Miten päästä yli erosta?

Vaikka ero voi tuntua valtavalta haasteelta, on olemassa askeleita, joiden avulla voit selviytyä siitä ja rakentaa uutta elämää. Tässä on joitain vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua matkallasi:

 1. Luo terveellisiä rutiineja: Säännöllinen päivärytmi ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa sinua palautumaan erosta. Huolehdi itsestäsi syömällä terveellisesti, liikkumalla ja nukkumalla riittävästi. Rutiinit luovat myös tunnetta hallinnasta ja vakauden tunteesta elämässäsi.
 2. Hae tukea ystäviltä ja perheeltä: On tärkeää puhua läheisillesi ja jakaa tunteesi heidän kanssaan. He voivat tarjota emotionaalista tukea ja auttaa sinua käsittelemään tunteitasi. Älä pelkää pyytää apua ja hyväksyä tarjottu tuki.
 3. Harkitse ammattiapua: Ammattilaiset, kuten terapeutit tai kriisiavun tarjoajat, voivat tarjota arvokasta tukea ja ohjausta eron käsittelyssä. He voivat auttaa sinua prosessoimaan tunteitasi ja antaa sinulle työkaluja selviytymiseen. Älä epäröi hakea ammattiapua, jos tarvitset sitä.

Tunteiden käsitteleminen eron jälkeen

Erosta selviytyminen liittyy vahvasti tunteiden käsittelyyn. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua käsittelemään tunteitasi eron jälkeen:

 1. Anna itsellesi lupa tuntea: Älä tukahduta tunteitasi, vaan anna niiden tulla ja mennä. Hyväksy, että on normaalia tuntea surua, vihaa ja pettymystä eron jälkeen. Älä tuomitse itseäsi tai yritä kieltää tunteitasi.
 2. Kirjoita tunteistasi: Pidä päiväkirjaa tai kirjoita kirjeitä itsellesi. Kirjoittaminen voi auttaa sinua purkamaan tunteitasi ja saamaan selkeyttä ajatuksiisi. Se voi myös toimia terapeuttisena prosessina.
 3. Harjoittele itsehoitoa: Kiinnitä huomiota omaan hyvinvointiisi ja tee asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja rentoutumista. Se voi olla jotain yksinkertaista, kuten kävely luonnossa, meditointi tai rentouttava kylpy. Anna itsellesi lupa hemmotella itseäsi ja pitää huolta itsestäsi.

Tuen ja avun saaminen eron jälkeen

Erosta selviytyminen voi olla helpompaa, kun saat tukea ja apua muilta. Tässä on joitain tapoja, joilla voit saada tukea ja apua eron jälkeen:

 1. Puhu ystävillesi ja perheellesi: Läheiset ihmiset voivat tarjota sinulle emotionaalista tukea ja auttaa sinua käsittelemään eroa. Ole avoin heille ja kerro, mitä tarvitset. Älä epäröi pyytää apua.
 2. Liity vertaistukiryhmään: Vertaistukiryhmät voivat tarjota sinulle mahdollisuuden jakaa kokemuksesi muiden kanssa, jotka ovat käyneet läpi samanlaisen eron. He voivat ymmärtää sinua paremmin ja tarjota tukea ja vinkkejä selviytymiseen.
 3. Harkitse ammattiapua: Terapeutit, kriisiavun tarjoajat tai erityiset erokeskukset voivat tarjota sinulle ammattimaista apua eron käsittelyssä. He voivat auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja antaa sinulle työkaluja selviytymiseen.

Uuden elämän rakentaminen eron jälkeen

Vaikka ero voi olla lopullinen, se voi myös olla uuden alun mahdollisuus. Tässä on joitain vinkkejä uuden elämän rakentamiseen eron jälkeen:

 1. Tee itsellesi tavoitteita: Aseta itsellesi uusia tavoitteita ja unelmia. Mieti, mitä haluat saavuttaa tulevaisuudessa ja mitä askeleita voit ottaa kohti niitä. Tavoitteiden asettaminen voi antaa sinulle suuntaa ja motivoitua eteenpäin.
 2. Keskity itseesi: Keskity itseesi ja omaan hyvinvointiisi. Tee asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvinvointia. Kehitä itseäsi ja löydä uusia kiinnostuksen kohteita. Nyt on aika keskittyä omaan onnellisuuteesi.
 3. Avaa itsesi uusille mahdollisuuksille: Ole avoin uusille kokemuksille ja ihmisille. Ero voi avata oven uusille mahdollisuuksille elämässäsi. Ole valmis ottamaan vastaan uusia haasteita ja hyödyntämään uusia mahdollisuuksia.

