. Lisäksi joitakin hyönteisiä, kuten ampiainen toukat, hyökkäävät perhosten kimppuun.

Luonnossa on monia petoeläimiä, jotka näkevät perhoset herkullisena ateriana. Tämä on yksi syy siihen, miksi perhosilla on kehittynyt väritys ja siivenmuotoilu, joka auttaa niitä suojautumaan petoja vastaan.

Vaikka perhoset ovat alttiita saalistukselle, niiden ruokavalio tarjoaa heille mahdollisuuden saada tarvittavaa energiaa ja ravinteita selviytymiseen ja lisääntymiseen.

Kasvit, joita perhoset syövät

Monet perhoslajit syövät erilaisia kasveja. Tässä on joitakin esimerkkejä kasveista, jotka houkuttelevat perhosia:

 1. Kehäkukka (Calendula officinalis): Kehäkukka on suosittu kasvi monille perhosille. Sen kirkas oranssi väri ja makea tuoksu houkuttelevat perhosia.
 2. Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare): Päivänkakkara on toinen suosittu kasvi perhosille. Sen kauniit valkoiset terälehdet houkuttelevat perhosia runsaasti.
 3. Laventeli (Lavandula angustifolia): Laventeli on tunnettu tuoksustaan, mutta se houkuttelee myös perhosia. Sen purppuranpunaiset kukat ovat suosittuja monille perhoslajeille.
 4. Humala (Humulus lupulus): Humala on suosittu kasvi, joka houkuttelee perhosia. Sen vihreät lehdet ja pienet kukat tarjoavat perhosille ravintoa.

On tärkeää istuttaa näitä ja muita perhosia houkuttelevia kasveja puutarhaan, jotta voit luoda perhosille ystävällisen ympäristön.

Hedelmät, jotka houkuttelevat perhosia

Perhoset voivat myös syödä erilaisia hedelmiä. Tässä on joitakin hedelmiä, jotka houkuttelevat perhosia:

 1. Banaani: Kypsät banaanit ovat houkuttelevia perhosille. Niiden makea maku houkuttelee perhosia ja tarjoaa heille ravintoa.
 2. Appelsiini: Appelsiini on toinen hedelmä, joka houkuttelee perhosia. Sen mehukas sisus tarjoaa perhosille tarvittavaa nestettä ja energiaa.
 3. Mango: Mango on eksoottinen hedelmä, joka houkuttelee monia perhosia. Sen makea maku ja mehukas sisus tarjoavat herkullista ravintoa perhosille.

On hyvä pitää mielessä, että hedelmät houkuttelevat myös muita hyönteisiä, kuten mehiläisiä ja kärpäsiä. Voit asettaa hedelmät perhosille tarkoitetuille ruokintapaikoille tai luoda hedelmäpuita perhosille ystävälliseen puutarhaan.

Miten luoda perhosille ystävällinen puutarha

Perhosille ystävällisen puutarhan luominen on helppoa ja palkitsevaa. Tässä on muutamia vinkkejä, joita voit noudattaa:

 1. Istuta perhosia houkuttelevia kasveja: Kuten aiemmin mainitsimme, istuta puutarhaan kasveja, kuten kehäkukkaa, päivänkakkaraa ja laventelia, jotka houkuttelevat perhosia.
 2. Tarjoa hedelmiä: Aseta ruokintapaikoille kypsiä hedelmiä, kuten banaaneja, appelsiineja ja mangoja, jotka houkuttelevat perhosia.
 3. Tarjoa vesipaikkoja: Perhoset tarvitsevat myös vettä. Aseta puutarhaan pieniä vesipaikkoja, kuten lätäköitä tai matalia astioita, joissa vesi on saatavilla perhosille.
 4. Vältä torjunta-aineiden käyttöä: Vältä torjunta-aineiden käyttöä puutarhassa. Torjunta-aineet voivat vahingoittaa perhosia ja muita hyödyllisiä hyönteisiä.
 5. Tarjoa suojaa: Aseta puutarhaan myös suojapaikkoja, kuten pensaita tai pieniä puita, joissa perhoset voivat levätä ja piilotella.

Perhosen ruokavalio erilaisissa elinympäristöissä

Perhosten ruokavalio voi vaihdella erilaisissa elinympäristöissä. Esimerkiksi sademetsissä perhoset voivat syödä erilaisia kasveja ja hyödyntää runsasta kukkien määrää. Vastaavasti aavikoilla perhoset voivat syödä kasveja, jotka ovat sopeutuneet kuivuuteen.

On tärkeää ymmärtää, että eri elinympäristöt tarjoavat erilaisia ravintomahdollisuuksia perhosille. Luonnon monimuotoisuuden ja erilaisten elinympäristöjen suojelu on tärkeää perhosten ruokavalion ja selviytymisen kannalta.

Perhosen ruokavalio kotona

Voit myös tukea perhosten ruokailua omassa kodissasi. Tässä muutamia vinkkejä, joita voit noudattaa:

 1. Kasvata perhosille sopivia kasveja sisätiloissa: Voit kasvattaa perhosille sopivia kasveja ikkunalaudalla tai puutarhassa. Esimerkiksi orvokit, pelargoniat ja ruusupavut ovat hyviä valintoja.
 2. Tarjoa sokeriliuosta: Voit tehdä sokeriliuoksen sekoittamalla sokeria ja vettä suhteessa 1:4. Tarjoa seosta perhosille tarkoitetuilla ruokintapaikoilla.
 3. Tarjoa hedelmiä: Kypsät hedelmät, kuten banaanit ja appelsiinit, voivat houkutella perhosia myös sisätiloissa.

Suojellut kasvit ja perhoslajit

On olemassa useita suojeltuja kasveja ja perhoslajeja, joiden säilymiseen voimme vaikuttaa. Suojelun merkitys on suuri, sillä monet perhoslajit ovat uhanalaisia.

Tutustu omalta alueeltasi löytyviin suojeltuihin kasveihin ja perhoslajeihin. Voit auttaa niiden säilymistä istuttamalla suojeltuja kasveja puutarhaasi ja suosimalla perhosille ystävällisiä käytäntöjä.

Johtopäätös

Perhosten ruokavalio on monipuolinen ja riippuu lajista sekä ympäristöstä. Ymmärtämällä, mitä perhoset syövät, voimme edistää niiden selviytymistä ja suojella niiden elinympäristöjä.

Istuttamalla perhosia houkuttelevia kasveja puutarhaan ja tarjoamalla hedelmiä ja vettä voit luoda perhosille ystävällisen ympäristön. Lisäksi tärkeää on välttää torjunta-aineiden käyttöä ja suojella suojeltuja kasveja ja perhoslajeja.

Toivon, että tämä artikkeli on auttanut sinua ymmärtämään paremmin perhosten ruokavaliota ja miten voit edistää niiden selviytymistä.

Jätä kommentti