Missä Käärijä asuu?

Käärijä on suomalainen rap-artisti, joka on noussut suosioon viime vuosina. Hänen musiikkinsa yhdistelee eri genrejä ennennäkemättömällä tavalla ja hänen elämäntarinansa on inspiroiva.

Tässä artikkelissa keskitymme Käärijä-artistinimeä käyttävään Jere Pöyhöseen, ja tutustumme hänen taustaansa, uraansa ja siihen, missä hän asuu.

Kuka on Käärijä?

Käärijä, oikealta nimeltään Jere Pöyhönen, on Helsingistä kotoisin oleva rap-artisti, joka nousi suureen suosioon voitettuaan Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) vuonna 2023 kappaleellaan ”Cha Cha Cha”. Hän on levyttänyt Monsp Recordsille ja on tunnettu rennosta, huumoripitoisesta tyylistään.

Käärijän tausta

Jere Pöyhönen syntyi Helsingissä vuonna 1993 ja vietti suurimman osan nuoruudestaan Vantaan Ruskeasannassa. Hän harrasti rumpujen soittoa, freestylelaskettelua ja pelasi jääkiekkoa 19-vuotiaaksi asti. Nykyinen NHL-pelaaja Esa Lindell pelasi hänen kanssaan samanaikaisesti jääkiekkoa Kiekko-Vantaan juniorijoukkueessa.

Pöyhönen suoritti sisustuksen ja verhoilualan perustutkinnon Vallilan ammattikoulussa ja piti pitkään sisustussuunnittelijaa haaveammattinaan. Työkseen hän on muun muassa käsitellyt kuvia ja valokuvannut autoja autoliikkeessä. Rap-musiikista Käärijä innostui yläasteella, ja innostus oman musiikin tekemiseen alkoi vuonna 2014.

Käärijän ura

Käärijä on julkaissut musiikkia omakustanteisesti aina vuoteen 2017 asti, jolloin Monsp Records julkaisi hänen ensimmäisen tuplasinglensä ”Koppi tules” / ”Nou roblem”. Singlen A-puoli sai hyvän vastaanoton, ja Käärijä teki jatkosopimuksen Monsp Recordsin kanssa. Käärijä on kertonut tehneensä ennen Uuden Musiikin Kilpailua noin 25 keikkaa vuodessa. Hänen suosituimmilla kappaleillaan oli jo tuolloin miljoonia kuuntelukertoja, mutta suurelle yleisölle Käärijä oli vielä tuntematon. Suosio kasvoi ”Cha cha chan” myötä, ja Käärijä kertoi myyneensä heti kappaleen julkaisun jälkeen ”hetkessä 40 keikkaa”.

Käärijä on maininnut yhdeksi musiikillisista vaikuttajistaan Rammsteinin, jonka logon hän on tatuoittanut rintaansa. Hän loi ulkoisen tyylinsä niin kutsutulla pottatukalla ja kirkkaan keltaisella puvulla. Tavaramerkeiksi muodostui myös esiintyminen yläosattomasti.

Käärijän asuinpaikat

Pöyhösen asuinpaikat ovat vaihdelleet vuosien varrella. Hän on asunut Vantaalla, Helsingissä ja Malmilla. Hänen nykyinen asuinpaikkansa on Vallilan suunnalla Helsingissä, mutta hän on äskettäin muuttanut takaisin Vantaalle.

Vantaan kaupunki on lahjoittanut Pöyhöselle kaupungin työsuhdeasunnoksi luokitellun, noin 60 neliömetrin kokoisen vuokrakolmion vuodeksi. Asunnon sijaintia kaupunki ei paljasta. Vuokraa Vantaa maksaa Käärijän puolesta hieman yli tuhannen euron verran kuussa.

Jos Pöyhönen haluaa vielä vuoden päästä jäädä asuntoon, hän alkaa kesällä 2024 maksamaan vuokraansa itse. Kyseessä on siis ainakin 12 000 euron arvoinen sopimus Vantaan kaupunkiympäristön toimialan, viestinnän, sekä Pöyhösen välillä.

