Mitä osakesijoittaminen on?

Osakesijoittaminen on prosessi, jossa sijoittajat ostavat yrityksen osakkeita tavoitteenaan ansaita rahaa osakkeiden arvonnoususta tai mahdollisista osingoista.

Tämä artikkeli tarjoaa kattavan katsauksen osakesijoittamiseen: sen määritelmä, kuinka se toimii, erityyppiset osakkeet, ja miten aloittaa omien osakesijoitusten tekeminen.

Osakkeiden määritelmä

Osake on arvopaperi, joka edustaa omistusosuutta yrityksessä. Kun ostat yrityksen osakkeita, ostat pienen osan kyseisestä yrityksestä, jota kutsutaan osakkeeksi. Osakkeenomistajat, tai osakkeenomistajat, voivat saada osan yrityksen voitoista ja omaisuudesta suhteessa omistamiensa osakkeiden määrään.

Osakkeet ovat yleensä ostettavissa ja myytävissä pörssissä, kuten Nasdaqissa tai New Yorkin pörssissä (NYSE). Jotkut yritykset myyvät osakkeitaan suoraan sijoittajille ilman välittäjää, mutta useimmat myyvät osakkeitaan pörssin kautta.

eToro mainos

Miksi ihmiset ostavat osakkeita?

Sijoittajat ostavat osakkeita useista syistä. Tässä muutama yleisimmistä:

  • Pääoman kasvu: Tämä tapahtuu, kun osakkeen hinta nousee. Sijoittajat ostavat osakkeita toivoen, että yrityksen arvo kasvaa ajan myötä, mikä nostaa osakkeiden arvoa.
  • Osingot: Nämä ovat yrityksen voittojen jakamisia osakkeenomistajille. Ei kaikki yritykset maksa osinkoja, mutta ne, jotka maksavat, tekevät sen yleensä kvartaalittain.
  • Äänioikeudet: Yleensä osakkeenomistajilla on oikeus äänestää yhtiökokouksissa ja vaikuttaa yrityksen suuntaan.

Miten osakkeet toimivat?

Julkiset yritykset myyvät osakkeitaan pörssin kautta. Kun yritys menee julkiseksi ensimmäisen kerran alkuperäisen julkisen tarjouksen (IPO) kautta, sen osakkeet tulevat saataville sijoittajille ostettaviksi ja myytäviksi pörssissä.

Osakkeiden hinnat vaihtelevat päivän aikana tarjonnan ja kysynnän mukaan. Kun kysyntä osakkeelle kasvaa, niin kasvaa sen hinta myös. Kun kysyntä laskee, laskee myös osakkeen hinta.

Osakemarkkinoilla on riskejä. Osakkeiden hinnat voivat laskea sekä nousta. Yrityksen osakkeiden arvo voi laskea, jos yritys ei menesty hyvin tai jos taloudelliset olosuhteet muuttuvat. Tämä tarkoittaa, että sijoittajat voivat menettää rahaa, jonka he ovat sijoittaneet osakkeisiin.

Eri tyyppiset osakkeet

On olemassa kahta päätyyppiä osakkeita: tavallisia osakkeita ja etuoikeutettuja osakkeita.

Tavalliset osakkeet antavat omistajille oikeuden äänestää osakkeenomistajien kokouksissa ja saada osinkoja.

Etuoikeutetut osakkeet eivät yleensä anna äänioikeuksia, mutta ne antavat omistajille etuoikeuden osinkoihin ennen tavallisten osakkeenomistajien osinkoja. Lisäksi, jos yritys menee konkurssiin ja sen varat myydään, etuoikeutetut osakkeenomistajat saavat rahansa takaisin ennen tavallisia osakkeenomistajia.

Osakesijoittamisen aloittaminen

Osakesijoittamisen aloittaminen vaatii jonkin verran taloudellista suunnittelua ja tietoa. Ensimmäinen askel on yleensä selvittää, kuinka paljon rahaa sinulla on käytettävissäsi sijoittamiseen. Tämä tarkoittaa tulojen, menojen, säästöjen ja velkojen arvioimista.

Seuraava askel on ymmärtää, kuinka pörssit toimivat. Voit saada tietoa ja neuvoja sijoitusasiantuntijoilta, lukea taloudellisia uutisia tai osallistua kursseille. Monet verkkopalvelut tarjoavat simulaatiokaupan mahdollisuuden, jonka avulla voit harjoitella osakemarkkinoiden toimintaan liittyviä päätöksiä ilman todellista rahaa.

Kun olet arvioinut taloudellisen tilanteesi ja ymmärrät sijoittajaprofiilisi, voit ottaa yhteyttä lisensoituun rahoitusvälittäjään toteuttamaan kaupankäyntitilauksesi. Koska sijoittajat eivät voi käydä kauppaa osakkeilla itse, kaksi tärkeää toimijaa tulevat mukaan kuvioon. Ensimmäinen on välittäjä, joka voi olla henkilö tai yritys, joka on valtuutettu toteuttamaan asiakkaidensa kaupankäyntitilaukset palkkiota vastaan. Toinen on kaupankävijä, joka ostaa ja myy arvopapereita omaksi tai muiden hyödyksi. Kaupankävijät käyttävät välittäjän alustaa kaupankäyntiin.

Yhteenveto

Osakesijoittaminen on prosessi, jossa sijoittajat ostavat yrityksen osakkeita tavoitteenaan ansaita rahaa osakkeiden arvonnoususta tai osingoista. Osakkeenomistajat ovat yrityksen osaomistajia ja heillä on oikeus osaan yrityksen voitoista ja varoista. Osakkeiden hankkiminen edellyttää taloudellista suunnittelua ja markkinoiden ymmärtämistä, ja se sisältää riskejä. Osakkeiden hinnat voivat laskea sekä nousta, mikä tarkoittaa, että sijoittajat voivat menettää rahaa, jonka he ovat sijoittaneet osakkeisiin.


Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi eikä se ole sijoitusneuvontaa. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä on suositeltavaa ottaa yhteyttä talousneuvojaan tai pankkiinsa.

Jätä kommentti