Mitä on osake treidaus?

Osaketreidaus, kutsutaan myös päiväkaupaksi tai treidaamiseksi, on nykypäivän taloudellinen ilmiö, joka on saanut paljon mediahuomiota viime vuosina. Se tarkoittaa nopeatahtista kaupankäyntiä erilaisten sijoitusvälineiden, kuten osakkeiden, valuutan, kryptovaluuttojen tai indeksien avulla. Treidaajan tavoitteena on hyötyä näiden välineiden kurssimuutoksista lyhyellä aikavälillä.

Mitä treidaaminen tarkoittaa?

Treidaaminen tarkoittaa sijoittamista, jossa osakkeita ostetaan tarkoituksella lyhyt sijoitushorisontti mielessä. Toisin sanoen sijoittaja ostaa osakkeet, jotta voisi myydä ne uudelleen pian kun niiden arvo on noussut sijoittajan mielestä riittävästi. Tämä vastakohta on pidemmän horisontin sijoittaminen, jossa henkilö ostaa osakkeita ja pitää niitä salkussaan jopa vuosia keräten niiden avulla esimerkiksi osinkotuottoja.

Treidaaja eli sijoittaja, joka harjoittaa päiväkauppaa, seuraa osakkeiden arvojen muutoksia hyvin tiiviisti. Hän pyrkii hyötymään esimerkiksi saman päivän sisällä tapahtuvasta arvonnoususta ja myy omistukset heti kun hänen itsensä asettama myyntiraja on ylitetty.

etoro mainos

Treidaaminen vs perinteinen sijoittaminen

Treidaamisen ja perinteisen sijoittamisen välillä on merkittäviä eroja. Treidaamisessa keskitytään nopean voiton tavoitteluun, kun taas perinteisessä sijoittamisessa tavoitellaan pitkäaikaista kasvua.

Perinteinen sijoittaminen on totuttu näkemään sellaisena, että yhtiöitä tutkitaan tarkasti ja osakkeiden ostopäätöstä pohditaan pitkän tähtäimen kannalta – osakkeet pidetään jopa vuosikymmeniä. Samaten myynti on saattanut tulla kysymykseen melkeinpä vain silloin, jos yhtiön toiminnassa ilmenee epätoivottuja muutoksia, rahaa on tarvittu muuhun käyttöön tai sijoitetulle rahalle on keksitty tuottavampi sijoituskohde.

Treidaus on aivan päinvastaista. Ei välttämättä ole ollenkaan tärkeää, miten jokin yhtiö pärjää tulevaisuudessa, onko sen tunnusluvut otolliset pitkäjänteistä salkussa pitämistä varten tai kuinka paljon se maksaa osinkoa. Treidaaja valjastaa volatiliteetin käyttöönsä lyhyellä aikavälillä tehokkaasti.

Treidaaminen ja riskit

Vaikka treidaaminen tarjoaa mahdollisuuden nopeisiin voittoihin, se on myös huomattavasti riskialttiimpaa kuin perinteinen sijoittaminen. Treidaaminen määritellään hieman riskisemmäksi sijoittamisen muodoksi kuin muu osakesijoittaminen.

Jos esimerkiksi ei ole tarkka, millaisia kuluja omista kaupoista veloitetaan, voi pidemmän päälle käydä hullusti ja sijoitukset mennä pahasti pakkaselle. Tietoa treidaamisesta on saatavilla nykyään enemmän ja helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Periaatteessa kuka tahansa voi aloittaa treidaamisen, jos kiinnostusta ja pieni alkupääoma löytyy.

Treidaamisen aloittaminen

Treidaamisen aloittaminen edellyttää jonkin verran valmistelua ja suunnittelua. Ennen kaikkea on tärkeää, että sinulla on selkeä suunnitelma ja strategia siitä, miten aiot treidata. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on tiedettävä, mitä sijoitusvälineitä aiot käyttää, kuinka paljon aiot investoida ja kuinka paljon olet valmis riskeeraamaan.

Lisäksi on tärkeää, että sinulla on hyvät työkalut ja resurssit käytössäsi. Tämä tarkoittaa muun muassa sopivaa kaupankäyntialustaa, tarpeeksi tehokasta tietokonetta ja luotettavaa internetyhteyttä.

Treidaaminen ei ole helppoa, ja se vaatii paljon aikaa, vaivaa ja kärsivällisyyttä. Se on kuitenkin myös erittäin palkitsevaa, kun näet investointisi tuottavan voittoa.

Treidaamisen tyylit

Treidaaminen voi olla hyvin monimuotoista, ja eri treidaajilla on erilaisia tyylejä ja strategioita. Yleisimpiä treidaustyylejä ovat päiväkauppa (day trading), swing treidaus, positiotreidaaminen ja scalping.

Päiväkaupassa treidaaja ostaa ja myy osakkeita tai muita sijoitusvälineitä saman päivän aikana. Swing treidaus taas tarkoittaa, että treidaaja pitää sijoituksiaan useita päiviä tai viikkoja ja pyrkii hyötymään kurssimuutoksista tänä aikana.

Positiotreidaajat pitävät sijoituksiaan pidempään, usein kuukausia tai jopa vuosia. He pyrkivät hyötymään pitkän aikavälin kurssimuutoksista. Scalping taas on erittäin nopeatempoista treidaamista, jossa treidaaja tekee useita kauppoja päivän aikana ja pyrkii hyötymään pienistä kurssimuutoksista.

Treidaaminen ja vipu

Monet treidaajat käyttävät vipua eli velkavipua hyväkseen treidaamisessa. Vipu tarkoittaa sitä, että treidaaja käyttää lainattua rahaa osana sijoitusta, jolloin hän voi sijoittaa enemmän kuin mitä hänellä on varsinaista omaa pääomaa.

Vipu voi lisätä merkittävästi treidaajan mahdollisia voittoja, mutta se myös lisää riskejä. Jos treidaaja käyttää vipua ja sijoitus menee pieleen, hän voi menettää enemmän kuin hänen alkuperäinen sijoituksensa.

Lopuksi

Treidaaminen on jännittävä ja potentiaalisesti hyvin tuottoisa tapa sijoittaa. Se vaatii kuitenkin paljon tietoa, taitoa ja kärsivällisyyttä. Ennen kuin aloitat treidaamisen, on tärkeää että ymmärrät sen riskit ja että sinulla on selkeä suunnitelma ja strategia. Muista myös, että sijoittamisessa ei ole koskaan takuita, joten ole valmis siihen, että saatat menettää sijoittamasi rahat.

Treidaamalla voit hyödyntää markkinoiden liikkeitä ja tehdä voittoa lyhyellä aikavälillä. Mutta kuten kaikessa sijoittamisessa, tärkeintä on tehdä huolellista tutkimusta, suunnitella strategiasi ja pitää pää kylmänä markkinoiden heilahteluista huolimatta.


Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi eikä se ole sijoitusneuvontaa. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä on suositeltavaa ottaa yhteyttä talousneuvojaan tai pankkiinsa.

Jätä kommentti