Käärijän asumisen kontroverssi

Pöyhösen asumisjärjestely on herättänyt keskustelua, sillä hän on kertonut harrastavansa asuntosijoittamista. Moni on siksi ihmetellyt, onko hänen vuokransa maksaminen todella tarpeen.

Vantaan kaupungin kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin toimialan apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand kertoo, että Käärijän asumisen kustantamisesta on tullut jonkin verran palautetta kaupunkilaisilta.

Käärijä ja Vantaan kaupunki

Vantaan kaupunki on perustellut Käärijälle, eli Jere Pöyhöselle lahjoitettua vuokra-asuntoa sillä, että kyseessä on kaupungin ja artistin välinen ”vaikuttajayhteistyö”. Vastineeksi suurta suosiota euroviisumenestyksensä myötä kerryttänyt artisti on luvannut kertoa sosiaalisen median kanavissaan Vantaalla asumisesta.

Palaute on ollut hänen mukaansa suurimmaksi osaksi positiivista, mutta joukkoon on mahtunut myös kysymyksiä siitä, miksi kaupungin julkisia varoja käytetään näin suositun artistin vuokranmaksuun.

Vaikka Pöyhönen on siviilissä asuntosijoittaja, ei se Åstrandin mukaan estä kaupunkia tekemästä yhteistyötä hänen kanssaan.

Käärijän tulevaisuus

Pöyhönen on kertonut julkisuudessa, että asuu pienessä yksiössä ja toivoisi tilavampia asuinolosuhteita. Vaikuttaakin siltä, että Vantaa haluaa sitouttaa oman kaupungin kasvatin takaisin kotikonnuilleen.

Käärijän tuoma positiivinen julkisuus on ollut Vantaalla ennennäkemätöntä. ”Samalla tavalla kun olemme ostaneet vaikuttajayhteistyötä myös muilta, niin tässä palkkio tulee asunnon käyttämisen kautta”, apulaiskaupunginjohtaja Åstrand sanoo.

Käärijä ja Vantaa tekivät kaupallista yhteistyötä myös ainakin Euroviisujen aikaan, jolloin artisti tallusti Liverpoolin kaduilla lohisukat jalassa.

Käärijän elämän käännekohta

Vuonna 2014 Pöyhönen kuljetettiin sairaalaan, kun hänen sairastamansa haavainen koliitti pahentui hengenvaaralliseksi. Pöyhöselta päädyttiin poistamaan hätäleikkauksessa paksusuoli. Seuraavana vaiheena olisi ollut tulehduksen leviäminen sisäelimiin, mikä olisi johtanut kuolemaan.

Myöhemmin Pöyhönen on todennut tilanteen olleen hänen elämänsä käännekohta, jolloin hän päätti panostavansa jatkossa ensisijaisesti artistiuraansa.

Yhteenveto

Käärijä, eli Jere Pöyhönen, on suomalainen rap-artisti, joka on tullut tunnetuksi energisistä esityksistään ja persoonallisesta tyylitajustaan. Vaikka hän on kotoisin Helsingistä, hän on viettänyt suuren osan elämästään Vantaalla, jonne hän on nyt palannut asumaan. Hänen tarinansa on osoitus siitä, että vaikeistakin olosuhteista voi nousta menestykseen omistautumisen ja kovan työn avulla.

Olipa sinun suosikkirap-artistisi sitten Käärijä tai joku muu, on hyvä muistaa, että hekin ovat ihmisiä, joilla on oma kotinsa ja omanlaisensa elämäntarinat. Musiikki on vain yksi osa heidän elämäänsä, ja heidän asuinpaikkansa voi kertoa paljon heidän taustastaan ja siitä, mistä he ovat tulleet. Vaikka heidän musiikkinsa saattaa kuulostaa kaukaiselta ja eksoottiselta, he asuvat kenties aivan naapurissasi. Joten seuraavan kerran kun kuuntelet lempiräppäriäsi, mieti hetki, missä he mahtavat asua.

Jätä kommentti