Missä indeksiin sijoittaminen kannattaa tehdä?

Kun sijoittaja miettii, missä indeksiin kannattaa sijoittaa, on monia tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Indeksirahastot tarjoavat helpon ja kustannustehokkaan tavan sijoittaa koko osakemarkkinoihin tai tiettyihin markkinasegmentteihin.

Tässä artikkelissa käsitellään, mitä indeksirahastot ovat, kuinka ne toimivat, ja miksi ne voivat olla hyvä valinta monille sijoittajille. Lisäksi tarkastelemme useita suosituimpia indeksirahastoja ja kerromme, kuinka voit aloittaa sijoittamisen niihin.

Mikä on indeksirahasto?

Indeksirahasto on sijoitusrahasto tai pörssinoteerattu rahasto (ETF), joka sisältää kaikki (tai edustavan otoksen) tietyn indeksin arvopapereista. Tarkoituksena on seurata mahdollisimman tarkasti kyseisen indeksin suorituskykyä. Sijoittamalla indeksirahastoon saat hajautetun valikoiman arvopapereita yhdellä helpolla ja edullisella sijoituksella.

Miksi indeksirahastoihin kannattaa sijoittaa?

Indeksirahastoihin sijoittamisen suosio perustuu useisiin syihin:

 • Matalat kulut: Indeksirahastot ovat yleensä paljon halvempia kuin aktiivisesti hoidetut rahastot, koska ne eivät vaadi aktiivista päätöksentekoa siitä, mitä arvopapereita ostaa tai myydä.
 • Hajautus: Indeksirahaston kautta sijoittaja saa sijoituksensa hajautettua laajasti eri osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin, mikä pienentää riskiä.
 • Markkinoiden seuraaminen: Indeksirahastot pyrkivät seuraamaan tietyn markkinaindeksin tuottoja, mikä tarkoittaa, että sijoittajat saavat osansa koko markkinan tuotoista.

Suomalaisten suosima alusta indeksirahastoihin sijoittamiseen on eToro

eToro mainos

Miten valita indeksirahasto?

Indeksirahastoa valittaessa on otettava huomioon useita tekijöitä:

 • Markkinasegmentin valinta: On olemassa indeksirahastoja, jotka seuraavat laajoja markkinaindeksejä, kuten S&P 500 tai Russell 3000. Toiset indeksirahastot keskittyvät tiettyihin sektoreihin, maantieteellisiin alueisiin tai yritysten kokoon.
 • Sijoitustavoitteet: Jotkut indeksirahastot keskittyvät tietynlaisiin yrityksiin, kuten nopeasti kasvaviin yrityksiin, luotettaviin osingonmaksajiin tai yrityksiin, jotka noudattavat tiukkoja ympäristö-, sosiaalisia ja hallintotapaan liittyviä standardeja.
 • Kulut: Indeksirahastojen kulut vaihtelevat merkittävästi. Hyvänä sääntönä pidetään, että kokonaiskustannussuhde (MER) olisi alle 0,2%.
 • Minimisijoitus: Jotkut rahastot vaativat minimisijoituksen, joka voi olla tuhansia euroja. ETF-indeksirahastot ovat kuitenkin yleensä saavutettavissa yhden osakkeen hinnalla.

Tunnetuimpia indexirahastoja

Seuraavassa on lueteltu neljä tunnetuinta indeksirahastoa, jotka tarjoavat laajan valikoiman sijoitusvaihtoehtoja eri markkinasegmenteissä.

Fidelity ZERO Large Cap Index (FNILX)

Fidelity ZERO Large Cap Index (FNILX) on indeksirahasto, joka seuraa Fidelity U.S. Large Cap -indeksiä. Rahasto tarjoaa sijoittajille laajan hajautuksen suurten amerikkalaisten yritysten osakkeisiin. Rahaston kulut ovat 0%, mikä tarkoittaa, että jokainen 10 000 euron sijoitus maksaa sijoittajalle vain 0 euroa vuodessa.

Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares (VTSAX)

Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares (VTSAX) seuraa Dow Jones U.S. Total Stock Market -indeksiä ja tarjoaa sijoittajille laajan hajautuksen kaikenkokoisten amerikkalaisten yritysten osakkeisiin. Rahaston kulut ovat alhaiset, 0,04%, mutta sijoituksen aloittaminen vaatii 3 000 euron minimisijoituksen.

Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX)

Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX) seuraa Dow Jones U.S. Total Stock Market -indeksiä ja tarjoaa sijoittajille hajautuksen kaikenkokoisten amerikkalaisten yritysten osakkeisiin. Tämän rahaston kulut ovat vain 0,03%, mikä tarkoittaa, että jokainen 10 000 euron sijoitus maksaa sijoittajalle vain 3 euroa vuodessa. Rahaston aloittaminen ei vaadi minimisijoitusta.

iShares Russell 3000 ETF (IWV)

iShares Russell 3000 ETF (IWV) on ETF, joka seuraa Russell 3000 -indeksiä. Tämä ETF tarjoaa laajan hajautuksen kaikenkokoisten amerikkalaisten yritysten osakkeisiin. ETF:n kulut ovat 0,20%, joten jokainen 10 000 euron sijoitus maksaa sijoittajalle 20 euroa vuodessa.

Lopuksi

Indeksirahastot ovat erinomainen tapa hajauttaa sijoituksiaan ja vähentää sijoitusriskiä. Ne tarjoavat helpon ja kustannustehokkaan tavan sijoittaa laajasti osakemarkkinoille tai tiettyihin markkinasegmentteihin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kuten kaikki sijoitukset, myös indeksirahastoihin liittyy riskejä, ja sijoittajan tulee aina tehdä perusteellinen tutkimus ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Kun kyseessä on indeksisijoittaminen, helppous ja alhaiset kulut tekevät siitä suositun vaihtoehdon. Yksi parhaista tavoista toteuttaa tämä on sijoittaa indeksiin eToro -alustan kautta. eToro tarjoaa laajan valikoiman indeksirahastoja, mukaan lukien useita suosittuja S&P 500 -indeksirahastoja, ja se on tunnettu helppokäyttöisyydestään ja alhaisista kuluistaan.

Muista, että indeksisijoittamisen avulla voit kasvattaa varallisuuttasi pitkällä aikavälillä, joten älä keskity lyhyen aikavälin nousuihin ja laskuihin. Indeksirahastot tarjoavat helpon tavan sijoittaa, mutta on tärkeää tehdä tutkimusta ja ymmärtää, mihin sijoitat.

Tärkeimmät otettavat asiat

 • Indeksirahastot tarjoavat helpon ja kustannustehokkaan tavan sijoittaa osakemarkkinoille.
 • Ne ovat passiivisia sijoituksia, jotka seuraavat tiettyä markkinaindeksiä.
 • Indeksirahastot tarjoavat laajan hajautuksen, pienemmän riskin kuin yksittäisten osakkeiden sijoittaminen ja matalat kulut.
 • Parhaat indeksirahastot vuodelle 2024 ovat Fidelity ZERO Large Cap Index (FNILX), Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares (VTSAX), Schwab Total Stock Market Index Fund (SWTSX) ja iShares Russell 3000 ETF (IWV).
 • Helppo tapa sijoittaa indekseihin on käyttää eToro-alustaa.

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi eikä se ole sijoitusneuvontaa. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä on suositeltavaa ottaa yhteyttä talousneuvojaan tai pankkiinsa.

Jätä kommentti