Milloin Harry Potterin ensimmäinen osa on kirjoitettu?

Harry Potter ja viisasten kivi julkaistiin 26. kesäkuuta 1997 Britanniassa. Kirja kertoo tarinan nuoresta orvosta Harry Potterista, joka saa tietää olevansa velho ja saa kutsun Tylypahkaan noitien ja velhojen kouluun. Tarina vie lukijan mukanaan Harryn seikkailuissa Tylypahkassa, missä hän oppii taikuutta, ystävystyy Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa, ja kohtaa pahuuden voimia.

Harry Potter ja viisasten kivi -kirja oli välitön menestys. Se voitti useita kirjallisuuspalkintoja ja sai ylistäviä arvosteluja sekä nuorilta että aikuisilta lukijoilta. Kirja sai lukijat odottamaan innolla seuraavaa osaa ja loi perustan Harry Potter -ilmiölle.

Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan juoni ja hahmot

Harry Potter ja viisasten kivi sijoittuu nykyaikaan, mutta tarina sisältää runsaasti maagisia elementtejä. Kirja alkaa Harryn elämästä lapsena, kun hän elää ilkeiden setänsä ja tätiensä luona. Hän saa kuitenkin pian tietää olevansa velho, kun hänelle toimitetaan kirje Tylypahkan noitien ja velhojen koulusta. Harryn matka Tylypahkaan avaa oven hänen maagiseen maailmaansa, jossa hän kohtaa ystäviä, vihollisia ja salaisuuksia.

Kirjan juoni keskittyy Harryn ensimmäiseen vuoteen Tylypahkan koulussa. Hän tutustuu Roniin ja Hermioneen, jotka tulevat hänen läheisimmiksi ystävikseen. Yhdessä he selvittävät salaperäisen kolmikon arvoituksia, taistelevat pimeyden voimia vastaan ja paljastavat totuuksia menneisyydestä. Tarina huipentuu koitokseen Velhonkivellä, jossa Harryn on kohtaattava pimeyden lordi Voldemort.

Kirjan hahmot ovat myös tärkeä osa tarinaa. Harry Potter on nuori ja rohkea velho, jolla on salaperäinen arpi otsassaan. Ron Weasley on Harryn paras ystävä, joka tuo tarinaan huumoria ja uskollisuutta. Hermione Granger on älykäs ja ahkera tyttö, joka on Harryn ja Ronin luotettava tuki. Lisäksi lukija tutustuu muihin opiskelijoihin ja opettajiin Tylypahkassa, jotka kaikki ovat omalla tavallaan merkittäviä tarinan etenemiselle.

Harry Potter -kirjasarjan syntymä ja J.K. Rowlingin matka kirjailijana

Harry Potterin syntymä ja J.K. Rowlingin matka kirjailijana ovat tarinoita itsessään. Rowlingin kirjoitusmatka alkoi vaikeuksien ja vastoinkäymisten kautta. Hän keksi idean Harry Potterista ja hänen taianomaisesta maailmastaan junamatkalla Lontoosta Edinburghiin vuonna 1990. Rowling kertoi myöhemmin, että hänellä oli heti selvä visio tarinasta, mutta hän ei aluksi tiennyt, että se muuttuisi niin suureksi ja rakastetuksi ilmiöksi.

Rowlingin kirjoittaessa ensimmäistä Harry Potter -kirjaa hän joutui kohtaamaan useita hylkäyksiä kustantajilta. Hän ei kuitenkaan antanut periksi ja jatkoi kirjoittamista samalla kun kasvatti samalla tytärtään yksinhuoltajana. Hänen päättäväisyytensä palkittiin, kun pieni brittiläinen kustantamo Bloomsbury päätti julkaista Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan vuonna 1997. Tämä oli käännekohta Rowlingin elämässä ja kirjailijanuralla.

Ensimmäisen Harry Potter -kirjan vaikutus ja menestys

Harry Potter ja viisasten kivi -kirja muutti lastenkirjallisuuden maisemaa ja vaikutti syvästi lukijoihin ympäri maailmaa. Se inspiroi lapsia ja nuoria lukemaan ja tutustumaan taianomaiseen maailmaan, joka oli luotu Rowlingin sanoin ja mielikuvituksessa. Kirja sai myös monet aikuiset lukemaan nuortenkirjallisuutta uudelleen ja herätti keskustelua kirjallisuuden merkityksestä.

