Onko opintolainan sijoittaminen kannattavaa?

Opintolainan sijoittaminen on noussut viime vuosina suosituksi keskustelunaiheeksi. Monet opiskelijat miettivät, kannattaako heidän ottaa opintolainaa ja sijoittaa se esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin saadakseen mahdollista lisätuottoa. Tässä artikkelissa tarkastelemme, kannattaako opintolainaa todella sijoittaa ja mitä seuraamuksia sillä voi olla.

Opintolainan sijoittamisen perusteet

Opintolaina on valtion takaama laina, jonka tarkoituksena on turvata opiskelijan toimeentulo opintojen aikana. Opintolainan nostaminen ja mahdollinen sijoittaminen voikin olla ajankohtainen vaihtoehto monelle opiskelijalle. Vaikka usein sanotaankin, että velkarahalla sijoittaminen ei kannata, on opintolainan sijoittamisessa paljon hyviä puolia.

Opintolainan sijoittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että ottaa opintolainaa ja sijoittaa sen johonkin tuottoa tuottavaan kohteeseen, kuten osakkeisiin tai rahastoihin. Tavoitteena on, että sijoituksista saatu tuotto on suurempi kuin opintolainasta maksettava korko. Tällöin sijoittajalle kertyy voittoa, vaikka laina täytyy myöhemmin maksaa takaisin.

eToro mainos

Opintolainan sijoittamisen hyödyt ja haitat

Hyödyt

  1. Opintolainan sijoittaminen voi tuoda lisätuloja. Jos sijoitukset tuottavat hyvin, voi opintolainan sijoittamisella saada merkittäviä lisätuloja.
  2. Opintolainaa on mahdollista saada suhteellisen paljon. Opintolainaa voi saada jopa 650 euroa kuukaudessa, mikä tarkoittaa, että sijoitettavaa pääomaa voi kertyä nopeasti.
  3. Opintolaina on edullista lainaa. Opintolainan korko on usein huomattavasti pienempi kuin muiden lainojen, joten sen sijoittamiseen liittyy vähemmän riskiä.
  4. Sijoittaminen opettaa talouden hallintaa. Opintolainan sijoittaminen voi olla hyvä tapa oppia sijoittamista ja talouden hallintaa.

Haitat

  1. Sijoittamiseen liittyy aina riski. Sijoitusten arvo voi laskea, jolloin sijoitettu pääoma voi menettää arvoaan.
  2. Opintolaina on velkaa, joka pitää maksaa takaisin. Vaikka opintolaina onkin edullista lainaa, se on kuitenkin velkaa, joka pitää maksaa takaisin opintojen jälkeen.
  3. Korkojen nousu voi kasvattaa opintolainan kustannuksia. Vaikka opintolainan korko on tällä hetkellä matala, se voi nousta tulevaisuudessa.

Korkojen nousun vaikutus opintolainan sijoittamiseen

Viime aikoina opintolainojen korot ovat nousseet, mikä on herättänyt kysymyksen opintolainan sijoittamisen kannattavuudesta. Korkojen nousu tarkoittaa käytännössä sitä, että lainan kustannukset kasvavat. Tämä voi syödä osan sijoitusten tuotoista ja tehdä opintolainan sijoittamisesta vähemmän houkuttelevaa.

On tärkeää muistaa, että korkojen nousu vaikuttaa kaikkiin lainoihin, ei pelkästään opintolainaan. Lisäksi opintolainan korot ovat yleensä edelleen huomattavasti matalampia kuin esimerkiksi kulutusluottojen korot. Tästä syystä opintolainan sijoittaminen voi olla edelleen kannattavaa, vaikka korot olisivatkin nousussa.

Opintolainan sijoittamisen riskit

Opintolainan sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Yksi suurimmista riskeistä on se, että sijoitusten arvo laskee ja menetät sijoittamasi pääoman. Tämä on erityisen merkittävä riski, jos sijoitat opintolainan osakemarkkinoille, jotka ovat tunnetusti volatiileja.

Toinen riski liittyy opintolainan takaisinmaksuun. Vaikka opintolaina onkin edullista lainaa, se on silti velkaa, joka pitää maksaa takaisin opintojen jälkeen. Jos et pysty maksamaan lainaa takaisin sovitussa aikataulussa, voi seurauksena olla esimerkiksi maksuhäiriömerkintä.

Opintolainan sijoittaminen käytännössä

Jos päädyt sijoittamaan opintolainan, on tärkeää tehdä se harkiten. Ensinnäkin, sinun tulisi miettiä, mihin haluat sijoittaa. Opintolainan voi sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, rahastoihin tai vaikkapa ASP-tilille. Jokaisella näistä sijoituskohteista on omat hyvät ja huonot puolensa, joten on tärkeää tehdä taustatyötä ja selvittää, mikä kohde sopii parhaiten juuri sinulle.

Toiseksi, sinun tulisi miettiä, kuinka paljon riskejä olet valmis ottamaan. Mitä suurempia tuottoja tavoittelet, sitä suurempia riskejä sinun yleensä täytyy ottaa. On tärkeää muistaa, että korkeampi tuottotavoite ei välttämättä tarkoita parempaa lopputulosta. Jos otat liian suuria riskejä, saatat menettää sijoittamasi pääoman.

Kolmanneksi, sinun tulisi miettiä, kuinka pitkän aikavälin sijoitus on kyseessä. Yleisesti ottaen, mitä pidempi sijoitusaika, sitä paremmat mahdollisuudet on saavuttaa hyvä tuotto. Tämä johtuu siitä, että pörssikurssit vaihtelevat päivittäin, mutta pitkällä aikavälillä ne yleensä nousevat.

eToro mainos

Yhteenveto

Opintolainan sijoittaminen voi olla järkevää, jos teet sen harkiten ja ymmärrät siihen liittyvät riskit. Vaikka opintolainan korot ovat nousseet, on se edelleen suhteellisen edullista lainaa. Lisäksi sijoittamisen avulla on mahdollista saada lisätuloja.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sijoittaminen on aina riskialtista ja siihen liittyy mahdollisuus menettää sijoitettu pääoma. Siksi on tärkeää tehdä taustatyötä, ennen kuin sijoittaa opintolainan.

Jokaisen opiskelijan tulisi myös miettiä omaa taloudellista tilannettaan ja miettiä, onko opintolainan sijoittaminen järkevää juuri hänen tilanteessaan. Jos esimerkiksi tarvitsee opintolainaa elämisen rahoittamiseksi, ei sitä välttämättä kannata sijoittaa.

Lopulta opintolainan sijoittamisen kannattavuus riippuu paljon siitä, kuinka hyvin sijoitukset tuottavat ja kuinka korot kehittyvät tulevaisuudessa. Tämän vuoksi on tärkeää seurata sekä sijoitusmarkkinoita että korkojen kehitystä.


Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi eikä se ole sijoitusneuvontaa. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä on suositeltavaa ottaa yhteyttä talousneuvojaan tai pankkiinsa.

Jätä kommentti