Missä ja miten tuulivoimaan sijoittaminen onnistuu?

Tuulivoima on kestävä ja uusiutuva energiaresurssi, joka kasvaa nopeasti globaalissa mittakaavassa. Suomessa tuulivoiman tuotanto kasvoi yli 40 prosenttia edellisestä vuodesta.

Tässä artikkelissa käsitellään, kuinka sijoittaa tuulivoimaan, miksi se on hyvä sijoituskohde ja mitkä ovat sen hyödyt.

Tuulivoiman kasvu ja potentiaali

Kuten Energiateollisuus ry:n tilastot osoittavat, tuulivoiman tuotanto on kasvanut merkittävästi Suomessa. Tuulivoima on nyt halvin uusi sähkön tuotantomuoto, ja sen kustannukset laskevat koko ajan. Sijoituskohteita löytyy monia, ja tuulivoima on yksi suosituimmista.

Tuulivoiman sijoittamisen edut

Tuulivoima on yksi uusiutuvan energian muodoista, joka tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden saada tuottoja samalla kun edistetään kestävää kehitystä. Tuulivoima on myös yksi nopeimmin kasvavista uusiutuvan energian sektoreista, mikä tekee siitä houkuttelevan sijoituskohteen.

Tuulivoimaan sijoittaminen osakkeiden kautta

Pörssisijoittajille tuulivoimaan sijoittaminen tarjoaa monia mahdollisuuksia. Esimerkiksi NextEra Energy on uusiutuvan energian yhtiö, jonka markkina-arvo on 150 miljardia ja sen tuotanto on uusiutuvaa. Muita yhtiöitä, joiden kautta voi sijoittaa tuulivoimaan, ovat tanskalaiset Ørsted ja Vestas sekä irlantilainen Greencoat Renewables.


Suomalaiset sijoittavat tuulivoimaan eToro:n kautta

eToro mainos

Tuulivoimaan sijoittaminen rahastojen kautta

Rahastojen kautta sijoittaminen on yksi tapa sijoittaa tuulivoimaan. Ålandsbanken Tuulivoima on esimerkki rahastosta, joka sijoittaa tuulivoimapuistoihin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Rahaston tuotto muodostuu tuulivoimapuiston vuotuisesta arvonmuutoksesta ja sähkön myynnistä saaduista tuloista.

Tuulivoimaan sijoittaminen suoraan projekteihin

Voit myös sijoittaa suoraan tuulivoimaprojekteihin. Esimerkiksi Taaleri Tuulirahasto IV Ky sijoittaa varansa kotimaisiin teollisen kokoluokan tuulivoimahankkeisiin. Sijoitukset tehdään sekä oman että vieraan pääoman ehtoista rahoitusta käyttäen.

Tuulivoimaosakkeet

Kuten ABO Wind AG, Orsted A/S, Energiekontor AG, PNE AG, Siemens Energy AG, Vestas Wind Systems A/S, NextEra Energy Inc., RWE AG, Nordex SE, Encavis AG, ovat kaikki yrityksiä, jotka ovat merkittäviä tuulivoiman alalla. Nämä yritykset ovat listattu pörsseissä ja niiden osakkeita voi ostaa useimpien osakevälittäjien kautta.

Tuulivoiman tuotanto Suomessa

Vuoden 2020 lopussa Suomessa tuulisähköä tuotti yhteensä 821 tuulivoimalaa ja näiden tuulivoimakapasiteetti oli yhteensä 2586 MW. Vuonna 2018 tuulivoiman osuus oli noin 6,7 % sähkön kokonaiskulutuksesta.

Tuulivoiman tekniset ja taloudelliset tekijät

Tuulivoimaloiden sijoittamiseen vaikuttavat keskeisesti teknistaloudelliset tekijät sekä sijaintialueiden ympäristöarvot ja muu alueidenkäyttö. Tyypillisimmillään kantaverkkoon liitettävät tuulivoima-alueet ovat teholtaan yli 15 megawattia. Tätä pienemmän tehon liittäminen kantaverkkoon ei ole yleensä tarkoituksenmukaista eikä kustannustehokasta.

Yhteenveto

Tuulivoimaan sijoittaminen on hyvä tapa saada tuottoa samalla kun edistetään kestävää kehitystä. Sijoittaminen voidaan tehdä monin eri tavoin, kuten osakkeiden, rahastojen tai suorien projektien kautta. Tuulivoiman kasvu ja potentiaali tekevät siitä houkuttelevan sijoituskohteen, joka tarjoaa sekä taloudellisia että ympäristöllisiä etuja.


Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi eikä se ole sijoitusneuvontaa. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä on suositeltavaa ottaa yhteyttä talousneuvojaan tai pankkiinsa.

Jätä kommentti