Voiko bussissa maksaa käteisellä?

Vaikka käteismaksun käyttö bussissa on vähentynyt merkittävästi, se on edelleen mahdollista joissakin kaupungeissa, kuten Turussa. Helsingin seudun liikenteessä (HSL) käteismaksu on lopetettu kokonaan, ja liput ostetaan pääasiassa joko kortilla tai mobiilisovelluksella. Matkahuollon busseissa käteismaksu on myös mahdollista, mutta hinta voi vaihdella. Nyssen busseissa voit maksaa matkan käteisellä, lähimaksulla, mobiililipulla tai Waltti-matkakortilla.

Jokaisen matkustajan on hyvä tarkistaa maksutavat paikalliselta liikenteenharjoittajalta tai matkahuollon verkkosivuilta ennen matkaa. Vaihtoehtoisia maksutapoja, kuten matkakortteja ja mobiilimaksuja, kannattaa harkita käteisen sijaan niiden helppouden ja nopeuden vuoksi.

HSL:n Bussit ja Käteismaksu

HSL:n bussien kuljettajat eivät ole myyneet lippuja kevään 2020 jälkeen koronapandemian takia, ja tämä käytäntö on jäänyt pysyväksi myös sen jälkeen, kun virus on poistunut.

HSL:n Käteismaksun Lopettamisen Perusteet

HSL:n mukaan lipunmyynnin lopettamiselle on useita perusteita. Bussinkuljettajien myymien lippujen määrä oli ennen korona-aikaa vajaa prosentti kaikista HSL:n myymistä lipuista. Lipunmyynti viivästytti busseja pysäkeillä, joten matkanteko nopeutui, kun myynti päättyi. Käteisen käsittely saattoi aiemmin aiheuttaa jonoa bussien ovilla, etenkin kesäisin turistikaudella.

Käytäntöjen Yhtenäistäminen

Perusteluksi mainitaan myös se, että käytäntö eri kulkuvälineissä yhtenäistyy. Konduktöörit lopettivat lipunmyynnin lähijunissa kesällä 2017, ja raitiovaununkuljettajat myivät viimeiset lippunsa tammikuussa 2018.

HSL:n liput hankitaan yhä suuremmassa määrin mobiilisti älypuhelimeen ladattavalla HSL-sovelluksella. Sovelluksella ostamansa lipun voi maksaa joko korttiin liitetyllä maksukortilla tai puhelinlaskulla. HSL-kortille voi ladata arvoa netissä, kioskeissa, marketeissa ja automaateilla. Kertalippuja voi ostaa automaateista ja Helsingissä myös pysäköintiautomaateista.

Turun Seudun Joukkoliikenteen Käteismaksut

Turun seudun joukkoliikenteen Fölin busseissa käteismaksun mahdollisuus palasi liikenteeseen 20.5.2022. Käteisen rahalla maksettavien kertalippujen hinta nousi samalla. Aikuisten käteisellä ostettavan kertalipun hinta nousi kolmesta eurosta neljään euroon ja lasten kertalipun 1,50 eurosta kahteen euroon. Yölisä säilyi ennallaan.

Matkahuollon Bussit ja Käteismaksut

Matkahuollon bussien kertalippujen hinnat löytyvät Matkahuollon verkkokaupasta. Matkahuollon lippujen hintoihin lisätään palvelumaksu. Kuljettajalta ostettaessa lipun hinta voi poiketa Matkahuollon verkkokaupan ilmoittamista hinnoista. Matkahuolto noudattaa lipunmyynnissä bussiyrittäjien ilmoittamia hinnastoja ja alennusehtoja.

Matkakortit ja Käteismaksut

Matkahuollon matkakorteille ladattavien lippujen hinnat voi tarkistaa kunkin lipun omalta sivulta. Matkakortti on maksuväline, jota voi ladata netissä, kioskeissa, marketeissa ja automaateilla. Lisäksi kertalippuja voi ostaa automaateista ja Helsingissä myös pysäköintiautomaateista.

Nysse ja Käteismaksut

Tampereen seudun Nysse-joukkoliikenteessä kertalippu on voimassa 90 minuuttia, ja sillä voi matkustaa useita matkoja eri liikennevälineissä. Nysse-alueen junamatkoilla lippu tulee vahvistaa jo ennen matkan alkamista.

Käteismaksut

Nysse-alueen bussissa voit maksaa matkan käteisellä, Waltti-matkakortilla, lähimaksulla tai mobiililipulla. Lähimaksulla voi maksaa vain yhden matkustajan bussi- tai ratikkamatkan kerrallaan. Nysse Mobiilista voi ostaa liput useammallekin henkilölle.

Jätä kommentti