Mitä seleenin puute aiheuttaa?

Seleenivaje voi aiheuttaa erilaisia oireita, jotka voivat vaihdella lievistä vakaviin. Yleisiä seleenivajeen oireita ovat väsymys, heikentynyt vastustuskyky, kognitiiviset ongelmat, hiustenlähtö, kynsien heikkeneminen ja kilpirauhasen toimintahäiriöt. Nämä oireet voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja hyvinvointiin.

Mikä aiheuttaa seleenivajetta? Monet eivät ehkä tiedä, että seleeni on elintärkeä hivenaine, joka on välttämätön terveen kehon toiminnalle. Seleeni auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä ja tukee immuunijärjestelmän toimintaa. Mutta mitkä ovat seleenivajeen syitä?

Seleeni kehossa

Seleeni on hivenaine, jota tarvitaan vain pieni määrä, mutta sen rooli kehossa on tärkeä. Se on osa useita entsyymejä, jotka ovat mukana kehon antioksidanttijärjestelmän toiminnassa. Seleeni auttaa neutraloimaan vapaita radikaaleja ja vähentää solujen hapettumista.

Seleeniä aiheuttavat tekijät

Yksi yleisimmistä seleenivajeen syistä on epätasapainoinen ruokavalio. Seleeni esiintyy luonnostaan monissa ruoissa, kuten pähkinöissä, siemenissä, kalassa ja äyriäisissä. Jos ruokavaliosi ei sisällä näitä seleenipitoisia ruokia, saatat kärsiä seleenivajeesta.

Toinen seleenivajeen syy voi olla seleenin puute maaperässä. Kasvit imevät seleeniä maaperästä, ja jos maaperässä on seleenin puutetta, myös kasvit sisältävät vähän seleeniä.

Lisäksi tietyt terveysongelmat, kuten Crohnin tauti, keliakia ja mahalaukun ohitusleikkaus, voivat vaikeuttaa kehon seleenin imeytymistä, mikä voi johtaa seleenivajeeseen.

On tärkeää tunnistaa seleenivajeen syyt ja tarvittaessa keskustella lääkärin kanssa mahdollisista lisäravinteista tai ravitsemushoidoista, joita voi tarvita.

Seleeniä sisältävät ruoka-aineet

Seleeniä esiintyy luonnostaan monissa ruoka-aineissa. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi paranpähkinät, siemenet, kalat, äyriäiset, kana, naudanliha ja kananmunat. Lisäksi seleeniä voi saada viljatuotteista ja vihanneksista, jotka kasvavat seleenipitoisessa maaperässä.

Terveysongelmat, jotka voivat lisätä seleenivajeen riskiä

Tietyt terveysongelmat voivat lisätä seleenivajeen riskiä. Esimerkiksi Crohnin tauti, keliakia ja mahalaukun ohitusleikkaus voivat vaikuttaa seleenin imeytymiseen ja johtaa seleenivajeeseen. Näiden terveysongelmien kanssa kamppailevat ihmiset saattavat tarvita lisäravinteita tai muita hoitokeinoja seleenin puutteen korjaamiseksi.

Seleeniä vajeen diagnosointi

Seleeniä vaje voidaan diagnosoida verikokeilla, jotka mittaavat seleenipitoisuutta veressä. Normaali seleenitaso vaihtelee hieman eri laboratorioissa käytettyjen mittayksiköiden mukaan, mutta yleensä terveillä aikuisilla seleenitaso on noin 70-100 mikrogrammaa litrassa verta.

Seleeniä vajeen hoitovaihtoehdot

Seleeniä vaje voidaan hoitaa lisäravinteilla. Seleeniä sisältävät ravintolisät ovat yleensä turvallisia ja tehokkaita seleenin puutteen korjaamiseksi. Lääkäri voi määrittää oikean annoksen ja hoitosuunnitelman yksilöllisten tarpeiden perusteella.

Seleeniä vajeen ennaltaehkäisy ruokavalion ja lisäravinteiden avulla

Seleenin vajetta voidaan ennaltaehkäistä terveellisen ruokavalion avulla. Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää seleenipitoisia ruokia, voi auttaa pitämään seleenitason optimaalisena. Lisäravinteet voivat myös olla hyödyllisiä, varsinkin jos ruokavalio ei pysty tarjoamaan riittävästi seleeniä.

Johtopäätökset: optimaalisen seleenitason merkitys

Seleeni on tärkeä hivenaine, jota tarvitaan moniin kehon toimintoihin. Seleeniä vaje voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, joten on tärkeää ymmärtää seleenivajeen syitä ja hoitovaihtoehtoja. Terveyden ylläpitäminen optimaalisella seleenitasolla vaatii tasapainoista ruokavaliota ja tarvittaessa lisäravinteiden käyttöä.

Jätä kommentti