Lapsien tukeminen eron aikana ja sen jälkeen

Ero voi olla vaikea myös lapsille. Tässä on joitain vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua tukemaan lapsiasi eron aikana ja sen jälkeen:

 1. Puhu avoimesti lapsillesi: Puhu lapsillesi avoimesti erosta ja vastaa heidän kysymyksiinsä rehellisesti. Selitä heille, että ero ei ole heidän syytään ja että molemmat vanhemmat rakastavat heitä edelleen.
 2. Luo rutiineja: Luo selkeät ja vakiot rutiinit, jotka antavat lapsillesi turvallisuuden tunteen eron keskellä. Säännöllinen päivärytmi ja selkeät säännöt auttavat lapsia sopeutumaan uuteen tilanteeseen.
 3. Tarjoa tukea: Anna lapsillesi mahdollisuus puhua tunteistaan ja tarjoa heille tukea, kun he sitä tarvitsevat. Kuuntele heitä ja anna heille tilaa ilmaista tunteitaan.

Terapeuttiset ja tukipalvelut erosta selviytymiseen

On olemassa useita terapeuttisia ja tukipalveluita, jotka voivat auttaa sinua selviytymään erosta. Tässä on muutamia vaihtoehtoja, joita kannattaa harkita:

 1. Yksilöterapia: Yksilöterapia voi tarjota sinulle turvallisen tilan käsitellä tunteitasi ja saada tukea ammattilaiselta. Terapeutti voi auttaa sinua löytämään uusia näkökulmia ja työkaluja selviytymiseen.
 2. Vertaistukiryhmät: Vertaistukiryhmät voivat tarjota sinulle mahdollisuuden jakaa kokemuksesi muiden kanssa, jotka käyvät läpi samanlaista eroprosessia. He voivat tarjota tukea, ymmärrystä ja vinkkejä selviytymiseen.
 3. Online-terapia: Online-terapia voi olla kätevä vaihtoehto, joka tarjoaa joustavuutta ja helppoutta. Voit saada tukea ja ohjausta ammattilaiselta omalta kotisohvaltasi käsin.

Oikeudelliset näkökohdat avioerossa

Avioeroon liittyy usein myös oikeudellisia näkökohtia, jotka on otettava huomioon. Tässä on muutamia asioita, jotka sinun tulisi tietää:

 1. Erohakemus: Avioero vaatii virallisen eroahakemuksen. Sinun on mentävä paikalliseen tuomioistuimeen ja täytettävä tarvittavat lomakkeet.
 2. Varallisuuden jako: Eroon liittyy usein omaisuuden jakamista. Sinun on sovittava omaisuuden jakamisesta entisen kumppanisi kanssa tai tarvittaessa saatat joutua käymään läpi oikeudellisen prosessin.
 3. Lasten huoltajuus: Jos sinulla on lapsia, sinun on myös käsiteltävä lasten huoltajuutta. Sinun on sovittava lasten huoltajuudesta entisen kumppanisi kanssa tai tarvittaessa saatat joutua käymään läpi oikeudellisen prosessin.

Kirjat ja resurssit erosta selviytymiseen

On olemassa useita kirjoja ja resursseja, jotka voivat auttaa sinua selviytymään erosta ja rakentamaan uutta elämää. Tässä on muutamia suosituksia:

 1. ”Erosta eteenpäin” – Kirsi Salo: Kirsi Salon kirja tarjoaa käytännön vinkkejä ja työkaluja erosta selviytymiseen. Se käsittelee myös tunteiden käsittelyä ja uuden alun rakentamista.
 2. ”Erosta ehyeksi” – Marianne Jylhä: Marianne Jylhän kirja tarjoaa ajatuksia ja vinkkejä erosta selviytymiseen. Se käsittelee myös itsetuntemusta ja oman voiman löytämistä eron jälkeen.
 3. Terapiakortit: Erilaiset terapiakortit voivat auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja saamaan uusia näkökulmia erosta selviytymiseen. Voit käyttää niitä yksin tai yhdessä muiden kanssa.

Jätä kommentti