Kumpi on luotto, credit vai debit?

Luottokortti on yleinen maksuväline, jota käytetään maailmanlaajuisesti monenlaisissa maksutilanteissa. Se tarjoaa käyttäjälleen joustavuutta maksamiseen ja mahdollistaa ostosten tekemisen myös silloin, kun tilillä ei ole katetta. Mutta mikä luottokortti on: credit vai debit?

Mikä on credit?

Credit tarkoittaa luottokorttia, jolla voit tehdä ostoksia luoton turvin. Kun maksat ostoksesi credit-ominaisuudella, veloitus ei tapahdu välittömästi pankkitililtäsi, vaan summa siirretään luottokortin luottotililtä kauppiaalle. Credit-kortti tarjoaa sinulle luottoa, jota voit käyttää ostoksiisi. Kun käytät credit-ominaisuutta, saat usein ostoksillesi korottoman maksuajan, joka voi olla esimerkiksi 30–60 päivää.

# Esimerkki: Maksaminen credit-kortilla
ostos_summa = 50.00
luottoraja = 2000.00
luottoraja = luottoraja - ostos_summa

Mikä on debit?

Debit tarkoittaa maksukorttia, joka veloittaa ostokset suoraan pankkitililtäsi. Kun maksat ostoksesi debit-ominaisuudella, rahat lähtevät suoraan tililtäsi ilman viivettä. Debit-korttia käytetään usein päivittäisissä ostoksissa, kuten ruokaostoksilla tai muissa tavallisissa hankinnoissa. Debit-kortti on käytännössä sama kuin käteisen käyttö, mutta se on korttimuodossa.

# Esimerkki: Maksaminen debit-kortilla
ostos_summa = 50.00
pankkitilin_saldo = 100.00
pankkitilin_saldo = pankkitilin_saldo - ostos_summa

Milloin kannattaa käyttää debit-ominaisuutta?

Debit-ominaisuutta kannattaa käyttää silloin, kun haluat maksaa ostoksesi suoraan pankkitililtäsi. Debit-kortilla maksaminen on yksinkertaista ja nopeaa, ja se sopii erityisesti pienempiin ostoksiin. Debit-kortti on myös turvallinen vaihtoehto, koska se ei salli tilin ylitystä.

Milloin kannattaa käyttää credit-ominaisuutta?

Credit-ominaisuutta kannattaa käyttää silloin, kun haluat joustavuutta maksamiseen tai kun haluat hyödyntää luottokortin tarjoamia etuja. Esimerkiksi suurempien ostosten, kuten lentojen tai kodinkoneiden, maksaminen credit-ominaisuudella on järkevää, koska moniin luottokortteihin sisältyy osto- ja tuoteturvavakuutus. Myös verkkokauppaostosten maksaminen credit-ominaisuudella on suositeltavaa, koska se tarjoaa paremman suojan ostoksillesi.

Yhdistelmäkortti – molempien ominaisuuksien yhdistelmä

Yhdistelmäkortti on kortti, jossa on sekä debit- että credit-ominaisuudet. Tämä tarkoittaa, että voit itse päättää, haluatko maksaa ostoksesi suoraan pankkitililtäsi (debit) vai käyttämällä kortin luotto-ominaisuutta (credit). Yhdistelmäkortti tarjoaa sinulle siis parhaat puolet molemmista maksutavoista.

Yhteenveto

Luottokortin valinta credit- tai debit-ominaisuudella riippuu tilanteesta ja omista tarpeistasi. Debit on hyvä valinta arkipäivän ostoksille, kun taas credit tarjoaa lisää joustavuutta ja useita etuja. Tärkeintä on, että tunnet korttisi ominaisuudet ja osaat hyödyntää niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Jätä kommentti