Harry Potter -ilmiö levisi nopeasti ympäri maailmaa. Kirjasarja käännettiin useille eri kielille ja siitä tuli kansainvälinen bestseller. Kirjat myivät miljoonia kappaleita, ja ne saivat myös elokuvasovituksen, jotka olivat yhtä suosittuja kuin kirjat. Harry Potterista tuli ikoninen hahmo, joka vaikutti populaarikulttuuriin ja inspiroi monia muita kirjailijoita ja taiteilijoita.

Ensimmäisen Harry Potter -kirjan kirjoittamisen ja julkaisemisen ajankohta

Kuten aiemmin mainittiin, tarkka päivämäärä ensimmäisen Harry Potter -kirjan kirjoittamiselle ei ole tiedossa. J.K. Rowling viimeisteli tarinan vuonna 1995, mutta kirjan julkaisu tapahtui vasta vuonna 1997. Tämä osoittaa, että kirjoittamisessa ja julkaisemisessa voi kestää aikaa, ja että kärsivällisyys ja päättäväisyys ovat tärkeitä tekijöitä kirjailijan matkalla.

Mielenkiintoisia faktoja ja triviaa ensimmäisestä Harry Potter -kirjasta

Ensimmäinen Harry Potter -kirja sisältää monia mielenkiintoisia faktoja ja triviaa, jotka saattavat yllättää jopa suurimmat fanaatikot. Tässä muutamia:

 1. Harry Potter ja viisasten kivi oli alun perin nimeltään Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Amerikkalaisessa julkaisussa nimi muutettiin Harry Potter and the Sorcerer’s Stoneksi.
 2. J.K. Rowling sai idean Harry Potterista ja hänen taianomaisesta maailmastaan junamatkalla Lontoosta Edinburghiin.
 3. Rowlingin ensimmäinen Harry Potter -kirja sai 12 hylkäystä kustantajilta ennen kuin Bloomsbury päätti julkaista sen.
 4. Harry Potter -kirjat on käännetty yli 80 kielelle, mikä osoittaa niiden maailmanlaajuisen suosion.
 5. J.K. Rowlingin inspiraatio kirjoittamiseen tulee usein luonnossa kävellessä ja kahvilassa istuessa.

Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan perintö ja kulttuurinen merkitys

Harry Potter ja viisasten kivi on jättänyt pysyvän jäljen nykyaikaiseen kirjallisuuteen ja populaarikulttuuriin. Kirja on inspiroinut lukijoita ympäri maailmaa ja luonut yhteisön, joka yhdistää ihmisiä kaiken ikäisiä ja taustoja. Harry Potter -kirjat ovat myös herättäneet keskustelua monista aiheista, kuten ystävyydestä, rohkeudesta, hyvästä ja pahasta.

Kirjasarjan menestys on myös innostanut monia nuoria kirjailijoita ja luovia ihmisiä seuraamaan intohimoaan ja uskomaan unelmiinsa. Harry Potter -ilmiö on osoitus siitä, että kirjat voivat muuttaa ihmisten elämää ja jättää pysyvän jäljen maailmaan.

Muut Harry Potter -kirjat

Harry Potter ja viisasten kivi oli vasta ensimmäinen osa Harry Potter -kirjasarjaa. J.K. Rowling jatkoi tarinan kertomista ja julkaisi kuusi lisää kirjoja:

 1. Harry Potter ja salaisuuksien kammio
 2. Harry Potter ja Azkabanin vanki
 3. Harry Potter ja liekehtivä pikari
 4. Harry Potter ja Feeniksin kilta
 5. Harry Potter ja puoliverinen prinssi
 6. Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Nämä kirjat jatkavat Harryn seikkailuja Tylypahkassa ja vievät lukijat yhä syvemmälle taianomaiseen maailmaan. Jokainen kirja paljastaa uusia salaisuuksia, juonenkäänteitä ja hahmojen kehitystä. Harry Potter -kirjasarja on tullut ikoniseksi osaksi kirjallisuutta ja jättänyt lähtemättömän vaikutuksen lukijoihin kaikkialla maailmassa.

Johtopäätökset

Ensimmäisen osan Harry Potter -kirjan kirjoittaminen oli alkusoitto ilmiölle, joka valloitti maailman. Vaikka tarkka päivämäärä kirjoittamiselle on tuntematon, on selvää, että J.K. Rowling loi unohtumattoman tarinan, joka jatkaa ihmisten inspiroimista sukupolvesta toiseen. Harry Potter ja viisasten kivi on vain ensimmäinen askel matkalla lumoavaan taianomaiseen maailmaan, joka jättää jäljen lukijoiden sydämiin.

Jätä kommentti